Koronavirusta ei saa päästää vanhainkoteihin - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Koronavirusta ei saa päästää vanhainkoteihin

Suomen ja suomalaisten on nyt tärkeää huolehtia kaikkein heikoimmassa asemassa olevista lähimmäisistämme.

7.4.2020 6:00

Aamulehti

Yläsavolaisessa ja espoolaisessa vanhusten hoivakodissa paljastuneet koronaviruskuolemat herättävät suuren huolen siitä, miten yhteiskunnassa heikoimmassa asemassa olevia suomalaisia pystytään suojaamaan hengenvaaralliselta epidemialta.

Jos hoivakodissa asuva saa koronavirustartunnan, se on käytännössä aina peräisin talon ulkopuolelta eli lähtöisin joko hoitajasta tai omaisesta. Tämän vuoksi jokaisen hoivakodissa tai vastaavassa laitoksessa työskentelevän on noudatettava äärimmäistä varovaisuutta ja huolellisuutta. Omaisten ja muiden lähimmäisten on viimeistään nyt ymmärrettävä, että hoivakoteihin ja palvelutaloihin ei tässä tilanteessa ole mitään asiaa, oli itsellä oireita tai ei.

Hallitus on ryhtynyt poikkeuksellisen voimakkaisiin rajoitustoimiin juuri sen takia, että koronavirusepidemian etenemistä saadaan hidastettua eikä sairaaloiden tehohoitokapasiteetti ylikuormitu. Yhtä tärkeää on ollut suojella maamme ikäihmisiä. Hallitus ei voi tässä tavoitteessaan onnistua, jos vanhusten lähipiiri ei ota rajoituksia tosissaan.

Kontaktien rajoittamisella on inhimillinen hintansa. Yksin kotona tai hoivakodissa asuva iäkäs ihminen tarvitsee hyvin voidakseen muutakin kuin välttämättömän ravinnon ja suojan. Hän tarvitsee huolenpitoa, seuraa ja kontakteja. On ikävä tosiasia, että koronaviruskaranteenin hinta voi olla se, että monen lähimmistään eristyksiin pakotetun vanhuksen elämänlaatu heikkenee ja vaikuttaa siten myös fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin. Tämä hinta on nyt silti maksettava, sillä vaihtoehdot ovat vielä huonompia.

Monissa muissa Euroopan maissa koronavirus on jo päässyt leviämään vanhusten hoitokodeissa. Uutiset sairastuneiden ja virukseen kuolleiden määrästä ovat niin järkyttäviä, että emme halua kokea samaa omassa maassamme.

Tuoreimmat uutiset siitä, että osa väestöstä voi sairastaa viruksen oireettomana tai lähes oireettomana vahvistavat entisestään kehotusta pitää fyysistä etäisyyttä kanssaihmisiin ja lopettaa vierailut ikäihmisten luo.

Hallituksen ja viranomaisten asettamat voimakkaat rajoitustoimet iskevät raskaan loven Suomen kansantalouteen, yrityksiin, työllisyyteen ja koko yhteiskuntaan.

Pahinta, mitä voisi nyt tapahtua olisi se, että maksamme heikoimmassa asemassa olevien lähimmäistemme suojelusta mittaamattoman kalliin hinnan, mutta epäonnistumme siksi, että kaikki meistä eivät nyt noudata annettuja ohjeita riittävän huolellisesti ja kärsivällisesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos