Asumisen oikeus ja turvallisuus koetuksella - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Asumisen oikeus ja turvallisuus koetuksella

Asuntopolitiikasta vastaavan ministerin Kimmo Tiilikaisen (kesk.) mukaan asukkaiden ja yhtiöiden rooleja on tasapainotettava.­

19.3.2017 20:00

Ympäristöministeriö tiedotti helmikuussa lakiluonnoksesta, joka toteutuessaan tietäisi isoja muutoksia asumisoikeusasumisen periaatteisiin.

Suomessa on yli 40 000 asumisoikeusasuntoa, ja niitä koskeva lainsäädäntö on ollut voimassa neljännesvuosisadan. Ne ovat tarjonneet kohtuuhintaisen vaihtoehdon vuokra- ja omistusasumiselle. Parhaimmillaan asumisoikeusasunnoissa yhdistyy vuokralla asumisen vapaus mutta omistusasumisen turvallisuus.

Asumisoikeusasuntojen perusperiaate on ollut elinikäinen asumisoikeus.

Lakiluonnoksessa kuitenkin esitetään, että asumisoikeusasuntojen yhtiöiden hallintarakennetta voitaisiin ääritapauksessa muuttaa. Käytännössä se tarkoittaa, että asumisoikeussopimukset voitaisiin tietyissä tapauksissa irtisanoa.

Sellaisissa tilanteissa asukkaalle tarjottaisiin mahdollisuutta lunastaa asunto omakseen. Hänelle voitaisiin tarjota myös vastaavaa asumisoikeusasuntoa tai vuokrasopimusta.

Hallituksen aikeet ovat ymmärrettävästi herättäneet kosolti kritiikkiä.

Kärkkäimmin esitykseen ovat reagoineet perussuomalaiset, joiden mukaan kyse on ”miljardiluokan puhalluksesta”.

Ympäristöministeriön mukaan uudistuksen tavoitteena on kehittää asumisoikeudesta ”varteenotettava kolmas hallintamuoto” ja lisätä asumisoikeusasujien mahdollisuuksia vaikuttaa yhtiön asioihin.

Perussuomalaiset poliitikot ovat nimittäneet parannuksia näennäisiksi.

Hallituspuolue perussuomalaisten kärkkäimmässä kritiikissä on kuitenkin mukana rahtunen populismia. Asumisoikeusjärjestelmän uudistaminen on kirjattu hallitusohjelmaan, ja luulisi perussuomalaistenkin huomanneen, että tämän hallituskauden aikana uudistaminen ja kehittäminen ovat tyypillisesti merkinneet jonkinlaisia heikennyksiä tai leikkauksia.

Uudistushalujen taustalla vaikuttaa ministeriön selvityksessä ilmi tullut asukkaiden ja asumisoikeustalojen omistajayhtiöiden välinen luottamuspula.

Uudistuksessa on tuskin kyse ainakaan niin laajamittaisesta salaliitosta kuin kriittisimmät perussuomalaiset uumoilevat, mutta erikoiselta se kyllä kuulostaa.

Asukas tuskin tuntee itseään järin etuoikeutetuksi, jos hänelle tarjotaan mahdollisuutta ostaa markkinahintaan asuttamansa ja kenties omalla kustannuksella kunnostamansakin asunto. Asumisoikeusasukkaat tuskin nielevät aloitetta purematta. Toivoa sopii, että palaute hillitsee ministerin uudistushaluja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?