Antaa muiden visioida, Suomen EU-katse pysyy tiukasti metsässä

Pääkirjoitus: Meillä tulevaisuuskeskustelu on usein "mitä huomenna syödään" -tyyppiä eikä sen pohtimista, millaisessa maailmassa toivomme lastenlastemme elävän.

MATHIEU CUGNOT / Euroopan parlamentti
Antaa muiden visioida, Suomen EU-katse pysyy tiukasti metsässä

Ylevät puitteet ja ylevää asiaa. Jean-Claude Juncker ruoti unionin tilaa tiistaina Strasbourgissa EU-parlamentin edessä.

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on tiettyine puutteineenkin aikamme merkittäviä eurooppalaisia. Hänen puheensa ovat toistuvasti olleet kuuntelemisen arvoisia.

Tiistaina Juncker piti EU-parlamentille Strasbourgissa jokaiseen syyskauden aloitukseen kuuluvan Unionin tila -puheen, eikä tuottanut pettymystä tälläkään kertaa. Puheessa oli niin ylevää periaatteellisuutta kuin käytännöllisiä toimintaehdotuksia, kuten hyvässä poliittisessa esiintymisessä aina pitää olla.

Toinen leimallinen piirre Junckerin sanomisissa oli, että hän osoitti unionin jäsenmaille sekä kehuja että tunnistettavia moitteita, jopa kehotuksia.

Tosin kehut oli nimikoitu haukkuja selvemmin. Puheenjohtaja esimerkiksi kiitti Italiaa, joka "pelastaa Euroopan kunnian Välimerellä" pelastamalla pakolaisia hukkumasta ja kouluttamalla Libyan rajavartijoita.

Puhuessaan oikeusvaltioperiaatteen kunnioittamisesta ja tuomioistuinten riippumattomuudesta hän kuitenkin jätti Puolan mainitsematta nimeltä, vaikka kaikki salissa varmasti tiesivät, mistä ja keistä on kysymys.

Voisi kuvitella myös ruotsalaisten kuunnelleen puhetta ristiriitaisin tuntein.

Juncker nimittäin korosti yhteisvaluutta euron merkitystä ja totesi, että käytännössä kaikkien EU-maiden tulisi liittyä rahaliittoon. Hän totesi erikseen, että vain kahdella jäsenmaalla on sopimuksiin perustuva poikkeuslupa omiin valuuttoihinsa.

Ne kaksi ovat Tanska ja Britannia. Jälkimmäinen on poistumassa koko unionista keväällä 2019, mikäli brexitiä ei jollain ihmekonstilla peruta tai lykätä.

Ruotsilla ei samaa poikkeusoikeutta ole, mutta se on kansanäänestyksellä kertaalleen jo torjunut europerheeseen liittymisen. Nyt Juncker ilmiselvästi lisäsi painetta ruotsalaisten suuntaan ja teki sen vielä sattuvasti juuri, kun pankkikonserni Nordea oli päättänyt siirtää pääkonttorinsa Tukholmasta Helsinkiin.

Suomelle Junckerilla ei näyttänyt olevan mitään erityistä sanottavaa, ei sen enempää kielteistä kuin myönteistä. Jokainen voi mielensä mukaan päätellä, onko se hyvä vai huono asia, mutta ainakin se antaa tukea tulkinnoille, joiden mukaan Suomella ei Juha Sipilän hallituksen aikana ole oikein minkäänlaista EU-politiikkaa eikä edes halua sellaisen linjaamiseen.

Suomalaisten EU-mielenkiinto kohdistuikin tiistaina eniten siihen, mitä EU-parlamentti päättää metsien hiilinielujen laskemistavasta. Meille tulevaisuuskeskustelu on aina enemmän tyyppiä "mitä huomenna syödään" kuin sen pohtimista, millaisessa maailmassa toivomme lastemme ja lastenlastemme voivan elää.

Junckerin esille nostamista ideoista ja tavoitteista soisi silti käytävän debattia meilläkin.

Aineksia kun tuli vaikka mihin: Euroopan puolustusunioni vuoteen 2025 mennessä, EU:lle oma valtiovarainministeri, selkeä laillisen maahanmuuton järjestelmä, yhteinen työsuojeluviranomainen, tiedusteluelin, uusia jäsenmaita Länsi-Balkanilta ja niin edelleen.

Kaiken kukkuraksi Juncker loisi EU:lle entistä vahvemman ykkösjohtajapostin yhdistämällä oman virkansa ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtajuuden.

Sipilä sai paljon aineksia tulevaan EU-linjanvetoonsa eduskunnan edessä. Tiistaina hän keskittyi metsäedunvalvontaan ja kommentoi sitä neljästi ennen kuin keksi sanottavaa Junckerin visioista.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Kirjoittajalla on selvästi kaksi maalia, joihin hän tähtää. Ne on vain koetettu piilottaa koukeroihin. Kirjoittaja vastustaa metsäteollisuutta. Metsä on kuitenkin edelleen Suomen merkittävin tukijalta. Jos sitä ei saada hyödynnetyksi tehokkaasti, se tulevaisuus oli siinä. Uutta nokiaa ei tule, ellei se tule metsästä.

    Vihreä suuntaus vastustaa käytännössä kaikkea tuotannollista toimintaa. Se on kuitenkin niin, että noilla asenteilla olisi syytä hankkia oma torppa ja siirtyä täydelliseen omavaraisuuteen, lankojen valmistuksesta alkaen ja vaatteiden kutomisesta omasta materiaalista. Pääosa siitä hyvästä, mitä vihreätkin mielellään hyödyntävät, on hankittu teollisuustuotannon myynnillä ulkomaille.

    Ja se toinen maali. Se on jälleen pääministeri Sipilä. Insinööri väärästä puolueesta. Kamalaa, onhan tuo selvä vastustuksen aihe jo sinänsä. Ei kylläkään pitäisi olla.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio