Lapsiperheiden palveluiden pitää toimia - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Lapsiperheiden palveluiden pitää toimia

Myös pienten lasten vanhempien oikeus on käydä töissä ja päivähoidon pitää vastata perheiden tarpeeseen.

17.2.2020 6:00

Syntyvyys on laskenut Suomessa nopeasti ja väki vähenee isossa osassa maata myös muuttoliikkeen seurauksena.

Pirkanmaa oli viime vuonna Uudenmaan jälkeen toisena niiden viiden maakunnan joukossa, joiden väkiluku edelleen kasvaa. Tampereella ja muutamassa lähikunnassa myös syntyi enemmän ihmisiä kuin kuoli.

Tampereellakin on kuitenkin tekemistä lapsiperhearjen houkuttelevuuden kanssa. On erittäin huono asia, että jos siellä, missä lapsia edelleen syntyy, palvelut eivät pelaa.

Äiti moittii kaupunkia: Lapsen hoitopaikasta ei tiedoteta perheille riittävän ajoissa – ”Saimme tilanteesta varoituksen ennakkoon tutun kautta”

Nokian päivähoidossa on nyt täyttä:  ”Emme halua yliresursoida, mutta emme aliresursoidakaan”

Yksi avainkysymys on se, kuinka perheiden elämä työssä ja kotona saadaan mahdollisimman hyvin sovitettua yhteen. Kaikki tarpeettomat esteet on raivattava pois.

Perheen arjen kannalta on erittäin hankalaa, jos vanhemman on aika siirtyä vaikkapa hoitovapaalta takaisin työelämään, mutta lapselle ei löydykään hoitopaikkaa ilman kovia ponnisteluita.

Tällainen tilanne on ollut Tampereella nyt alkuvuonna. Hoitopaikat ovat olleet todella vähissä. Samoin esimerkiksi Nokialla on ollut tänä vuonna pulaa lasten päivähoitopaikoista. Ja jos hoitopaikka onkin järjestynyt, se on saatettu osoittaa eri puolelta kaupunkia kuin missä perheen koti on.

Suurimmalla osalla asiat ovat tietysti kunnossa ja hoitopaikka on järjestynyt kodin lähialueelta. Se ei kuitenkaan helpota niitä perheitä, jotka joutuvat taistelemaan etujensa puolesta.

Tampereen kaupunki myöntää: Keskustan päivähoitotilanne on vaikea – elokuussa valmistuva uusi päiväkoti helpottaa

Laki on tässä yksiselitteinen. Kunnan on järjestettävä laissa säädettyä varhaiskasvatusta siinä laajuudessa ja sellaisin toimintamuodoin kuin kunnassa esiintyvä tarve edellyttää.

Palvelu voidaan toteuttaa niin kunnan päiväkodeissa, perhepäivähoitona tai palvelu voidaan ostaa yksityiseltä yritykseltä. Tampereellakin odotetaan tilanteeseen helpotusta lähiaikoina. Jo keväällä kaupunkiin on avautumassa kaksi uutta palvelusetelipäiväkotia.

Lopulta nimittäin kaikki hyötyvät, kun palvelut toimivat. Vaikka päivähoidon järjestäminen maksaa, yhteiskunta saa verotuloja, kun pienten lasten vanhemmat käyvät töissä.

Kohtuulliset tai mielellään mahdollisimman lyhyet matkat hoitopaikkaan vähentävät arjen kiirettä ja lisäävät hyvinvointia. Viime viikolla esimerkiksi tamperelaisäiti kertoi, että päiväkotimatka vie bussilla 1,5 tuntia. Se on liikaa. On perheiden yhteisestä ajasta ja arjen kiireistä palautumisesta pois, jos siirtymiset vievät tunteja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos