Tilastot kertovat, että koronavirus hyökkää nyt vahvasti - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Tilastot kertovat, että koronavirus iskee nyt vahvasti

Vaikka tilanne Pirkanmaalla on toistaiseksi melko hyvä, emme saa unohtaa, että covid-19-tautiin ei ole vielä olemassa hoitoa tai rokotetta.

20.10. 6:00

Aamulehti

Sunnuntaina Pirkanmaalla kirjattiin ylös tähän mennessä korkein päivälukema koko koronaviruspandemian aikana: 26 tartuntaa. Tartunnoista noin puolet liittyy TamU-jalkapalloseuran altistusketjuun. Maanantaina ilmoitettiin 14 uudesta tartunnasta. Kaikkiaan varmistettuja tartuntoja on Pirkanmaalla kertynyt koko pandemian aikana 610. Koko maassa niitä on kirjattu 13 555.

Epidemian etenemistä luokitellaan kolmella tasolla: perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe. Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä ja muutamalla muulla alueella ollaan kiihtymisvaiheessa. Vaasassa on edetty leviämisvaiheeseen.

Vaikka tilanne muuhun maailmaan verrattuna on Suomessa ja Pirkanmaalla hyvä, tilastojen lähempi tarkastelu kertoo, että olemme hyvää vauhtia lähestymässä seuraavaa vaihetta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n viime viikon tilannearvioraportti kertoo, että viikoilla 38-41 taudin valtakunnallinen ilmaantuvuusluku 100 000 ihmistä kohden on ollut jokaisella viikolla selvästi edeltävää viikkoa suurempi. Viikoilla 38-39 ilmaantuvuusluku oli 8,4. Viikoilla 40-41 luku oli 47,8.

Viikko sitten Suomessa oli rekisteröity hieman yli 12 700 koronavirustapausta. Maanantaina tapausten määräksi ilmoitettiin 13 555. Se on yli 850 tartuntaa lisää yhdessä viikossa. Pirkanmaalla on lokakuun aikana todettu jo 195 uutta varmistettua tapausta. Pandemian alusta varmistettuja tapauksia on Pirkanmaalla reilut 600. Nykytahdilla 600 ihmistä lisää sairastuu kahdessa kuukaudessa.

Valitettavasti virus ei kunnioita tasaisen taulukon käsitettä. Se leviää eksponentiaalisesti eli uusien tapausten määrä kaksinkertaistuu sitä nopeammin, mitä huonommin epidemiaa hillitään.

Pitää muistaa, että covid-19 on erittäin herkästi tarttuva uusi sairaus, johon ei ole olemassa hoitoa eikä rokotetta. Ei suosituksia turhaan anneta.

Tutkimustieto kertoo kiistatta, että tartunnat leviävät, kun ihmiset kokoontuvat ja unohtavat turvavälit. Myös maskien käyttö heikentää viruksen mahtia. Vaikka ilahduttavan moni ihminen jo suosituksia noudattaa, valitettavan paljon näkee myös niitä, jotka kokevat, että eivät suositukset häntä koske.

Pirkanmaan koronanyrkki kokoontuu seuraavan kerran tiistaina. Meidän kaikkien on syytä kuunnella pandemiatyöryhmän viestiä tarkalla korvalla, vaikka se ei miellyttäisikään. Vain yhdessä pystymme estämään pandemian kiihtymisen eksponentiaaliseen laukkaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?