Aamulehti
Kevään ylioppilaskirjoitukset ovat aivan nurkan takana. Kirjoitukset alkavat tiistaina 14. maaliskuuta, mutta kirjoittavien opiskelijoiden uurastus lukulomalla on kestänyt jo pitkään.
Tampereen lyseon lukiosta talvella 2021 valmistuneen Kreetta Lahtelan kirjoitukset menivät nappiin. Lahtela urakoi ylioppilaskirjoituksista seitsemän laudaturia. Kova aherrus palkittiin suoraan opiskelupaikalla Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa. Nyt Lahtela kertoo, millainen hänen luku-urakkansa oli ja mitä hän tekisi toisin.
Kreetta Lahtela, millaisena muistat oman luku-urakkasi? Tuliko ikinä epätoivoinen olo?
”Olihan se kokonaisuutena iso ja vaati paljon työtä. Se oli myös aika stressaava, se nyt on päällimmäisenä mielessä. Kävin lukion kolmeen ja puoleen vuoteen ja kirjoitin kolmella kerralla. Se oli hyvä.”
”Epätoivon hetkiä tuli välillä, varsinkin kirjoitusten lähestyessä olin aika stressaantunut. Minulla lukeminen jäi vähän viime hetkiin, se ehkä vielä vähän lisäsi stressiä lähellä yo-kirjoituksia. Olihan se palkitsevaa, kun oppi joitain asioita tai sai ratkaistua joitain vaikeita tehtäviä. Muistelen abivuotta ihan lämmöllä, mutta kyllä kirjoituksista oli aika paljon paineita.”
Millaisia lukupäiväsi olivat?
”Lukemista olisi voinut aikatauluttaa paljon järkevämmin. Olen muutenkin vähän iltavirkku ja monesti meni myöhään, että aloin lukea. Se ei välttämättä ollut kovin fiksua. Varmasti olisi fiksumpaa ajoittaa lukeminen paremmin.”
Onko tuo juuri se asia, mitä tekisit toisin? Eli aikatauluttaisit lukemista paremmin?
”Varmasti. Kyllä minulla oli lukusuunnitelma, mutta en ihan pysynyt siinä. Työtä olisi voinut jakaa pitemmälle ajalle ja oikeasti aikatauluttaa.”
Muun muassa pomodoro-tekniikka ja ajatuskartat ovat suosittuja lukutekniikoita. Millaisia lukutekniikoita käytit?
”En käyttänyt tuollaisia. Luin keskimäärin pari kertaa kirjat läpi. Luin vähän sen mukaan, miltä tuntui. Mutta tein aika paljon vanhoja yo-koetehtäviä. Minusta tuntuu, että se oli paras tapa ja opin sitä kautta paljon. Varsinkin luonnontieteissä tuntui, että tehtävät ovat se tärkein ja on hyvä tietää, millaisia tehtäviä on.”
Mistä sait voimaa luku-urakan keskellä?
”En kyllä osaa sanoa. Minulla oli korkeat tavoitteet. Se nyt on varmaankin hyvä ja huono juttu. Tiesin, mitä haluan päästä opiskelemaan, ja tuntui, että oli paineet saada hyviä arvosanoja. Jotenkin sitä pakotti itsensä lukemaan.”
Oliko sinulla joitain tapoja saada ajatukset pois lukemisesta?
”Näin kavereita ja harrastin. Kyllä se auttoi. Mutta kyllä lukeminen juuri ennen kirjoituksia oli aika intensiivistä. Silloin tuntui, että vaikka ei lukisikaan, se oli koko ajan kuitenkin mielessä.”
Onko tuo sellainen vinkki, jonka haluaisit antaa lukulomalaisille? Mitä muita vinkkejä antaisit?
”Joo, todellakin.”
”Tärkein on varmaan lukemisen jakaminen pidemmälle ajalle. Jos vain mahdollista, lukeminen kannattaa rytmittää järkevästi ja opiskella kohtuullisia määriä. Jos vain pystyy, kannattaa tehdä myös muita asioita ja koettaa saada ajatuksia pois kokeista. Ei stressi ainakaan auta kokeissa. Ja vaikka se tuntuisikin siinä hetkessä siltä, niin ei se ole mikään maailmanloppu, vaikkei pärjäisikään niin kuin olisi halunnut.”
Entä millaisia vinkkejä antaisit itse opiskeluun?
”Vanhoja koetehtäviä kannattaa tehdä ja katsoa, miten yo-vastauksia on pisteytetty. Kannattaa koettaa saada käsitys siitä, mitä tehtävissä haetaan. Vastaustekniikan osaaminen auttaa. Yleisestikin kokonaisuuksien hahmottaminen auttaa ja sen jälkeen yksityiskohtien muistaminen.”
”Monissa reaaliaineissa hyvä yleissivistys on tärkeää ja laaja käsitys aiheista. Vaikka luonnontieteissäkin pitää tehtävissä soveltaa, niiden opiskelu tuntui silti suoraviivaisemmalta.”
Kannattaako ottaa herkkuja evääksi?
”Kyllä. Varmaan muutakin, sellaista kunnon ruokaa on hyvä olla, mutta lisäksi oli ihan mukavaa, että oli suklaata mukana. Suosittelen.”
Mitkä?
Muista nämä
Lukemista kannattaa jaksottaa riittävästi siten, ettei kerralla ole liikaa tekemistä. Lukusuunnitelma auttaa järjestelemään urakkaa.
Ajatukset kannattaa välillä viedä pois lukemisesta esimerkiksi harrastusten parissa ja tapaamalla ystäviä.
Vanhat yo-kokeet ovat hyviä apuvälineitä opiskeluun. Vanhoja tehtäviä tekemällä voi harjoitella vastausrutiinia.
Ensin kannattaa opetella kokonaisuudet ja sitten keskittyä yksityiskohtiin. Myös yleissivistys on hyödyllistä. Useissa tehtävissä tarkoitus on soveltaa opittua asiaa.
Muut opiskelutekniikat, kuten pomodoro. Siinä opiskelu jaetaan lyhyisiin, vaikkapa 25 minuutin pätkiin, joita seuraa lyhyt, esimerkiksi viiden minuutin tauko. Muutaman kierroksen jälkeen pidetään pitempi huili.