Tampereen taloutta vaikea oikaista ilman menojen hillintää - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Tampereen taloutta vaikea oikaista ilman menojen hillintää

Tampereen kaupungin konsernijohtajan Juha Yli-Rajala on arvioinut, että kaupungin taloustilanne pysyy kireänä myös lähivuosina.

8.3.2017 20:00

Toteutuessaan sote riisuu kunnilta puolet niiden nykyistä tehtävistä.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden siirtymisen maakunnille pitäisi helpottaa kuntien taloudenpidon hallintaa.

Nykytilanteessa erikoissairaanhoito heiluttaa kuntien taloutta. Pirkanmaallakin on kovin tuttua, että sairaanhoitopiiri lähestyy kuntia kesken vuotta todettuaan, etteivät budjetoidut määrärahat riitä. Nurina kunnissa on ollut kovaa, mutta tarvittavat lisärahat on kaivettu kassasta.

Tampereen kaupunki piti viime vuonna kulukehityksensä kohtuullisen hyvin kurissa, sillä kulut kasvoivat 2,3 prosenttia. Pirkanmaan sairaanhoitopiirille erikoissairaanhoidosta maksetut laskut sen sijaan kasvoivat 6,1 prosenttia. Kovan nousun taustalla on palvelujen käytön kasvu, asiakkaiden hoitotarpeen lisäys sekä hinnoittelumuutokset.

Myöskään kaupungin omissa hyvinvointipalveluissa ei pysytty budjetissa. Avopalvelut ja koti- ja asumispalvelut ylittivät arvioidut kulut yhteensä kuudella miljoonalla eurolla.

Jos kerran kaupunki siirtää painopistettä laitoshoidosta palveluasumiseen sekä avo- ja kotihoidon palveluihin, niin tämä on myös henkilömitoituksessa ja budjetoinnissa otettava huomioon. Ei voi tulla yllätyksenä, että kun kotihoitoa lisätään, niin asiakaskäynnit samaan aikaan kasvavat.

Onnistuessaan sote lisää kuntatalouden ennakoivuutta, mutta eivät ongelmat tähän lopu.

Tampereen kaupungin talous on kireällä.

Viime vuonna kaupunki joutui edelleen kasvattamaan lainamääräänsä. Kaupunki on lainan lisäksi rahoittanut isoja investointejaan ottamalla rahaa kaupungin kassasta. Tampere yrittää lohduttaa huolestuneita sillä, että lainamäärä on suurten kaupunkien pienimpiä. Se ei suuresti lämmitä, jos Tampereen alijäämä on puolestaan kaikkein suurin.

Lainakakun kasvu näkyy Tampereen omavaraisuusasteen heikentymisenä. Hyvä taso kuntataloudessa on 70 prosenttia, mutta Tampere valahti viime vuonna 61 prosenttiin.

Kaupungin henkilökulut pienenivät viime vuonna, mutta pysyvästä muutoksesta ei ole kyse kuin osittain, sillä merkittävin vaikutus syntyy kiky-sopimukseen liittyvästä lomarahojen leikkauksesta.

Tampereen kuten monen muun kunnan ongelma on, että menot ylittävät tulot.

Käyttötalouden kuntoon saattaminen ei ole helppoa. Käytännössä menojen pienentäminen tarkoittaa henkilöstömenoihin puuttumista.

Tämän rinnalla menoja voidaan hillitä palveluverkkoa supistamalla.

Kumpikaan toimenpiteistä ei ole kivuton ja synnyttää kiivasta vastarintaa niin kunnan työntekijöissä kuin kuntalaisissa, jotka nousevat näkyvään vastarintaan jos lähipalvelu, kuten päiväkoti, uhataan sulkea.

Kaupunkilaiset eivät myöskään innostu erilaisten taksojen ja maksujen korotuksista, mutta niitäkin on tehtävä, jos kassaan halutaan lisää rahaa ja palvelutaso säilyttää.

Talouden tervehdyttämisessä tärkeintä on saada verotulot kasvuun. Tarvitaan lisää yritystoimintaa ja työpaikkoja.

Kunnallisvaaleissa ehdokkaiden on helppo luvata esimerkiksi, että siirrytään maksuttomaan varhaiskasvatukseen. Samalla äänestäjille olisi reilua kertoa, miten kasvavat menot rahoitetaan.

Tampereen tulevan kaupunginvaltuuston olisi hyvä ottaa ohjenuorakseen talouden tasapainottaminen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos