Tammelan stadionhanke pitää toteuttaa käyttäjien ehdoilla - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Tammelan stadionhanke pitää toteuttaa käyttäjien ehdoilla

Ilves on noussut huippuseuraksi. Maajoukkue hurmasi Ratinassa. Tampereella on silti pitkä matka jalkapallokaupungiksi.

20.7.2019 8:00

Tamperelainen jalkapalloväki alkaa jo tuskastua, kun Tammelan stadionhanke tuntuu junnaavan paikoillaan. Tämänhetkisen tiedon mukaan rakennustyöt alkavat aikaisintaan syksyllä 2020.

Ainakin siihen asti katsojat saavat nauttia vanhan stadionin tunnelmasta ja odotella lippusiimojen takana, kun pelaajat lampsivat kentältä pukukoppiin. Tammelassa on yhä tenhonsa. Ränsistyneenäkin se on aito jalkapallostadion, missä valmentajan huuto kuuluu katsomoon, jossa voi haistaa hien ja makkaran.

Bisnestä Tammelassa ei voi pyörittää. Sen huomasi takavuosina Tampere United, jolta evättiin pääsy Tammelaan stadionin kuntoon vedoten. Sen on huomannut myös Tampereen Ilves, joka haluaisi kovasti paremmat puitteet liiketoimintaansa ja yleisön palvelemiseen. Tammelassa rajat ovat tulleet vastaan ajat sitten.

Stadionhankkeen rahoittamisesta ja rakentamisesta ei ole vielä paljonkaan konkretiaa. Rakennusyhtiö YIT on ilmaissut kiinnostuksensa projektiin. Tontin keskeinen sijainti kiehtoo ja antaa monia mahdollisuuksia, mutta sisältää myös rajoitteita. Kovin laajamittaista asuinrakentamista ei ole mahdollista toteuttaa.

Jollain aikavälillä stadionhanke varmasti toteutuu. Vielä isompi asia on se, millaiset edellytykset paikallisille jalkapalloseuroille ja muille toimijoille Tammelaan luodaan.

Tammelan stadionhanketta on pohjustanut ohjausryhmä, joka lopetti toimintansa vuodenvaihteessa. Ohjausryhmä päätyi siihen, että hanketta kannattaa viedä eteenpäin kaupunkivetoisella allianssimallilla.

Mestaruustaisteluun noussut Ilves on kulisseissa kertonut halukkuudestaan pyörittää toimintaa stadionilla, kuten Helsingin Jalkapalloklubi tekee Töölössä. Pyhätön omistaa Helsingin kaupunki, joka vuokraa stadionia HJK:n omistamalle yhtiölle.

Seinäjoen uusi areena on liigassa pelaavan SJK:n omistuksessa, mikä mahdollistaa seuran kannalta järkevän liiketoiminnan.

Vaasan uudella stadionilla toiminnasta vastaa Vaasanseudun Areenat -kuntayhtymä. Malli on osoittautunut pääkäyttäjän Vaasan Palloseuran kannalta osin kalliiksi ja ongelmalliseksi.

Tampereella onkin syytä miettiä stadionhanketta käyttäjälähtöisesti. Oli malli mikä tahansa, hyviä vuokralaisia ei saa ajaa ahdinkoon. Keskeiselle paikalle ei kaivata käyttäjänsä ennen pitkää karkottavaa kallista monumenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: