Pääkirjoitus: Yhä sekavampaa menoa brexitissä - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Yhä sekavampaa menoa Lontoon ja Brysselin rintamalla – EU-ero saisi peruuntua kokonaan

Viimeisimmän brexit-kriisin siemenet viljeltiin tässä hallituksen kokouksessa pääministeri Theresa Mayn kesäasunnolla viikko sitten perjantaina.­

13.7.2018 20:00

Britannian brexit-seikkailu on saavuttanut pisteen, jossa voi vain ihmetellä, mihin kaikki lopulta johtaa. Varmaa on vain yksi asia: kukaan ei tiedä.

Britannian pääministerin Theresa Mayn hutera brexit-korttitalo on enää vain pienen puhalluksen päässä romahduksesta, samoin kuin Mayn asema Britannian pääministerinä.

Ironista on, että Mayn pääministerin pestin takaaja saattaa olla työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn.

Pelko Corbynin nousemisesta valtaan ennenaikaisten vaalien myötä on ehkä suurempi kuin konservatiivien kovan brexitin kannattajien tyytymättömyys Mayn EU:lle tekemiä myönnytyksiä kohtaan.

Uusin kriisi käynnistyi viikko sitten, kun brittihallitus päätti pääministerin kesäasunnossa Chequersin kartanossa pehmeäksi brexitiksi nimetyistä linjauksistaan. Pehmeän brexitin ydin on, että Britannia pysyy jatkossakin EU:n sisämarkkinoilla, mutta rajoittaa samaan aikaan ihmisten vapaata liikkumista EU:n alueella.

Tämä ei kelpaa kovaa brexitiä kannattaville konservatiiveille. He vaativat täyseroa sisämarkkinoista ja tulliliitosta. Parin päivän harkinnan jälkeen EU-erosta vastaava ministeri David Davis ja ulkoministeri Boris Johnson erosivat hallituksesta.

Vaikka May paikkasi ministerivajauksen nopeasti, Britannian brexit-laiva seilaa nyt entistä myrskyisemmillä vesillä.

Kaiken tämän jälkeen Britannian on entistä vaikeampaa saavuttaa EU-erossa sitä itseä miellyttävä sopimus. Pahinta tuskaa lievittää toivottavasti se, että hyvää sopimusta ei ole koskaan näköpiirissä ollutkaan. Aallokkoa jyrkentää, että myös pehmeän brexitin linjauksissa on monta kohtaa, joista EU:ssa ei riemuita.

Tilannetta ei helpota kova kiire.

Britannian brexit-eron päivään 29. maaliskuuta on enää kahdeksan kuukautta. Jotta mahdollinen sopimus ehditään ennen sitä hyväksyttää kaikkien EU-jäsenmaiden parlamenteissa, asiat pitäisi olla sovittuna lokakuussa. Ei hyvältä näytä.

Kovaa brexitiä himoitsevat konservatiivit voivat halutessaan jarruttaa eroesitysten etenemistä parlamentin alahuoneessa. Mayn asema saatetaan kyseenalaistaa luottamuslauseäänestyksessä.

Kaikkien huonojen vaihtoehtojen joukossa esille on noussut jopa vaihtoehto koko brexitin perumisesta.

Uuden kansanäänestyksen kautta tämä tuskin tapahtuu, sillä myös oppositiossa istuva työväenpuolue on sanonut, että uusi äänestys ei sen agendalla ole.

Entä jos sopimuksen toimeenpanoa lykättäisiin jollakin verukkeella? Sitten sama voitaisiin tehdä uudestaan. Ajan mittaan sopimus hiipuisi pois kuin grillihiilen hehku hämärtyvässä kesäillassa.

Ikävin vaihtoehto olisi, jos Britannia joutuu eroamaan EU:sta ilman sopimusta. Siitä seuraisi kaaos, kun kukaan ei enää tietäisi, mitä sääntöjä kaupankäynnissä sekä ihmisten ja tavaroiden liikkumisessa pitäisi noudattaa.

Epämääräinen Brexit-keitos ei ole ainoa huolenaihe EU:ssa. EU:n ulkorajojen pitävyys, liikkuminen alueen sisällä, rahoitus, arvomaailma ja presidentti Donald Trumpin Yhdysvalloista lietsoma kauppasota natisuttavat yhteisön liitosten pitävyyttä.

Millainen tulevaisuus EU:ta odottaa? Siitä on tamperelaisilla mahdollisuus kuulla ensikäden näkemyksiä vallankäytön ytimistä, kun Tammelantorilla lauantaina järjestetään Aamulehden ja Euroopan parlamentin järjestämä jo perinteeksi muodostunut Eurooppa-keskustelu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?