Pääkirjoitus: Hiipuuko nuorten libido? - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Pääkirjoitus: Hiipuuko nuorten libido?

Eri sukupolvien seksuaalikäyttäytymistä kartoittava yhdysvaltalainen vertailututkimus julkaistiin elokuun alussa Archives of Sexual Behavior -tiedejulkaisussa.­

9.8.2016 9:16

Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan nykyiset parikymppiset harrastavat vähemmän seksiä ja aloittavat seksin harrastamisen myöhemmin kuin aiempi sukupolvi ( Iltalehti 8.8.).

Useammat viime vuosien tutkimukset Pohjoismaissa vahvistavat kehityssuunnan. Finsex 2015 -tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat seksuaalisesti passiivisempia kuin ennen. Vertailuvuoteen 1971 verrattuna yhdyntöjen määrä on laskenut miltei kolmanneksella.

Erityisen huomattavaa muutos on ollut nuorten aikuisten ja ruuhkavuosia elävien 30–40-vuotiaiden keskuudessa.

Uutiset ovat sikäli yllättäviä, että samaan aikaan seksiä tuntuu tihkuvan kaikkialla. Seksuaalisuudesta puhutaan paljon ja yhä kannustavammassa hengessä. Asenteet ovat vapautuneet, tieto lisääntynyt ja monet tabut vapautuneet.

Osaltaan syy seksin niukkenemisessa voi olla ratkaisussa itsessään. Onko informaatioähkyn rinnalle tullut seksiähky?

”Kun niin sanottua seksuaalivallankumousta tehtiin, oli ihanteita ja kuvitelmia, että kaikki ongelmat lievittyvät. Se oli se suuri tarina, joka ei ole toteutunut”, Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula totesi Helsingin Sanomissa vuonna 2013.

Osasyinä seksin vähenemiselle pidetään ainakin kiirettä, teknologiaa, yhteiskunnallista epävarmuutta ja ajalle tyypillisiä suorituspaineita. Harrastuksen hiipumiseen vaikuttanee myös virikkeiden ylitarjonta: seksin kanssa kilpailee yhä useampi muu asia.

Töiden tai opintojen ohella olisi löydettävä aikaa harrastamiselle, kulttuurille, perheelle ja muille elämän osa-alueille. Sosiaalinen media haukkaa yhä suuremman osan ajasta.

Internet ja globalisaatio ovat tuoneet elämään myös uudenlaisen optimoinnin kulttuurin. Tuotteita kuuluu vertailla ja valita ominaisuuksiltaan paras.

Jos stereoiden ja pelikonsolien rinnalla nykyään myös ihmiset järjestyvät verkkosovelluksessa potentiaalisten kumppaneiden mapiksi, vertailulta on hankala välttyä.

Kuka on paras, ja mistä ihmeestä se pitäisi tietää?

Tuoreet tutkimukset ovat linjassa myös suomalaisten väestönkehityksen kanssa. Keväällä julkaistujen Tilastokeskuksen numeroiden mukaan syntyvyys on tänä vuonna matalampaa kuin koskaan itsenäistymisen jälkeen. Ensisynnyttäjät ovat yhä vanhempia, ja lapsettomuuden ihanne nuorilla aikuisilla on yleistä.

Kun seksin harrastaminen ja lasten tekeminen on vähentynyt, itsetyydytys on puolestaan lisääntynyt. Masturbointi on kumppanin kanssa harrastettavaa seksiä helpompaa ja nopeampaa huvia, josta ei tarvitse olla vastuussa kenellekään.

Nopeasti hoituva masturbointi sopii kiireisen ihmisen elämään. Apuvälineitä ja eroottista materiaaliakin on saatavilla helpommin ja enemmän kuin koskaan ennen.

Tuomiopäivän pasuuna voisi julistaa, että meistä on tulossa hehkuvien näyttöjen edessä masturboivia erakkoja. Onneksi se ei ole koko totuus, sillä verkko ja uusi teknologia tunnetusti myös edistävät sosiaalisuutta. Videopelejä pelataan yhä useammin suorassa yhteydessä verkkoyhteisöön tai fyysiseen peliseuraan. Tinderin kaltaiset seuranhakupalvelut tekevät uusien tuttavuuksien tapaamisesta entistä helpompaa.

Nettideittailu on muuttanut pariutumiskulttuuria muutamassa vuodessa merkittävästi. Kun vakiintuminen siirtyy nuorten elämässä yhä myöhemmälle iälle, ehtii seksikumppaneitakin olla entistä enemmän.

Seksin väheneminen kielii melko ymmärrettävistä reaktioista aikaan ja yhteiskuntaan. Silti nuorten hiipuva libido kuulostaa ikävältä kehitykseltä. Pitäisikö huolestua?

Tutkimukset eivät kuitenkaan suoraan viittaa eroottisten halujen hiipumiseen. Onhan lisääntynyt itsetyydytyskin jonkinlaista osoitusta libidon elinvoimaisuudesta. Vain halujen toteuttaminen toisen ihmisen kanssa on vähentynyt. Kyse on epäilemättä pelkkää seksiä laajemmasta asiasta.

Ehkä masturboivallakin kansakunnalla voi olla vielä toivoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?