Pirkanmaa näyttää mallia saattohoidossa - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Pirkanmaa näyttää mallia saattohoidossa

Saattohoitoon erikoistuneen Karinakodin sulkeminen Turussa herättää kysymyksiä. Tampereella hoitokoti elää yhteistyöstä.

3.7.2019 6:00

Vaativaa saattohoitoa Turussa antaneen ja säätiön omistaman Karinakodin sulkeminen kesäkuun lopussa pysäytti saattohoidon tilasta kiinnostuneet.

Maahan jäi enää kolme vaativaa saattohoitoa antavaa kotia, joista Tampereella toimiva Pirkanmaan hoitokoti pitää perustuksiaan kunnossa yhteistyöllä. Hoitokoti tekee yhteistyötä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja kuntien kanssa.

Turku jää esimerkiksi siitä, että kaupungin tai kunnan pyrkimys tuottaa palvelut itse ei johda kaikilta osin halvimpaan ja ihmisiä kärsimykseltä säästävään ratkaisuun.

Turku perusti vuonna 2015 oman Kaskenlinnan kotisaattohoidon tukemista varten. Matkan varrella Kaskenlinna alkoi antaa myös laitossaattohoitoa säätiön Karinakodin tapaan.

Tämä johti siihen, että kaupungissa oli 40 samantyylistä laitossaattohoitopaikkaa. Se oli Lounais-Suomen saattohoitosäätiön mielestä liikaa. Tappiokierteessään ja kysynnän laskiessa se päätti sulkea Karinakotinsa.

Viimeiseen hoitopaikkaansa jo kerran aiemmin tulleet kuljetettiin viime keskiviikkona Karinakodista juuri Kaskenlinnaan.

Turussa olisi tarvittu ajoissa hengähdystauko ennen kaikkia näitä toimia, sillä Karinakoti saattaa tehdä paluun.

Turun sosiaali- ja terveyslautakunta aikoo nimittäin esittää elokuussa kokoontuvalle kaupunginhallitukselle Karinakodin siirtämistä liikkeenluovutuksella kaupungin haltuun.

Karinakotia pyörittäisivät siinä tapauksessa säätiön äskettäin lopettaneesta kodista irtisanomat työntekijät.

Ennakointi olisi säästänyt paljolta.

Suljetusta Karinakodista pois kuljetetuille potilaille avaaminen kestää elämän viime metreillä liian kauan. Myös irtisanotut työntekijät elävät piinaviikkoja odottaessaan poliitikkojen ratkaisuja.

Pirkanmaalla vaativaa saattohoitoa tarvitseva lähetetään Pirkanmaan hoitokotiin. Lähetteen kirjoittaa Tampereen yliopistollisen sairaalan palliatiivisen yksikön erikoislääkäri. Näin on tehty kesästä 2018 lähtien.

Tampereella voidaan ottaa huomioon myös potilaat, jotka tarvitsevat erityistä tukea esimerkiksi alaikäisten lastensa vuoksi.

Käytäntö vaikuttaa järkevältä.

Erikoislääkäri panee osaamisensa peliin arvioinnissa, ja inhimillistä kärsimystä ei tarvitse lisätä maksusitoumusten anomisella kunnista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?