Pääkirjoitus: Kesällä palveleva terveysasema kaikkien etu - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Kesällä palveleva terveysasema kaikkien etu – Tampere näyttää mallia aukiolossa

Tampereen kaupungista kannattaa ottaa mallia kunnissa, joissa kesäsulun onnistumiseksi paiskitaan töitä ennen ja jälkeen sulun.

5.7.2020 6:00

Terveysasemat ovat Tampereella auki myös kesällä. Ainoa poikkeus on Kämmenniemen terveysasema. Siellä kesäsulku kestää 2. päivään elokuuta saakka. Tampere vastaa isäntäkuntana Oriveden palveluista ja myös siellä terveyskeskus palvelee läpi kesän.

Läpi kesän palveltiin usealla asemalla jo edelliskesänä, jolloin vain pienimmät terveysasemat olivat kiinni.

Tämä kuulostaa hyvältä veronmaksajan kannalta.

Ajoissa sairauteen saatu neuvo tai hoito maksaa itsensä takaisin nopeasti toisin kuin pitkä odottaminen, mikä voi pahentaa alun perin kiireetöntä hoitoa kaivannutta ongelmaa.

Kiireettömästi hoidettavaksi tarkoitetusta sairaudesta voi kehkeytyä pahimmillaan kiireellistä tai erikoissairaanhoitoa vaativa.

Tämä kuulostaa hyvältä myös asiakkaan kannalta.

Enää ei tarvitse miettiä, mihin mennessä pitäisi varata aika ennen kesäsulkua, jotta ehtisi saada hoitoa tai neuvoja vaivansa taltuttamiseen. Huoli on pois myös siitä, vaikeutuuko ajan saanti kesäsulun tuoman ruuhkan vuoksi myöhemmin.

Auki olevien terveysasemien lista on komea. Nyt ovat auki Hatanpään, Hervannan, Kaukajärven, Lielahden, Linnainmaan, Oriveden, Tammelakeskuksen ja Tipotien terveysasemat sekä ostopalveluasemat Mehiläinen Oma Lääkärisi keskusta, Hervanta ja Tesoma.

Asiakkaan ei enää tarvitse miettiä, mihin asemalle saa ajan, kun oma on kiinni. Huolen painaessa tuttu terveysasema on osa hoitoa.

Tämä kuulostaa hyvältä niin ikään työntekijöiden kannalta.

Tampereella pyritään siihen, että työntekijöiden ei tarvitsisi tehdä ennen sulkua ja sulun jälkeen ylimääräistä työtä kesäkauden sujumiseksi hyvin.

Lomalle on varmasti helpompi jäädä, jos takaraivossa ei tao, teimmekö kaiken, mitä piti.

Lomalla on varmasti helpompi rentoutua, jos ei tarvitse tämän tästä pohtia, millainen ruuhka kesäsulun jälkeen odottaa.

Samalla työntekijät saattavat päästä rytmittämään kesälomiaan eri tavalla kuin aiemmin. Tämä voi helpottaa lomailua samaan aikaan puolison kanssa tai lomien limittämistä omaan elämäntilanteeseen sopivasti. Enää osassa aloja heinäkuu on keskeinen lomakuu.

Tampereesta kannattaa ottaa mallia kunnissa, joissa kesäsulun onnistumiseksi paiskitaan töitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?