Taloyhtiössä hallituksen pitää valvoa isännöitsijää - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Taloyhtiössä hallituksen pitää valvoa isännöitsijää

19.2.2019 6:00

Kevät on asunto-osakeyhtiöiden yhtiökokousten aikaa. Kun kokouskutsu saapuu, kaikkien osakkeenomistajien pitäisi joko itse osallistua tilaisuuteen tai vähintään valtuuttaa joku toinen hoitamaan etujaan. Yhtiökokous käyttää taloyhtiössä ylintä päätösvaltaa ja jokaisella osakkeenomistajalla on oikeus käyttää kokouksessa ääntään.

Hallitus on avainasemassa myös isännöitsijän valinnassa ja valvomisessa.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) tutkii parhaillaan isännöintialan kartelliepäilyä ( AL 18.2. ). Selvityksessä on kyse siitä, ovatko yritykset syyllistyneet kilpailua rajoittaviin menettelyihin.

Kokonaisuutta on selvitetty kaikessa hiljaisuudessa vuodesta 2017 alkaen, mutta toistaiseksi tutkinnan sisällöstä ei tiedetä juuri mitään. Esimerkiksi sitä ei vielä kerrota, kuinka monta yritystä on tutkinnan kohteena.

Asunto-osakeyhtiöiden on syytä seurata kokonaisuutta tarkasti. Erityisesti yhtiöiden hallituksilla on iso vastuu siitä, että taloyhtiöt hankkivat vastikerahoillaan parhaita mahdollisia palveluita.

Hyvä isännöitsijä on yhtiön kannalta erittäin tärkeä asia. Mutta niin on sitoutunut hallituskin. Osakeyhtiölain mukaan yhtiön hallituksen ja isännöitsijän on huolellisesti toimien edistettävä yhtiön etua.

Taloyhtiön osakkaiden pitää olla niin kiinnostuneita omaisuudestaan, että hallitukseen löytyy aina pätevät henkilöt. Isännöitsijä on kuitenkin aina taloyhtiöllä vain töissä, omaisuus kuuluu osakkeenomistajille.

Kiinteistöliiton toimitusjohtaja Harri Hiltunen nostaa yhtenä isännöintiin liittyvänä ongelmana esiin asunto-osakeyhtiöiden tarvitsemien palveluiden kilpailutuksen tai paremminkin sen puutteen.

Kiinteistöliiton tekemän kyselyn mukaan 20–25 prosenttia kyselyyn vastanneista asunto-osakeyhtiöistä oli pyytänyt pankkilainaa vain yhdestä pankista. Yksi syy siihen voi olla se, ettei taloyhtiön hallitus ole pyytänyt isännöitsijää hankkimaan useampia tarjouksia.

Pätevä hallitus huolehtii siitä, että palvelut kilpailutetaan kattavasti ja mielellään säännöllisin väliajoin. Kilpailutus voi tuoda selvää säästöä niinkin arkisissa asioissa kuin internet-yhteys tai sähkö. Puhumattakaan isommista kokonaisuuksista, kuten kiinteistönhuollosta, joka yleensä vie ison osan taloyhtiön budjetista.

Tarvittaessa hallitus voi myös ryhtyä itse toimeen ja kilpailuttaa isännöintipalvelun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?