Omistajaohjausministerin anti-Midaan kosketus – Jos asiat ovat niin yksinkertaisia, miksi demariketju ei ole jo taianomaisesti korjannut Postin ongelmia? - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Omistajaohjausministerin anti-Midaan kosketus – Jos asiat ovat niin yksinkertaisia, miksi demariketju ei ole jo taianomaisesti korjannut Postin ongelmia?

Kolumnikuva. Aamulehden päätoimittaja Jussi Tuulensuu

13.11.2019 12:58

Twitter: @tuulensuu

Syksyn työehtokiistojen alettua Posti puhui 22. lokakuuta poikkeuksellisen suoraan: ”Posti on postimäärän rajun vähentymisen takia historiansa vakavimmassa tilanteessa ja seuraavina vuosina kirjemäärän lasku kiihtyy.” Toisin sanoen: Kohta ei ole kirjeitä, mitä jakaa. Verkkokaupan paketeissa on yksi kasvun siemen, mutta niissäkin kilpailu kiristyy.

Massiivisen rakennemuutoksen keskellä Posti on ollut hyvin johdettu yhtiö ja tehnyt valtiolle tulosta. Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) on tehnyt syksyn mittaan kaikkensa, jotta Postin johto ei voisi enää onnistua tässä vaikeassa tilanteessa. Ensin hän puuttui Postin johdon palkkoihin ja käski pitämään aikalisän yksissä työehtoneuvotteluissa, ja lokakuussa hän lähetti viestin, jonka mukaan Posti ei saisi käyttää vuokratyövoimaa työtaistelun aikana.

Toimitusjohtaja Heikki Malinen ei jäänyt katselemaan täydellistä mikromanagerointia vaan lähti. Onnea vain seuraajan löytämiseen.

Samaan aikaan Veikkauksessa on käynnissä vuosikymmenen vastuullisuuskriisi. Siitä Paatero pysyi piinallisen hiljaa – kunnes kehotti lanseeraamaan uusia pelejä tilanteessa, jossa puoli Suomea vaatii Veikkausta poistamaan pelikoneitaan, jotka rokottavat heikoimmin pärjääviä.

Sataprosenttinen valtio-omistaja voi yhtiön hallituksen kautta vaikuttaa toimintaperiaatteisiin ja muuttaa yhtiön tulostavoitteita. Tosin tavoitteiden laskeminen näkyy valtion budjetissa ja voittomarginaali on jo nyt on hyvin ohut. Olennaista on, että ohjaus tehdään, kuten omistajan kuuluu: hallituksen kautta. Esimerkiksi vuokratyövoiman käyttö on täysin yhtiön oman henkilöstöpolitiikan asia. Juridisesti asia on selvä: lakossa ovat työntekijät, eivät työtehtävät. Vuokratyövoiman käytössä on etunsa ja haittansa, mutta niitä ei voi poliitikko sivusta huudellen arvioida.

Mikromanageroivalla Paaterolla on anti-Midaan kosketus: kaikki, mihin hän kajoaa, menettää arvoaan.

Posti teki tammi–kesäkuussa 11,2 miljoonaa euroa liiketulosta, tosin vain 1,4 prosenttia liikevaihdosta. Hyvä liiketulos vaikean rakennemuutoksen keskellä toivottavasti hillitsee halua vaikeuttaa Postin johdon työtä entisestään.

Postilakossa erimielisyys koskee työntekijöitä, joihin alettaisiin soveltaa samoja ehtoja kuin Postin ulkopuolella samaa työtä tekeviin. Ammattiliitto puolustaa omiaan, ja sillä on oikeus kieltäytyä näkemästä maailman muutosta, vaikka ei se viisasta olekaan.

Paatero kuitenkin edustaa omistajaa eli meitä kaikkia veronmaksajia. Hänen tulisi muistaa, että pelissä on koko Posti ja sen kaikki 22 000 työntekijää, joiden tulevaisuutta uhkaa, jos Posti ei pysy kilpailukykyisenä. Kun tuloksen marginaali on alle 5 prosenttia, kannattaa henkilöstönkin olla huolissaan. Samalla pelissä on Postin osinko, joka hyödyttää koko suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa. Jo lyhyen aikavälin seurauksena Postilakon aikana yritykset kääntyvät kilpailijoiden puoleen varmistaakseen omien verkkokauppojensa toimitukset. Sairaaloiden ja Kelan asiakkaat ottavat verkkoasiointia haltuunsa. Lakon päätyttyä kaikki eivät koskaan palaa Postin asiakkaaksi.

Meiltä puuttuu yritysten ja johtamisen perusymmärrystä. Erityisesti puute näkyy ay-liikkeessä ja siihen läheisessä suhteessa olevissa poliitikoissa. Jos on koko uransa vain pitänyt kiinni tiettyjen työntekijöiden eduista, on vaikeaa ymmärtää työnantajaroolia, jossa onkin pidettävä koko yrityksen ja kaikkien sen työntekijöiden puolta – joskus jonkun etua vastaan ja aina kritiikin kohteena.

Yt-neuvottelu-uutisissa kerrotaan ymmärrettävästi niistä kymmenistä ja sadoista, jotka irtisanotaan. Joskus voi silti muistaa, että työnantaja on vastuussa myös ja ennen kaikkea niistä sadoista ja tuhansista, joiden työpaikka pysyy.

Sosiaalidemokraateilla on Postin kysymyksessä kaikki kortit käsissään: pääministeri (sd.), omistajaohjausministeri (sd.), hallintoneuvoston puheenjohtaja (sd.), ammattiliiton puheenjohtaja (sd.-tausta). Jos asiat ovat yksinkertaisia, miksi kaikki ei ole jo kunnossa, paketit kulje ja jokaisella tilinauha lyönnissä? Saatetaan yllättäen huomata, että vaikka kuinka huolehtisi yhden henkilöryhmän eduista, se ei autakaan Postia voittamaan logistiikan kireässä kilpailussa tai välttämään yt-neuvotteluja.

Kirjoittaja on Aamulehden vastaava päätoimittaja. Aamulehden kanssa samaan Alma Media -konserniin kuuluu Alma Manu, joka harjoittaa jakelutoimintaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos