Tampereen hoitajamitoituksesta tuli valtakunnan puheenaihe – Laatu on kuitenkin hoitajien määrää tärkeämpää - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Tampereen hoitajamitoituksesta tuli valtakunnan puheenaihe – Laatu on kuitenkin hoitajien määrää tärkeämpää

9.2.2019 6:00

Hoitajamitoitus nousi keskeiseksi puheenaiheeksi paitsi eduskunnan välikysymyskeskustelussa myös Tampereen kunnallispolitiikassa.

Antti Rinnettä sdp:n johtajana tuuraava Sanna Marin kovisteli hallitusta vanhustenhoidon tilasta. Marin on vaatinut lakisääteiseksi hoitajamitoitukseksi 0,7:ää, kun nyt suositus on 0,5. Kymmentä vanhusta kohtaan olisi siis viiden sijasta seitsemän hoitajaa.

Välikysymyskeskustelussa valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) iski takaisin ja nosti esiin Marinin toiminnan Tampereen kaupunginvaltuustossa. Talousarviokokouksessaan marraskuussa valtuusto päätti laskea maltillisesti hoitajamitoitusta vanhusten ympärivuorokautisessa hoivassa. Säästötoimi oli osa budjettisopua. Marin äänesti valtakoalition mukana hoitajamitoituksen alentamisen puolesta.

Marin epäilemättä henkilökohtaisesti vastusti hoitajamitoituksen alentamista 0,58:sta 0,57:ään, mutta valtakoalition hyväksymä budjettisopu on aina kompromissi. Kokoomuksen, rkp:n ja kristillisdemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtaja Ilkka Sasi piti virheellisenä Marinin väitettä, jonka mukaan kokoomus olisi budjettisovun ehtona vaatinut hoitajamitoituksen alentamista. Vaalien lähestyessä yksikään puolue ei mielellään profiloidu vanhuspalveluiden heikentäjänä.

On hyvä muistaa, että hoitajamitoitus on yhä Tampereella 0,5:n suositusta suurempi. Kaupungin taloustilanne on tunnetusti vaikea. Palvelutarve kasvaa, mutta valtionosuuksia on leikattu. Säästökeinoja on etsitty sieltä täältä, kun kunnallisveroa ei vielä ole haluttu korottaa – mikä onkin oikein. Kovat säästöratkaisut ovat olleet valtuustolle poliittisesti vaikeita, mutta hoitajamitoituksen maltillinen alentaminen on yksi esimerkki päätetyistä leikkauksista.

Mitoituksen korottaminen 0,7:ään tarkoittaisi Tampereella arviolta 300–400:aa uutta hoitajaa, mikä voisi parantaa vanhushoivan laatua, mutta lisäisi toki kustannuksia entisestään.

Riittävä määrä hoitajia on hyvän hoidon ehdoton edellytys, mutta hoitajamitoituksen korotus ei välttämättä ratkaisisi kaikkia vanhushoivan ongelmia. Määrää tärkeämpää on hoitajien, hoitotyön ja lähijohtamisen laatu.

Erityisen tärkeää on myös palvelujen valvonta, johon hallitus myöntää lisärahaa. Valvonta on osa pahamaineista sääntö-Suomea – mutta tässä tapauksessa hyvä niin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos