Yhdysvaltojen iskulla voi olla arvaamattomia seurauksia – Lähi-idän vyyhti voi pahentua entisestään - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Yhdysvaltojen iskulla voi olla arvaamattomia seurauksia – Lähi-idän vyyhti voi pahentua entisestään

Jos presidentti Donald Trump yritti kääntää huomiota kotimaan kiistoista, se voi koitua hänelle vielä kalliiksi presidentinvaaleissa.

4.1.2020 6:00

Yhdysvaltain perjantaiaamuisella iskulla voi olla arvaamattomat seuraukset. Yhdysvallat surmasi Iranin vallankumouskaartin erikoisjoukkojen eli al-Qudsin komentajan Qassim Suleimanin Bagdadin lentokentälle tehdyssä ohjushyökkäyksessä. Suleimani oli käytännössä Iranin kakkosjohtaja, ja hän on nauttinut suurta suosiota kansan keskuudessa. Häntä oli povattu jopa Iranin seuraavaksi johtajaksi ajatollah Ali Khamenin jälkeen.

Suleimanin erikoisjoukot ovat Iranin merkittävin toimija ulkomailla niin sotilaallisessa kuin tiedustelumielessä, ja operaatiot ovat saaneet kotimaassa vahvan tuen.

Presidentti Donald Trumpin määräämä isku on suora seuraus Yhdysvaltain Bagdadin lähetystöä vastaan pari päivää aikaisemmin tehdylle hyökkäykselle. Trump halusi näyttää välittömästi, että vastatoimet eivät odottele.

Lähi-idän sekavassa poliittisessa ja sotilaallisessa vyyhdessä ei ole puhtaita käsiä juuri kenelläkään. Tästä huolimatta vihollisvaltion keskeisen johtajan surmaaminen sotilaallisella iskulla on erittäin harvinainen teko, vaikka Yhdysvallat pitääkin Iranin vallankumouskaartia "ulkomaalaisena terroristijärjestönä". Yhdysvallat ja Iran ovat olleet jo nyt avoimessa konfliktissa jo vuosia, mutta perjantaiaamun iskun oli jo puhdas sotatoimi, vaikka itse sotaa ei varsinaisesti ole käynnissä.

Iskun tarkkoja seurauksia on vaikea arvailla. Se on kuitenkin varmaa, että tilanne kärjistyy edelleen. Iranin johto ilmoitti heti, että "vakava kosto odottaa rikollisia". Yhdysvallat saavatkin varautua ennen kaikkea lähetystöissään, mutta varmasti myös joka puolella. Yhdysvallat käy jo tällä hetkellä Irakissa taisteluja Iranin tukemien irakialaisten shiiajoukkojen kanssa.

Isku on jälleen myös osoitus Trumpin arvaamattomuudesta. Hän on pikemminkin antanut ymmärtää Yhdysvaltojen vetäytyvän Lähi-idästä, mistä kertoi muun muassa joukkojen vetäminen hiljattain pois Syyrian kurdialueilta. Nyt maa on taas entistä tiiviimmin konfliktissa.

Trumpin leirissä on varmasti laskeskeltu, mitä uusin siirto merkitsee marraskuun presidentinvaaleille. Trumpilla on kotimaisia pulmia riittävästä, ja häntä uhkaa valtakunnanoikeus. Oliko tarve siirtää kansan huomiota ulkomaille? Jos näin oli, siirto sekä vaarallinen niin myös uhkarohkea. Profiloituminen Lähi-idän sodissa ei ole taannut menestystä Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos