Ylioppilastutkinto: Tällaisia ovat kevään huippupisteet – ykkönen löytyy Parolasta

Neljä kokelasta kirjoitti tänä keväänä kahdeksan laudaturia.

Onnea uudet ylioppilaat! Tuloksista kerrottiin tiistaina 16. toukokuuta.

STT

Kevään ylioppilastutkinnoista paras oli yhteensä 78 pisteen arvoinen seitsemällä laudaturilla, neljällä eximialla ja yhdellä magnalla. Ylioppilas­tutkinto­lautakunnasta kerrotaan, että tulos kirjoitettiin Parolan lukiossa.

Toiseksi paras pistemäärä oli 64, jonka kirjoitti oppilas ruotsinkielisestä Gymnasiet Lärkanista Helsingissä. Tämä suoritus piti sisällään kuusi laudaturia, kolme eximiaa ja yhden cum lauden.

Kolmanneksi paras pistemäärä oli 62. Sen kirjoitti kaksi oppilasta, toinen Töölön yhteiskoulusta ja toinen Kulosaaren lukiosta, kummatkin Helsingissä. Kulosaaren lukion oppilas kirjoitti suurimman määrän laudatureja yhdessä kolmen muun kevään kokelaan kanssa, kahdeksan.

Esimerkiksi yhdestä laudaturista saa seitsemän, eximiasta kuusi ja magnasta viisi arvosanapistettä.

Tänä keväänä valmistuu noin 25 100 uutta ylioppilasta, mikä on noin 400 enemmän kuin keväällä 2022.

”Ylioppilailla on takanaan vaativat opinnot. Nyt on aika nauttia saavutuksesta ja olla ylpeä ihan jokaisesta arvosanasta”, sanoo Ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Tiina Tähkä tiedotteessa.

Tulokset toimitettu lukioille

Yhteensä kevään ylioppilastutkinnon kokeisiin ilmoittautui 45 600 ihmistä. Tässä ovat mukana sekä tutkinnon eri vaiheissa olevat kokelaat että sellaiset kokelaat, jotka uusivat hyväksyttyjä tai hylättyjä kokeita tai täydentävät tutkintoaan. Ilmoittautumisia eri tutkintoaineisiin ja oppimääriin oli yhteensä noin 137 000.

Kaikille pakollisen äidinkielen ja kirjallisuuden kokeen lisäksi eniten ilmoittautumisia tänä keväänä oli englannin pitkän oppimäärän sekä matematiikan pitkän ja lyhyen oppimäärän kokeisiin.

Ylioppilastutkintolautakunta toimitti kevään tutkinnon tulokset lukioille tänään aamuyhdeksältä lautakunnan tutkintopalvelun kautta. Samalla julkaistiin kevään pisterajat. Lukio voi ilmoittaa tulokset kokelaille heti.

Lisäksi tulokset ja kokelaan arvostellut koesuoritukset tulevat nähtäville Opetushallituksen Oma Opintopolku -palveluun keskiviikkoaamuna.

Todistukset myös digitaalisena

Kevään 2023 uudet ylioppilaat saavat ylioppilastutkintotodistuksensa myös digitaalisena. Ylioppilastutkintolautakunnan mukaan tämä helpottaa hakua erityisesti ulkomaisiin oppilaitoksiin. Todistuksen saa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Paperinen ylioppilastodistus säilyy digitaalisen rinnalla. Se lähetetään jatkossakin kaikille uusille ylioppilaille siihen lukioon, jossa he ovat viimeksi suorittaneet ylioppilastutkinnon kokeita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut