Pääkirjoitus: Äänestysfarssi satoi presidentin kannatuslaariin - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Äänestysfarssi satoi presidentin kannatuslaariin

Demokraattien ehdokasasetteluruletti lähti Iowassa käyntiin tavalla, jota presidentti Donald Trump kiittää hartaasti.

5.2.2020 6:00

Pikkuisesta Iowan osavaltiosta selvisi voittajana maanantaina vain yksi henkilö, ja hän on Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump.

Mielenkiinto kohdistui toki täysin toisaalle eli demokraattien presidenttiehdokkaan esivaalien alkusysäykseen. Mutta koska ääntenlaskun tarkkuus kyseenalaistettiin voimakkaasti, kaikki positiivinen julkisuus luisui republikaaneille ja heidän ainoalle ehdokkaalleen, presidentille. On helppo kuvitella retoriikka, jossa Trumpin leiri toteaa, ettei vastapuoli saa edes pienen paikan ääniä laskettua.

Laskenta myöhästyi useita tunteja ja syyksi kerrottiin laatukontrolli. Käytössä oli ensimmäistä kertaa mobiilipohjainen laskentamalli, joka ilmiselvästi ei ollut tarpeeksi hyvin testattu. Tällaiset lapsukset tietävät Yhdysvaltojen kiivaassa sisäpolitiikassa merkittäviä ongelmia. Tämän lisäksi Yhdysvaltojen kaltaisen demokratian äänestyssysteemi on vanhakantainen ja äänestäjiä luotaan pois työntävä. Jälleen lehtereillä heitettiin kolikkoa, kun äänet menivät tasan.

Iowan merkitys on pienuudestaan huolimatta suuri. Se on avannut pelin sille, kenestä tulee ehdokas.

Kun ääntenlaskua ei tämän kirjoituksen aikana ollut saatu vielä loppuun, neljän parhaiten onnistuneimman ehdokkaan, Bernie Sandersin, Elizabeth Warrenin, Pete Buttigiegin ja Joe Bidenin äänestysprosentit olivat hyvin lähellä toisiaan. Se voi periaatteessa kertoa siitä, että kansa on liikkeellä. Toisaalta muistiin palaa vuosi 2016, jolloin Sandersin ja Hillary Clintonin leirien välinen eripura oli niin suuri, että demokraattiäänestäjät jättivät äänensä antamatta, koska oma ehdokas ei ollutkaan mukana. Se kertoo huonoa viestiä vaalipäivälle 3. marraskuuta.

Lopputulos on se, että republikaanit näyttäytyvät yhtenäisenä puolueena, demokraatit puolestaan hajallaan olevana sekamelskana. Käytännössä tavoite on ollut täysin päinvastainen.

Yhdysvaltojen kaltaiselle vakautta ja jatkuvuutta vaalivalle, keskitien kulkijaa hakevalle yhteiskunnalle ensimmäinen vaihtoehto maistuu paremmalta, vaikka Trump onkin kautensa aikana näyttäytynyt lähes kaikkena muuna kuin tasapainoa ylläpitävänä henkilönä.

Yhdysvaltojen vaalikoneistossa eniten ääniä saanut ei voita. Presidentiksi valitaan hänet, kuka on saanut eniten valitsijoita kussakin vaalipiirissä.

Suomessa kannattaa olla tyytyväinen siihen, että annettu ääni on virallisesti ääni omalle ehdokkaalle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos