Pääkirjoitus: Eristys voi pelastaa ikäihmisen hengen, mutta aiheuttaa muita ongelmia - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Eristys voi pelastaa ikäihmisen hengen, mutta aiheuttaa muita ongelmia – Yhteyttä kannattaa pitää vaikka videon välityksellä

Etäyhteys omaiseen on parempi kuin olematon yhteys.

29.4.2020 6:00

Ikäihmiset ovat koronaviruksen riskiryhmä, mutta myös koronakriisin aiheuttamat rajoitukset vaikuttavat heihin voimakkaasti.

16. maaliskuuta hallitus julisti Suomeen poikkeusolot ja velvoitti yli 70-vuotiaat pysymään mahdollisuuksien mukaan karanteenia vastaavissa olosuhteissa erillään muista ihmisistä.

Hallituksen linjausta voi pitää voimakkaana suosituksena. Koronavirus voi olla hengenvaarallinen kenelle tahansa, mutta erityisesti se on sitä iäkkäille ja muille riskiryhmäläisille.

Siksi terveydestään huolehtivat ikäihmiset ovat ottaneet linjauksen tosissaan ja karttaneet julkisia sisätiloja sekä välttäneet kaikkia ylimääräisiä fyysisiä kontakteja muihin ihmisiin.

Eristystä on kestänyt jo yli kuusi viikkoa, eikä loppua näy.

Pitkään kestävä eristys voi myös olla vaarallista, etenkin mielenterveydelle. Auttavissa puhelimissa kuuluu jo eristäytyneisyyden aiheuttama hätä. Osa ikäihmisistä kärsii ahdistuksesta ja yksinäisyydestä.

Aamulehti haastatteli viime viikolla useita ikäihmisiä poikkeuksellisesta arjesta eristyksissä (AL 26.4.2020). Osalle omissa oloissa oleminen on siedettävää ja jopa mukavaa, mutta osa kärsii tilanteesta pahasti. Rutiinien muuttuminen ja sosiaalisten kontaktien väheneminen voivat masentaa ja heikentää toimintakykyä.

Helvi Hyttinen, 89, on ollut jo kuusi viikkoa yksin kerrostaloasunnossaan ja kaipaa ystäviään – Näin eristäytyneisyys nyt vaikuttaa ikäihmisiin: "Ilman pojan käyntejä tuntuisi ihan kamalalta"

Aamulehden haastattelussa 89-vuotias Helvi Hyttinen totesi, että eristyneisyys tuntuisi ihan kamalalta, jos poika Hannu ei kävisi häntä säännöllisesti tapaamassa. Erityisen tärkeää onkin, että omaiset eivät nyt jätä ikäihmisiä oman onnensa nojaan.

Lukuisat ikäihmiset ja heidän omaisensa ovat hyödyntäneet erilaisia etäyhteydenpitovälineitä, kuten videopuheluita. Toivottavaa on, että niitä hyödynnetään myös koronakriisin jälkeen. Vaikka tapaamisrajoituksia ei olisi, etäyhteydet mahdollistavat aiempaa säännöllisemmän yhteydenpidon.

Kunnat ovat ottaneet ikäihmisten hankalan tilanteen tosissaan. Esimerkiksi Tampereen kaupunki perusti viime viikolla Tampere-apu-puhelinpalvelun ja aikoo soittaa yli 80-vuotiaille tamperelaisille ja orivesiläisille. Tavoitteena on auttaa iäkkäitä poikkeusolojen aiheuttamissa ongelmissa ja varmistaa, että kaikki saavat apua. Tampereella on noin 13 000 yli 80-vuotiasta, joten maanantaina alkanut soittokierros kestää vielä useita viikkoja.

Kunnan puhelinneuvojien lisäksi myös omaisten kannattaa nyt soitella ikäihmisille enemmän kuin aiemmin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?