Pääkirjoitus: Tampere on Suomen suosituin kaupunki - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Tampereen on oltava jatkossakin Suomen suosituin kaupunki

Tampere on Suomen halutuin muuttokohde. Siitä on pidettävä kiinni ja jatkettava kaupungin kehittämistä koronakriisistä huolimatta.

17.4.2020 6:00

Aamulehti

Huomattavan moni suomalainen haaveilee muuttavansa Tampereelle. Peräti 37 prosenttia suomalaisista voisi ainakin ajatella muuttavansa Tampereelle.

Tiedot selviävät Taloustutkimuksen Muuttohalukkuus ja kuntien imago 2020 -tutkimuksesta (AL 16.4.2020), jonka mukaan Tampere on Suomen halutuin muuttokohde. Taakse jäävät Helsinki, Espoo, Turku, Jyväskylä ja kaikki muut Suomen kaupungit.

Suomen paras kaupunki: Tampere on halutuin muuttokohde kaikkialla Suomessa

Tampereella asumisesta haaveillaan joka puolella Suomea, ja suomalaisilla on paras kokonaismielikuva Tampereesta asuinpaikkana.

Merkittävä osa tamperelaisista ymmärtää, kuinka onnekasta on elää kaupungissa, josta monet muut vain haaveilevat.

Aamulehti haastatteli hiljattain (AL 28.3.2020) tamperelaisia, jotka ovat päättäneet jäädä Tampereelle asumaan loppuiäkseen. Kyseessä on merkittävä henkinen sitoumus.

Maiju, Marko, Tiina ja Jani ovat päättäneet jäädä ikuisesti Tampereelle – "Tämä on ihan jäätävän rento ja ystävällinen paikka”

Jos päättää jäädä lopullisesti Tampereelle, kaikki kaupungin hienoudet tuntuvat entistäkin enemmän omilta.

Kaikki tamperelaiset eivät kuitenkaan hehkuta kotikaupunkiaan. Tampereen on tehtävä töitä pitääkseen asemansa Suomen suosituimpana kaupunkina.

Tutkimus toteutettiin yli 3000 vastaajan internetpaneelikyselynä helmikuussa ennen kuin koronavirusepidemiaa koskevat rajoitukset olivat astuneet voimaan. Myöskään taloudelliset uhkakuvat eivät silloin olleet yhtä vakavia kuin nyt.

Koronavirusepidemia rajoituksineen koettelee melko tasapuolisesti Suomen kaupunkeja, eikä Tampere ole poikkeus.

Tärkeimmät muuttohalukkuuteen vaikuttavat syyt ovat tutkimuksen mukaan hyvät palvelut, sijainti, työpaikka, viihtyisä asuinympäristö ja asuntojen hinnat. Epidemia ei vaikuta Tampereen erinomaiseen sijaintiin kahden järven ja hyvien yhteyksien keskellä, mutta palveluihin, työpaikkoihin ja asuntojen hintoihin se voi vaikuttaa.

Tärkeää olisi, että Suomen ja Tampereen elinkeinoelämä saataisiin jaloilleen mahdollisimman pian, jotta työpaikat säilyisivät, palvelut olisi vara rahoittaa ja asuntomarkkinat pysyisivät vakaina.

Tampere on ollut taloudellisissa vaikeuksissa jo vuosia, eikä viime syksynä päätetty veronkorotus lisää kaupungin houkuttelevuutta. Koronakriisistä olisi helpompi selvitä, jos kaupunki ei olisi elänyt vuosia yli varojensa.

Yksi on kuitenkin varmaa. Kaupunkia kehittäviä investointeja ei pidä lopettaa lyhytnäköisen säästämisen nimissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?