Suomessa sana on vapaa, mutta vaientajiakin on - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Suomessa sana on vapaa, mutta vaientajiakin on

Tänään on kansainvälinen sananvapauden päivä. Meillä media on vapaata, mutta kannattaa katsoa, keitä yritetään häiritä hiljaiseksi.

3.5.2019 6:00

Suomessa jokaisella on sananvapaus, sanoo perustuslakimme: "Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä."

Pääsääntöisesti tämä oikeus toteutuu erittäin hyvin. Olennaista perustuslaissa on määritelmä kenenkään ennakolta estämättä. Vapauteen kuuluu vastuu, ja sanomisestaan voi joutua oikeuteen. Kaikki ilmaiseminen ei ole tapojen ja lain mukaista saati rakentavaa, mutta vapaan yhteiskunnan periaate on, että sitä arvioidaan vain jälkikäteen.

Yleinen väärinymmärrys on, että sananvapauteen kuuluisi subjektiivinen oikeus ilmaista mielipiteitä jonkun toisen julkaisemassa välineessä. Sellaista ei sananvapauteen kuulu, eikä ole sensuuria, jos bloginpitäjä poistaa kirjoituksensa perästä kommentteja. Mielipiteen haltijalla on täysi vapaus ilmaista kantansa omassa nettikirjoituksessaan tai vaikkapa pitää julkinen mielenilmaus.

Kansainvälisessä vertailussa suomalainen media on vapaata. Tänä vuonna Suomi nousi Toimittajat ilman rajoja -järjestön sananvapausindeksin kakkoseksi. 180 maan listalla on maita, joissa tiedon välittäminen uhkaa henkeä ja terveyttä: Vuoden aikana 55 journalistia on tapettu, ainakin 18 heistä työnsä vuoksi, ja 139 on vankilassa. Sudan pidätti vuodenvaihteen ympärillä lähes sata toimittajaa, jotka seurasivat nyt syrjäytetyn presidentin Omar al-Bashirin vastaisia mielenilmauksia.

Bangladeshin tuore digitaalisen turvallisuuden laki uhkaa toimittajia elinkautisilla vankeustuomioilla. Egyptissä valtio perii verkkomedialta rekisteröintimaksua ja voi sulkea sivustoja. Unkarin valtio kaventaa riippumattoman tiedonvälityksen elintilaa. Pakistanissa riippumattomat journalistit joutuvat lokakampanjoinnin kohteeksi.

Yhdysvaltain oikeusministeriö harkitsee antavansa syyttäjille helpomman pääsyn toimittajien aineistoihin. Britanniassa lakialoite antaisi poliisille pääsyn toimittajien sähköposteihin.

Suomessa voi ilmaista itseään pääsääntöisesti vailla pelkoa. Tämä ei tarkoita, että kaikki on hyvin. Yksi sananvapautta kaventava ilmiö on verkossa ilmenevä strateginen vaientaminen: kriittisiä journalisteja, tutkijoita ja virkamiehiä kommentoidaan säännöllisesti vihamielisesti ja henkilöön käyden. Tämä nostaa kynnystä antaa kommentteja julkisuuteen, vaikka aihetta olisi.

Huomionarvoista on, että vaientajina ovat lähes yksinomaan miehet ja kohteina huomattavan usein naiset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos