Tampere tarvitsee paljon vuokra-asuntoja tulevaisuudessakin - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Vuokra-asunnoilla on tärkeä sija Tampereen alueen kehityksessä, kun väkimäärä kasvaa vauhdilla

Tampereella nähdään lähivuosina suuria muutto- ja saneerausoperaatioita, kun 1980-luvulla rakennettuja kerrostaloja aletaan peruskorjata.

25.10. 6:00

Tampereen seudulle nousee kovaa vauhtia uusia kerrostaloja ja liikekiinteistöjä, mutta lähivuosina entistä tutumpi näky on myös saneerauksessa oleva kerrostalo. Usein kohteena on vuokratalo lähiössä.

Tampereella koettiin 1980-luvulla kova rakennusbuumi, jolloin eri puolille kaupunkia nousi paljon vuokrataloja. Nyt nämä talot ovat tulossa peruskorjausvaiheeseen.

Tampereen kolme suurta vuokra-asuntojen tarjoajaa Tampereen vuokratalosäätiö (VTS), Tampereen vuokra-asunto (TVA) ja Kotilinnasäätiö kertovat, että tietää kovaa työtä etsiä kaikille peruskorjauksen alta siirtyville korvaava asunto.

Isoja peruskorjaushankkeita on käynnistymässä muun muassa Hervannassa ja Hipposkylässä, ja muita seuraa. Esimerkiksi Tampereen vuokratalosäätiö aikoo noin kaksinkertaistaa korjattavien kohteiden määrän. VTS:n toimitusjohtaja Satu Eskelinen puhuu kroonistuvasta ongelmasta löytää edullisia asuntoja ihmisille, joilla on matala tulotaso. Toistaiseksi asuntoja on löydetty ja vuokra-asuntojen tarjoajat tekevät myös yhteistyötä etenkin kiireellisimmissä tapauksissa.

Keskeinen kysymys on se, että kaupunkiseudulta löytyy tulevaisuudessa entistä enemmän kohtuuhintaisia asuntorakentamisen tontteja sekä vuokra-asumiseen mutta myös omistusasumiseen. Tämä asia on tärkeimpiä asioita, kun kaupunkiseudun tasapainoista kehitystä suunnitellaan.

Pelkästään Tampere on kasvanut viime vuosina noin 3000 asukkaan vuosivauhtia, joten erilaisten asumismuotojen kysyntä lisääntyy kaikkinensa.

Vuokra-asunnot on huomioitu myös valtion ja Tampereen kaupunkiseudun Mal-sopimuksessa, jossa hahmotellaan maankäyttöä, asumista ja liikennettä seuraaviksi neljäksi vuodeksi. Valtio myöntää tukea kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen rakentamiseen pienituloisille ja erityisryhmille. Uutena tukimuotona on rakentajille kohdennettava 3000 euron summa asuntoa kohden. Toivottavasti tämäkin piristää vuokra-asuntojen rakentamista omalta osaltaan. Tavoite on, että joka neljäs asunto täyttäisi ns. kohtuuhintaisuuden kriteerit.

Valtaosa suomalaisista asuu yhä omistusasunnossa ja näin on varmasti tulevaisuudessakin, mutta vuokra-asuminen lisääntyy ja sillä on tärkeä rooli suurten kaupunkien kehityksessä tuomassa joustavuutta erilaisiin elämäntilanteiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?