Liikunnan harrastaminen on tärkeä henkireikä - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Liikunnan harrastaminen on tärkeä henkireikä

On hyvä, ettei koronarajoituksia ole toistaiseksi ulotettu Pirkanmaalla liikuntaharrastuksiin. Liikunta tekee hyvää sekä mielelle että keholle.

22.10. 6:00

Syksyn pimeimmät viikot ovat edessä samaan aikaan, kun Suomessakin on jouduttu kiristämään koronarajoituksia. Moni huokaili keväällä, että onneksi epidemia ei iskenyt syksyn kaamoksen keskellä. Nyt se aika on käsillä, ja virus on edelleen täällä.

Rajoitukset vaikuttavat valitettavasti jälleen moniin asioihin, jotka tuottavat ihmisille iloa. Juhliin, ravintoloihin ja ylipäätään ihmisten kohtaamisiin, jotka useimmiten tuovat tarpeellisia hengähdystaukoja arkeen. Alueilla, joissa koronaepidemia on kiihtymis- tai leviämisvaiheessa voidaan paikallisen harkinnan mukaan rajoittaa myös harrastustoimintaa. Ensimmäisenä rajoitukset iskisivät aikuisten liikuntaharrastuksiin. Lasten ja nuorten harrastukset ovat etusijalla, kuten pitääkin.

Etenkin näin kaamosajan koittaessa on kuitenkin syytä kantaa huolta kaikkien terveydestä ja mitoittaa rajoitustoimet kokonaisuuden kannalta järkevästi. Suomalaiset liikkuvat muutenkin liian vähän ja istuvat liikaa. Tänä vuonna riittävän askelmäärän kartuttaminen on entistäkin haastavampaa ainakin, jos istuu pitkät päivät etätyössä.

Kun koronarajoitukset astuivat keväällä voimaan, moni siirtyi lenkkipoluille, kun liikuntapaikkoja suljettiin ja harrastusryhmien toiminta keskeytyi. Syksyn sateessa kynnys ulkoliikuntaan voi olla korkeampi, vaikka liikunnan tärkeys ei ole kadonnut mihinkään.

Näin koronarajoitukset näkyvät liikunnan aikuisryhmissä Tampereella: Varjonyrkkeilyä, suihkuun ei saa mennä tai tanssia saa vain oman parin kanssa

Pirkanmaan niin kutsuttu koronanyrkki eli paikallinen pandemiaohjausryhmä kertoi tiistaina tuoreita tietoja siitä, millaisissa tilanteissa koronavirus on tarttunut. Koronajäljityksen perusteella näyttää siltä, että itse ryhmäliikunta ei ole pahin riski, vaan pukukopit ja saunailtojen kaltainen oheistoiminta. Se on syytä muistaa rajoituksia harkittaessa.

Nyrkki ei toistaiseksi rajoittanut harrastuksia Pirkanmaalla, vaan kehotti huolehtimaan erityisesti huomiota tilan kokoon. Lisäksi liikuntapaikkojen pukuhuoneista kehotetaan poistumaan mahdollisimman nopeasti.

Myös Valtion liikuntaneuvosto julkaisi keskiviikkona kannanoton, jonka mukaan aikuisten liikunta- ja urheiluharrastusten jatkamista tukevat myös sosiaaliset perusteet. Erityisen tärkeitä liikuntaharrastukset ovat nyt ikäihmisille ja erityistä tukea tarvitseville.

Nyt pitäisikin kaikin keinoin edistää kaikkea turvallista liikkumista. Harrastukset ovat tärkeä keino huolehtia sekä kehon että mielen terveydestä ja kaikki tavat hyvinvoinnin edistämiseksi ovat nyt tarpeen vielä enemmän kuin tavallisesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?