Pääkirjoitus: Brexit saisi peruuntua - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Brexit saisi peruuntua – tai hiipua hiljalleen pois

Britannian brexit-ministeri David Davis (vas.) ja EU-komission brexit-pääneuvottelija Michel Barnier ovat tällä viikolla erosopimuksen detaljien kimpussa.­

18.7.2017 20:00

Brexit ei tule onnistumaan hallitusti. Britannian ero Euroopan unionista olisi saatava peruuntumaan.

Yhä useampi haaveilee jopa ääneen siitä, että reilu vuosi sitten pidetyn kansanäänestyksen tulos voitaisiin tavalla tai toisella perua.

Demokratian näkökulmasta pelkkä ajatus on räjähdysherkkä. Sanoihan pääministeriksi dramaattisen äänestyksen jälkeen nostettu Theresa Maykin lähes ensi töikseen, että "brexit tarkoittaa brexit" sulkien näin kaikki ajateltavissa olevat takaovet ja hätäpoistumistiet syntyneestä tilanteesta.

Britannian valtion tilintarkastusvirasto NAO julkisti viime torstaina raportin, jossa varoitettiin vakavista käytännön seurauksista, joita brexit tuo tullessaan. Maa ei pysty luomaan ajoissa toimivia tulli- ja muita kauppajärjestelmiä pystyäkseen hoitamaan vuoden 2019 maaliskuusta alkaen monet toiminnot, jotka ovat olleet tähän asti yhteisessä EU-järjestelmässä.

Samoin viime viikolla hallitus Lontoossa myönsi ensimmäisen kerran selkeästi ja virallisesti, että on olemassa sellainenkin ilmiö kuin brexit-lasku. Britannia joutuu maksamaan tietyistä velvoitteistaan unionille vielä sen jälkeenkin, kun se on muodollisesti eronnut EU:sta.

Koko ajan esille nousevat uudet seuraamusfaktat ovat monen mielestä riittävä peruste järjestää vielä uusi kansanäänestys. Se pidettäisiin sitten, kun tiedetään, millaisilla ehdoilla ero tapahtuisi – ja tiedettäisiin, onko brexit niin sanotusti kova vai pehmeä, eli säilyykö esimerkiksi jonkinlainen työtä tekevien eurooppalaisten vapaa liikkuvuus mantereen ja saarivaltakunnan välillä.

Uusi kansanäänestys ei kuitenkaan ole hyvä idea. Se voisi saada aikaan suoranaista väkivaltaista levottomuutta.

Eikä näillä näkymin saada ajoissa valmiiksi sellaista neuvottelutulosta, josta voisi sanoa, millainen brexit toteutuu ja mitä sen seuraukset ovat.

Periaatteessa on olemassa myös mahdollisuus, että Britannia anoisi uudestaan EU-jäsenyyttä ennen kuin brexit-takaraja maaliskuun lopussa 2019 tulee eteen. Jälleen edessä olisi samantyyppisiä ongelmia: miten uudet jäsenyyden ehdot määriteltäisiin, ja pitäisikö uudesta liittymisestä järjestää kansanäänestys.

Seuraava mietittävä mahdollisuus on jälleen uusien parlamenttivaalien järjestäminen ja luottaminen siihen, että May konservatiiveineen häviää ne selvästi. Uusi hallitus, todennäköisimmin työväenpuolueen Jeremy Corbynin johdolla, ei pääsisi aloittamaan puhtaalta pöydältä mutta ainakin hiukan vähemmän sotkuiselta kuin May.

Koko brexit-sotkun on aiheuttanut kahden peräkkäisen oikeistopääministerin sekoilujen sarja. David Cameron aloitti lupaamalla kansanäänestyksen EU:sta, ja May jatkoi järjestämällä ennenaikaiset vaalit, joissa oli menettää parlamenttienemmistönsä ja menetti uskottavuutensa brexitin toteuttajana.

Mahdollisin ja monessa mielessä armollisin ratkaisu olisi, että yhdessä keksitään tapoja lykätä brittien EU-eroa jo sen takia, ettei syntyisi täysin kaoottista tilannetta.

Suomen entinen EU-suurlähettiläs, viestintätoimisto Milttonin Brysselin-johtaja Jan Store on ennakoinut, että tällä tavalla brexit ikään kuin hiipuisi pois.

Se on harvinaisen rohkea veikkaus, mutta ehdottomasti lopputulos, jota lähes kaikkien kannattaisi nyt toivoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?