Nopea ratkaisu postilakossa kaikkien etu - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Nopea ratkaisu postilakossa kaikkien etu

Muuttuvassa liiketoimintaympäristössä lukkiutuminen vanhaan on varma tie näivettymiskierteeseen.

13.11.2019 6:00

Joulusesonki on käsillä. Ajankohta on liiketaloudellisesti erityisen tärkeä Postille.

Yhtiö tekee merkittävän osan tuloksestaan vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Markkinoiden muutoksen aiheuttamien taloudellisten vaikeuksien keskellä kamppailevalle Postille maanantaina alkaneet työtaistelutoimet eivät osu hyvään ajankohtaan.

Tämä työntekijäpuolta edustavassa Posti- ja logistiikka-alan unionissa Paussa tiedetään, ja ruuvia on kiristetty pidentämällä lakkoaika neljään viikkoon.

Pau on ilmoittanut, että mitkään heikennykset työehdoissa eivät tule kuuloon, ja Postin toiminnan pitää jatkua entisellään. Muuttuvassa liiketoimintaympäristössä lukkiutuminen vanhaan on varma tie näivettymiskierteeseen.

Kenellekään ei liene epäselvää, että Posti on vaikeuksissa, kun perinteinen toiminta eli kirjejakelu on supistunut rajusti ja supistuu edelleen.

Postissa, kuten muissakin taloudellisissa vaikeuksissa kamppailevissa yrityksissä maksumiehiksi yleensä joutuvat työntekijät.

Posti on valtion sataprosenttisesti omistama yhtiö. Halutessaan poliitikot voivat vaikuttaa Postin tulevaisuuteen.

Työtaistelutoimiin ajautuminen kertoo, että omistaja näkee Postin tulevaisuuden rakentuvan samalla tavalla kuin yhtiön johto. Omistaja siis uskoo, että Postin säilyminen kilpailukykyisenä edellyttää jakelutoiminnassa samantasoista työehtosopimusta kuin kilpailijoilla.

Rinteen hallitukselle Postin työtaistelu on hankala. Hallitusvastuussa olevilla olisi varmasti halua puuttua suoraan työehtosopimusneuvotteluihin, mutta tähän mennessä on toimittu viisaasti, kun lusikkaa ei ole sotkettu soppaan, vaan on annettu Paun ja työnantajaa edustavan Paltan hoitaa neuvottelut.

Tilanne on hankala työntekijäpuolelle laajemminkin. Mikäli nykyinen kiista olisi tapahtunut edellisen hallituksen aikana, olisi meno toinen. Voi vain kuvitella, minkälainen lippujen heiluttelu ja mielenilmaustaulujen meri olisi Helsingissä eduskuntatalon edessä.

Kuten neuvotteluissa ylipäätään, asiat mutkistuvat kun ne pitkittyvät. Paun ja Paltan on syytä nopeasti ratkaistava kiistansa. Joustavuutta tarvitaan molemmilla puolilla pöytää.

Aamulehden kanssa samaan Alma Media -konserniin kuuluu jakelutoimintaa harjoittava Alma Manu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos