Pääkirjoitus: Koronatestiin syytä hakeutua matalalla kynnyksellä - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Koronatesteille on merkittävä tarve – Niihin on syytä hakeutua matalalla kynnyksellä

Tavanomaiset flunssat voivat nyt levitä helpommin kuin keväällä. On kuitenkin yhä mahdollista, että flunssaoireiden takana onkin koronavirus. Siksi koronavirustesti on merkittävässä roolissa epidemian pitämisessä aisoissa.

15.7.2020 6:00

Koronavirusepidemiaan liittyvien rajoitusten takia moni on kevään ja alkukesän aikana säästynyt myös muilta sairauksilta, esimerkiksi tavanomaiselta nuhalta. Lapsiperheissä on saatettu olla jopa poikkeuksellisen pitkään täysin terveenä.

Tämä on loogista. Kun ihmiset ovat vältelleet sosiaalisia kontakteja erityisesti nuhaisina ja pitäneet tavanomaista parempaa huolta hygieniasta, erilaisilla taudeilla on ollut vain vähän mahdollisuuksia levitä.

Nyt kesällä rajoituksia on syystäkin löysennetty. Ihmiset ovat liikkuneet ja kokoontuneet lähes normaaliin tapaan. Koronavirusepidemia ei silti ole ainakaan toistaiseksi ryöpsähtänyt.

Tavanomaiset kesäflunssat ja esimerkiksi nielutulehdukset voivat kuitenkin nyt levitä herkemmin kuin keväällä, vaikka ainakaan vielä niiden määrässä ei ole havaittu selkeää muutosta (AL 14.7.2020).

Flunssaa, koronaa vai allergiaa? Moni käy nyt testeissä varmuuden vuoksi – Rajoitusten purkaminen ei näytä lisänneen muita tartuntoja

Tavallinen flunssa voi aiheuttaa samankaltaisia oireita kuin koronaviruksen aiheuttama Covid-19-tauti. Myös allergiset oireet voivat muistuttaa koronaviruksen oireita, joita ovat muun muassa kuume, yskä, kurkkukipu, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi ja ripuli.

Jos tällaisia oireita ilmenee, on syytä olla varovainen ja välttää tilanteita, joissa on riskinä tartuttaa muita.

Vaikka rajoituksia puretaan ja lomat puskevat päälle, Tampereella analysoidaan yhä yli 200 koronanäytettä päivässä – Koostimme yhteen ohjeet siitä, mitä koronavirustestauksesta tulee nyt tietää

On yhä mahdollista, että hengitystieoireiden syynä on koronavirus. Jos koronavirukselle tyypillisiä oireita ilmenee, kannattaa soittaa työterveyteen, terveyskeskukseen, Tampereen yliopistollisen sairaalan koronaneuvontanumeroon tai Tampereella terveyspalvelujen neuvontaan. Tarvittaessa potilas ohjataan koronavirustestiin, joita tehdään Tampereen yliopistollisessa sairaalassa Hatanpäällä ja keskussairaalassa. Oirearvion voi tehdä myös itse Omaolo-palvelussa internetissä.

Koronavirustestejä on tehty Tampereen yliopistollisessa sairaalassa yhä runsaasti. Todettuja tartuntoja on onneksi Pirkanmaalla ollut viime kuukauden aikana vain yksi kappale. Koronavirus on siten toistaiseksi lähes tukahtunut Pirkanmaalla, mutta muualla Suomessa tautitapauksia tulee ilmi joka päivä.

Koronavirustestien tekeminen melko matalalla kynnyksellä on yhä tärkeää epidemian leviämisen estämiseksi. Aktiivisen testaamisen ansiosta koronatartunnan saaneet havaitaan ja voidaan ohjeistaa karanteeniin. Lisäksi voidaan jäljittää altistuneita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: