Käyttäjät ratkaisevat, onko koronasovelluksesta hyötyä - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Käyttäjät ratkaisevat, onko koronasovelluksesta hyötyä

Koronan jäljityssovelluksesta on hyötyä vain, jos sitä käytetään. Olennaista on kokemus sen luotettavuudesta ja tarpeellisuudesta.

9.7. 6:00

Tamperelaislähtöinen teknologiayhtiö Solita kehittää parhaillaan Suomen virallista koronaviruksen jäljittämiseen tarkoitettua sovellusta (AL 7.7.). Tavoitteena on, että se olisi syksyllä ensimmäisen käyttökuukauden aikana jo miljoonan suomalaisen älypuhelimessa.

Sovelluksen käyttö perustuu vapaaehtoisuuteen, ja hyödyt jäävät pieniksi, jos sovelluksen käyttäjiä on vähän.

Norjassa terveysviranomaiset päättivät kesäkuussa keskeyttää koronasovellushankkeen ja tuhota kaikki kerätyt tiedot. Sovelluksen katsottiin rikkovan liikaa yksityisyyden suojaa saatavaan hyötyyn nähden, kun sitä käytti suunnilleen joka kymmenes ihminen.

Suomessa sovelluksen suurimmaksi haasteeksi on sanottu luottamusta. Kehittäjät ovat painottaneet, että sovelluksella ei voi seurata ketään, eikä se kerää käyttäjistään tietoja. Toiminta perustuu anonyymeihin ja muuttuviin koodeihin, joita puhelimet lähettävät ja tallentavat. Jos sovelluksen käyttäjällä todetaan koronatartunta, hän voi lähettää anonyymisti varoituksen niille, joiden puhelin on ollut lähellä.

Ennen julkaisua sovellus käy läpi testivaiheen ja Kyberturvallisuuskeskuksen arvioinnin. Voi varmasti sanoa, että jos jonkin sovelluksen tietoturvaa tarkkaillaan suurennuslasilla, se on tämä. Niin toki pitää ollakin.

Luottamuksen lisäksi olennainen sovellukseen liittyvä muuttuja on koronatilanne. Jos tartuntojen määrä alkaa Suomessa kasvaa, kokemus sovelluksen tarpeellisuudesta vahvistuu.

Hyvä esimerkki tarpeelliseksi koetusta viranomaissovelluksesta on 112 Suomi -sovellus. Kun hätäpuhelu soitetaan sovelluksen kautta, soittajan tarkka sijaintitieto välittyy hätäkeskukseen automaattisesti.

Hätäkeskuslaitoksen verkkosivujen mukaan sovellus on jo runsaalla 1,7 miljoonalla käyttäjällä. Selvästikin avun saaminen hätätilanteessa nopeasti oikeaan paikkaan on koettu sovelluksen lataamisen vaivan arvoiseksi.

On selvää, että koronan jäljityssovellus voidaan ottaa käyttöön vain, jos tietoturva ja yksityisyyden suoja taataan aukottomasti. Siltikään kaikki eivät sitä voi tai halua käyttää.

Voi kuitenkin ajatella, että mitä kattavammin sovellus on käytössä, sitä paremmin se suojaa myös niitä, joilla sitä ei ole. Aina kun tartuntaketju saadaan ajoissa kiinni ja tartuntojen leviäminen pysäytettyä, virusta lukuun ottamatta kaikki voittavat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?