Ely-keskuksista nopeaa apua pienyrittäjille koronakriisiin - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Ely-keskuksista nopeaa apua pienyrittäjille

Pirkanmaan ely-keskus arvioi, että avustus kiinnostaa suurta joukkoa Pirkanmaan 11 000–12 000:sta pienyrityksestä.

31.3.2020 6:00

Koronaepidemia on vienyt kotimaisen kulutuksen varassa olevilta yrityksiltä markkinat alta. Sukellus oli ennätysmäisen nopea ja syvä. Se näkyy esimerkiksi suljettuina liiketilojen ovina, lomautuksina ja kassakriiseinä.

Poliittisia päättäjiä tai virkamiehiä ei nyt pysty syyttämään vitkastelusta päätöksenteossa, jolla yritysten tilanteeseen haetaan helpotusta.

Yrittäjien pääsy työttömyysturvan piiriin ei ole tosin vielä muuttunut hallituksen linjauksesta lakiesitykseksi, mutta senkin pitäisi onnistua tämän viikon aikana. Sen jälkeen työttömiksi jääneet ja myös osittain yritystoimintaa jatkavat yrittäjät voivat saavat työttömyystukea. Muutoksesta tulee väliaikainen.

Valtio kertoi viime torstaina myös miljardin euron suorasta yritystuesta, joka saattaa nopeimmillaan auttaa myös pieniä, 1–5 henkeä työllistäviä yrityksiä jo tällä viikolla. Tiistaina nimittäin käynnistyy haku ely-keskusten kautta myönnettäville yritysten kehittämisavustuksille koronaviruksen aiheuttaneissa markkina- ja tuotantohäiriöissä.

Päätöksiä voidaan tehdä, kunhan asetus on tullut voimaan ensi torstaina. Tukimuotoja on kaksi, joista etenkin toinen, tilanneanalyysin tekemiseen osoitettava avustus, tulee Pirkanmaan ely-keskuksen arvion mukaan kiinnostamaan suurta joukkoa Pirkanmaan 11 000–12 000:sta pienyrityksestä.

Myös hakemusten käsittelystä luvataan nopeaa, sillä sitä tekevät kaikki maan 15 ely-keskusta. Jotain ripeydestä kertoo se, että vielä maanantaina koulutettiin väkeä puhelinneuvontaan. Asetuksen muutos varmistaa sen, että maksimissaan 10 000 euron palkka- ja sivukulutuesta voi saada ennakkoon 70 prosenttia. Sillä on iso merkitys.

Tätä suuremmat yritykset saavat tukensa Business Finlandin kautta. Sille oli tullut jo viime viikolla 9 000 hakemusta, joten avun tarve on huutava.

Työ- ja elinkeinoministeriö kertoi perjantaina myös yksinyrittäjien rahoitusmallista. He voivat hakea kunnilta rahoitusta vaikeuksiinsa, kunhan toteutuksen yksityiskohdat on saatu ratkaistua. Tukea hakeva yrittäjä voi myös samaan aikaan nostaa työttömyystukea, kunhan jälkimmäinen on lyöty lukkoon.

Tällaista joustavuutta voisi toivoa myös yritysten vuokranantajilta, niin kunnilta kuin yksityisiltäkin. Yrittäjät ovat kertoneet hyvin vaihtelevasta ja osin tilannetajun puutetta osoittavasta suhtautumisesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?