Pirkanmaalla on avaimet ottaa sote omiin käsiin - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Pirkanmaalla on avaimet ottaa sote omiin käsiin

8.3.2019 18:21

Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ero viisi viikkoa ennen eduskuntavaaleja ja sote-uudistuksen kaatuminen jättävät jälkeensä ison kysymyksen: Mitä seuraavaksi?

Valtiovarainministeriö ilmoitti perjantaina päivällä, että maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelu ajetaan nyt hallitusti alas. Eduskuntavaalien jälkeen muodostettava hallitus sitten aikanaan päättää, jatketaanko uudistamiseen liittyvää työtä.

Uudistusta on valmisteltu Pirkanmaalla viimeiset kaksi ja puoli vuotta huolellisesti paneutuen ja kunnat ovat lähentyneet toisiaan matkan aikana. Valmistelussa oltiin Pirkanmaalla erittäin pitkällä ja vuosien aikana on saatu aikaan erinomaiset yhteistyöverkostot.

Paljon on siis jo tehty, vaikka hallitus keskeyttikin valtakunnallisen uudistuksen kalkkiviivoille.

Nyt Pirkanmaalla on mahdollista jatkaa omaa valmistelua, eikä jäädä odottamaan valtakunnan tason päätöksiä. Sitä varten on jo olemassa valmiita malleja. Ei tarvitse siis pelätä, että työ alkaisi uudelleen nollasta.

Maakunnassa on myös jo kokemusta kuntien sote-yhteistyöstä. Esimerkiksi Tampere ja Orivesi ovat toimineet yhdessä, sanoin Pirkkala ja Vesilahti.

Se tosiasia on jo tunnistettu, että väestön ikääntyessä kuntien rahat eivät riitä, jos nykymeno jatkuu. Moni palvelu tarvitsee nykyistä laajemman väestöpohjan taakseen.

Sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmän uudistaminen on nyt erittäin tärkeä vaalikysymys. Puolueiden pitää pystyä kertomaan äänestäjille, miten ne järjestäisivät sote-palvelut jatkossa. Mitä konkreettisempaa tietoa saadaan, sen parempi.

Tulevista hallitusneuvotteluista voidaan myös ennakoida tiukkoja. Esimerkiksi sdp ilmoitti heti perjantaina, ettei puolue kannata markkinalähtöistä sotemallia.

Kokoomukselle puolestaan valinnanvapaus yksityisen ja julkisen palveluntarjoajan välillä on ollut avainkysymys. Keskustan uusi sote-mallin taas olisi riisutumpi versio tähänastisesta.

Tässä poliittisessa tilanteessa ei ole kuitenkaan mitään varmuutta siitä, koska uusi hallitus pääsee uudistustyöhön. Viime kuukaudet eivät ainakaan lisää luottamusta nopeaan toimintaan.

Siksi on hyvä asia, että Pirkanmaalla on kuitenkin kaikki edellytykset uudistaa sosiaali- ja terveyspalvelut menestyksekkäästi. Kasvava Tampereen seutu on maakunnan selkeä keskus ja täällä on hyvin toimiva yliopistosairaala.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: