Pääkirjoitus: Ratikka ohjaa kaupunkia oikeaan suuntaan - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Ratikka ohjaa kaupunkia oikeaan suuntaan

Raitiotien varrella olevien asuntojen arvo on jo noussut Tampereella. Tulevina vuosina kehityssuunta vahvistuu entisestään.

16.12.2019 6:00 | Päivitetty 16.12.2019 14:36

Tampereen raitiotien varrella ja läheisyydessä asuntojen hinnat ovat nousseet monella alueella yli kaupungin keskiarvon. Tieto käy ilmi Aamulehden tekemästä selvityksestä (Uutiset A6–7).

Ratikan rakentamisesta Tampereelle päätettiin vuonna 2016. Sen jälkeen neliöhinnat ovat nousseet esimerkiksi Keskussairaalan ja Kaupin alueella sekä Tampereen läntisessä keskustassa yli 15 prosenttia. Messukylän postinumeroalueella kasvu on huimat 21 prosenttia.

Koko Tampereella neliöhinnat ovat nousseet keskimäärin 9,2 prosenttia vuosina 2016–2019.

Vahvoja väitteitä ratikan vaikutuksesta asuntojen hintoihin on kuitenkin vielä liian varhaista tehdä. Esimerkiksi Hervannassa neliöhinnoissa nousua on 4,2 prosenttia, mikä on selvästi kaupungin keskiarvoa vähemmän.

Asiantuntijat uskovat, että Hervannassakin tahti kiihtyy. Nyt alhaisten hintojen syynä on etenkin kerrostaloissa ajankohtaiset putkiremontit.

Ratikan valmistumisen jälkeen Hervannan vetovoima kasvaa varmasti, kun ihmiset huomaavat, kuinka kätevästi sieltä kulkee läpi kaupungin ilman jumittamista ruuhkissa.

Suunnitellun ratikkalinjan toisessa ääripäässä on Lentävänniemi. Siellä suunta on jo vahvasti kehittyvä: neliöhinta on noussut 17 prosenttia vuodesta 2016. Alueelle rakennetaan voimakkaasti uutta, rakennuskanta on nuorentunut ja peruskorjauksia on tehty useisiin taloyhtiöihin.

Alueen uudistamisessa on onnistuttu hienosti, kuten juuri palkittu kerrostalo Rimini osoittaa.

Lentäväniemen ohella selkeästi yli keskiarvon on 14 prosentin kasvussa oleva Luoteis-Tampere, jonka läpi ratikka niin ikään suunnitelmissa kulkee.

Myös uutta Santalahden aluetta on parjattu, mutta senkin vetovoima saattaa yllättää raitiotien aikakaudella, kun kotiovelta pääsee muutamassa minuutissa keskustaan.

Tampereelle on rakennettu viime vuosina ennätyksellisen paljon uusia asuntoja, ja kaupunki on kaavoittanut suuren osan näistä kodeista nimenomaan ratikkalinjan varteen.

Se on kannatettavaa. Joukkoliikenteen kehittäminen ja tiivis kaupunkirakentaminen on taloudellisesti ja ekologisesti kestävää. Samaan aikaan tiedetään, että nuoret aikuiset etsivät yhä useammin asuntoja kaupunkimiljööstä.

Tässä tilanteessa Tampereen ratikka ohjaa kaupungin kehitystä oikeaan suuntaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos