Pääkirjoitus: Yhdysvaltojen talouden syöksy tuntuu pitkään meilläkin - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Yhdysvaltojen talouden syöksy tuntuu pitkään meilläkin – mutta nyt kyseessä ovat ensisijaisesti ihmishenget

Yhdysvallat on ennennäkemättömässä taloudellisessa kriisissä. Samaan aikaan satoja ihmisiä kuolee päivittäin koronatautiin.

9.4.2020 6:00

Ensimmäiset kuusi viikkoa Yhdysvaltojen hallinto oli tekemättä mitään sen jälkeen, kun maassa todettiin ensimmäinen koronavirustartunta. Voidaan puhua kohtalonviikoista, sillä toimettomuus kostautuu nyt maailman veturille rajulla ja säälimättömällä tavalla.

Keskiviikkoon mennessä Yhdysvalloissa oli kuollut yli 12 700 ihmistä koronaviruksen aiheuttamaan Covid-19-tautiin. Yli 400 000 on tilastojen mukaan sairastunut, mutta määrä voi olla jopa kaksinkertainen. Vain yhdessä vuorokaudessa menehtyi lähes 2000.

Työttömien määrä nousi Yhdysvalloissa viime viikolla ennätykselliseen yli kuuteen miljoonaan, ja talousviisaiden mukaan lisää on tulossa. Arviot työpaikkansa menettävistä ovat nousseet rajuimmissa skenaarioissa jopa 18 miljoonaan huhtikuun loppuun mennessä.

Työpaikan lisäksi ihmiseltä lähtee Yhdysvalloissa yleensä myös sairauskuluvakuutus.

Samaan aikaan presidentti Donald Trump on vannonut, että kaikki mahdolliset ihmiset testataan ja että hengityskoneita aletaan tehdä liukuhihnalta. Todellisuus sairaaloissa esimerkiksi viruskriisin polttopisteessä New Yorkissa on täysin toinen. Resurssit ovat riittämättömät. Hoitohenkilökunta on äärirajoilla.

Vähävaraiset ovat kestämättömässä tilanteessa, vaikka liittovaltio lupasikin kaikille muutaman sadan dollarin vakuudettoman tuen. New Yorkissa keskiverto vuokra-asunto maksaa noin 2000 dollaria kuukaudessa.

Maan hallinto hyväksyi maaliskuun lopussa 2,3 biljoonan dollarin tukipaketin kaupungeille ja yrityksille. Tällä viikolla sitä kasvatettiin jo yli 600 miljoonalla. Sekään ei riitä. Esimerkiksi elintärkeä autoteollisuus pysyy kiinni toukokuun loppuun asti. Laskua ei tiedä kukaan.

Trump on sanonut, että maa halutaan auki mahdollisimman pian. Varmasti näin, mutta mikä on sen hinta? Tautitorjunnan tämänhetkiset tulokset antavat osviittaa siitä, että tämä ei tapahdu seuraavien kuukausien aikana.

Kyseessä ovat ihmishenget.

On selvää, että talouskriisin laineet lyövät pitkään myös Euroopan ja samalla Suomen rannikolle. Elvytystoimien on meillä oltava päättäväisiä ja rohkeita ei vaan nyt, mutta myös seuraavien kuukausien aikana.

Maailmantaloutta koetellaan tavalla, jota modernissa yhteiskunnassa ei ole koskaan koettu. Kaikki ovat uuden äärellä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?