Pääkirjoitus: Vastuullinen hengähdys on paikallaan - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Vastuullinen hengähdys on paikallaan – muista nämä, kun syysloma alkaa

Monella alkaa syysloma myös Pirkanmaalla maanantaina. Jokaisen on huolehdittava itsestään, lähimmäisestä ja kanssaihmisestä.

11.10.2020 7:00

Koronakevät on muuttunut koronasyksyksi. Suomessa tartuntoja on todettu jo pitkälle yli 10 000. Uusien tartuntojen määrä on kasvanut kiihtyvästi myös Pirkanmaalla syyskuun aikana.

Suurin osa tartuntaketjuista pystytään edelleen jäljittämään maakunnan alueella (AL 9.10.). Valmius seurata tartuntaketjuja on korkealla, sillä siihen on varauduttu keväästä lähtien. Pirkanmaata voi kutsua jäljittämisessä mallioppilaaksi.

Vastuu mahdollisten tartuntojen selvittämisessä on meillä kaikilla. Osallistuminen tapahtumiin tai vaikkapa kylpylä-lomaan vaatii sitä, että jäljityssoiton tullessa muistaa, missä on ollut ja miten pitkään.

Pirkanmaalla tavoitetaan lähes kaikki altistuneet, ja näin se tehdään – THL:ltä uusi ohje: Koronalle altistuneita aletaan etsiä nykyistä pidemmältä ajalta 

Kysymys siitä, mitä mietit tai teit helmikuussa, tuntuu yksinkertaiselta, mutta sellainen se ei välttämättä ole. Korona on vienyt leijonanosan ihmisten arjesta ja aika on voinut tuntua pysähtyneeltä. Huoli on sävyttänyt jokaista päivää kuukausien ajan monessa kodissa. Lomautukset ja irtisanomiset ovat lisääntyneet poikkeuksellisella laajuudella. Talouden saamia iskuja korjataan monta vuotta, vaikka esimerkiksi valtiovarainministeriö kertoikin viikolla aiempaa valoisampia uutisia. Bruttokansantuotteen ei odoteta notkahtavan yhtä jyrkästi kuin vielä keväällä ennustettiin.

Maailmanveturi Yhdysvaltojen odotetaan pääsevän takaisin normaaliin taloustilanteeseen jo vuonna 2022. Tätä selitetään sillä, että ravistelu ei tapahtunut rakenteissa, vaan ulkopäin tulleessa ja kaikkia koskeneessa pandemiassa. Orastava valo siis kajastaa, jos päätöksiä elvytyksestä pystytään tekemään muuttuvassa tilanteessa niin meillä kuin erityisesti suuremmissa talousmahdeissa.

Selvää on, että esimerkiksi ravintoloiden ahdinko kiristyy nyt entisestään. Jotta elinkeino pysyy elossa niiltä osin kuin se pystyy, vastuullisuus korostuu niin asiakkaiden kuin yritystenkin keskuudessa.

Epidemian toinen vaihe on käynnissä: Tilanne heikentyi kuudella alueella, Suomessa 296 uutta tartuntaa – Pirkanmaalla epäselvä tartuntalähde 10 prosentissa tapauksista

Kaikkien on muistettava kuitenkin hengittää ja pysähtyä on se hetki nyt tai kahden viikon päästä. Virus ei tottele olettamuksia, mutta se saadaan taltutettua, kun meistä jokainen kantaa vastuun, oli missä tahansa. Huolehditaan siis hygieniasta ja turvaväleistä, eikä olla riskialttiita turhaan.

Pirkanmaalla koronaluvut ovat edelleen maltillisia, vaikka elämä on jatkunut. Kiitos kuuluu sinulle. Jatketaan samalla tavalla, ja tutustutaan vaikkapa siihen lähimetsään, jonne on aina pitänyt mennä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut