Hallituksen tapa puhua aktiivimallista laulaa sulosointuja sdp:lle - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Onko aktiivimalli kannustin vai rankaisu?

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) puolusti viime keskiviikkona järkähtämättä aktiivimallia A-studiossa.

30.3.2018 20:00

Kelan keskisen vakuutuspiirin johtaja Liisa Ojala oli mielissään Aamulehdessä 28. maaliskuuta: "Pirkanmaalla lähes puolet työttömistä on aktivoitunut. Se on arvo sinänsä ja oikein hyvä uutinen", Ojala totesi.

Alkuvuonna 46 prosenttia Kelan työttömyysetuutta saavista on täyttänyt aktiivisuusehdon. 54 prosenttia ei ole. Luvusta puuttuvat ansiosidonnaista päivärahaa saavat.

Kelan tilastoasiantuntija Heidi Kemppinen puolestaan arvioi STT:lle, ettei vaikutus ole ollut "järisyttävä". Joulukuussa 42 prosenttia Kelan työttömyysetuutta saaneista nimittäin täytti aktiivisuusehdot, vaikka silloin ei ollut vielä vaaraa työttömyystuen leikkaamisesta.

Ojala käytti myönteistä ilmaisua "lähes puolet", eikä saman asian kielteistä muotoa "alle puolet".

Alle puolella Pirkanmaan työttömyysetuuden saajista etuus siis säilyy ennallaan. Yli puolella etuuden saajista etuus laskee 4,65 prosenttia seuraavan kolmen kuukauden ajaksi.

Etuus? Ennen työttömyysetua nimitettiin työttömyyskorvaukseksi. Nykyisin työntekijä saa siis etua työttömäksi jouduttuaan.

Samaan tyyliin Ylen A-studiossa 28.3. sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) todisteli järkähtämättä aktiivimallin työttömiä aktivoivaa vaikutusta.

Tällaista kielenkäyttöä poliittiset kilpailijat haukkuvat orwellilaiseksi uuskieleksi. George Orwellin dystopiaromaanissa Vuonna 1984 ikävien asioiden nimitykset oli korvattu niiden ikävyyttä lieventävillä kiertoilmauksilla.

Politiikan kieli on aina ollut hallituspuolueilla vähintään hieman orwellilaista, kun taas oppositiossa on suosittu selkokielisempää ilmaisua. Hallituspuolueet puhuvat siksi mielellään aktiivimallin aktivointitoimenpiteiden aktivoivasta vaikutuksesta. Oppositio taas sanoo aktiivimallin olevan työttömyysturvan leikkuri. Tietenkin myös pelkäksi leikkuriksi nimittäminen on vain puhujan oma tulkinta.

Kielen seuraus saattaa olla se, että sdp:stä tulee seuraavissa vaaleissa pääministeripuolue. Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen ei aktiivimallin voimaantulon jälkeen edes tarvitse yrittää keksiä mitään. Riittää, kun ajattelee itseään pääministerinä.

Miten porvaripuolueet voisivat irtaantua orwellilaisesta kielestä ja parantaa asemiaan seuraavissa vaaleissa?

Kaikki lähtee arvoista. Suomessa on totuttu jo suuriruhtinaskunnan ajoista lähtien mieluummin rankaisemaan ja kieltämään kuin palkitsemaan ja hyväksymään. Näin siitä huolimatta, että palkitsemisella on lähes aina tehokkaampi vaikutus kuin rankaisemisella.

Jos aktiivimalli palkitsisi eikä rankaisisi, hallituspuolueet voisivat huolettomasti puhua aktiivimallista. Myös aktiivimallin nimi ja vaikutus toimisivat ehkä paremmin, jos työttömän työttömyysetuutta nostettaisiin 4,65 prosenttia, kun hän kolmen kuukauden aikana tekisi vähintään 18 tuntia töitä tai osallistuisi työllistymistä edistäviin palveluihin.

Jos nykymalli johtaa työttömien parempaan koulutukseen ja keikkatyöt ovat tie pysyvämpiin töihin, hallitus voi todella onnitella itseään.

Jos ei, aktiivimallin voi säätää vielä uudestaan kannustavaksi malliksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut