Paljonko opiskelijat saavat palkkaa alansa kesätöistä ja millaista oman alan työn hakeminen on? – Asiantuntija: ”Kaikki lähtee itsetuntemuksesta”

Tampereen yliopistolta jatkuvan oppimisen asiantuntijan Mira Valkosen mukaan jokaisella työpaikalla on jotain annettavaa. Opiskeluvuodet ovat hyvää aikaa kokeilla erilaisia työpaikkoja.

Vilma Kouvo (vas.) ja Heini Kinanen opiskelevat tuotantotaloutta Tampereen yliopistolla. Kaksikko kertoo, että heidän alallaan kesätöihin on suhteellisen helppo päästä. ”Tuotantotalous on alana niin laaja. Monet kesätyöt ovat meidän alan töitä”, Kouvo kertoo. Hän sai viime kesänä palkkaa noin 2 100 euroa kuussa. Kinasen palkka oli noin 2 250 euroa kuukaudessa. Molempien mielestä palkka on riittävä. ”Kesätöihin mennään oppimaan eikä tienaamaan. Kokemus on tärkeämpää”, Kinanen kertoo.

2.3. 11:00

Aamulehti

Alkukevät on monelle korkeakouluopiskelijalle kesätyöhaun aikaa.

Monella alalla oman alan töistä saa esimakua jo opintojen aikana kesätöistä. Tampereen yliopistolta jatkuvan oppimisen asiantuntijan Mira Valkosen mukaan reittejä oman alan töihin on monia.

”Eri alojen työmarkkinoilla on ihan eri lainalaisuudet. On todella eri asia hakea raksalle, kuin vaikkapa töihin asiantuntijatoimistoon. Myös työnhakijoiden persoonat ovat erilaisia. Kaikki lähtee itsetuntemuksesta. Pitää miettiä, mitkä ovat omia vahvuuksia ja mikä on se oma tyyli, miten luodaan itselle luontevalta tuntuvia tilanteita hakea töitä.”

”Tosi isossa osassa ovat verkostot ja verkostojen luominen sekä mahdollisuuksien maksimointi. Että tulee näkyväksi osaamisensa näkökulmasta ja itse tunnistaa omaa osaamistaan.”

Monia mahdollisuuksia

Valkosen mukaan opintojen aikana kesätyöt ovat hyvä mahdollisuus kokeilla erilaisia työpaikkoja ja tehtäviä. Hänen mukaansa kokeileminen kannattaa, sillä jokaisella työpaikalla on jotain annettavaa.

"Työ kuin työ opettaa jotain. Sama pätee kesätöihin ja harjoitteluun. Itse ajattelisin niin, että opintojen aikana voi olla joustavampia mahdollisuuksia päästä kokeilemaan, mikä on oma juttu.”

Valkonen kertoo, ettei opiskeluvaiheessa kannata takertua liikaa juuri oman alan kesätöiden etsimiseen. Sen sijaan opiskeluaika on hyvä mahdollisuus kokeilla erilaisia työmahdollisuuksia.

”Työmarkkinat ovat muuttuneet viimeisten vuosikymmenien aikana radikaalisti. Kun opiskelee tutkinnon tai ammatin, niin ei välttämättä tee sitä tiettyä asiaa loppuelämää.”

”Semmoinen ajattelu, että nyt minulla on tämä yksi tutkinto ja tulen tekemään tätä työtä loppuelämäni, on vähän vanhaa maailmaa.”

Mikä?

Vinkkejä kesätyönhakuun

Tampereen yliopistolta jatkuvan oppimisen asiantuntijan Mira Valkonen antaa kolme vinkkiä opiskelijoiden kesätyöhakuun.

  1. Pidä utelias mieli. Usein ihmisillä on annettavaa annettavaa sellaisillekin aloille, mitkä aluksi tuntuvat vierailta.

  2. Töitä kannattaa hakea luovilla ja erilaisilla keinoilla, CV:n viilaamista paljon parempaa työnhakua voi olla keskusteluiden käyminen.

  3. Työpaikan hakemisen kanssa ei kannata jäädä yksin. Yksilöllisyys on muodissa, mutta yhteisöllisyyttä työn haussa kannattaa korostaa. Tukea ja apua on saatavilla esimerkiksi korkeakouluista.

Opiskelijat kertovat

Kesätöiden palkkauksessa korostuu Valkosen mukaan alakohtaisuus. ”On hyvä, että opiskelijoidenkin osaamisesta maksetaan. Se on lähtökohta, että työstä ja osaamisesta maksetaan palkka, oli se titteli tai status mikä vaan.”

Kävimme Tampereen yliopiston Hervannan kampuksella sekä Tampereen ammattikorkeakoululla kysymässä opiskelijoilta, millaisia oman alan kesätöitä he ovat tehneet, miten niistä maksetaan ja millaisia kokemuksia kesätyöpaikat olivat.

Jukka Isometsä opiskelee rakennustekniikkaa Tampereen yliopistolla Hervannan kampuksella. Hän kertoo tehneensä omaan alaan liittyviä kesätöitä jo pitempään. Palkaksi hän kertoo noin 2 600 euroa kuukaudessa. Summa on Isometsän mukaan ”aivan riittävä oman alan kesätöistä.”

Tuotantotaloutta viidettä vuotta opiskeleva Anni Siintoharju on ollut kesätöissä tuotantosuunnittelussa ja ostotehtävissä. Hänen mukaansa työtehtävät ovat kesä kesältä lähempänä sitä, mitä hän haluaa tulevaisuudessa tehdä. Palkkaa hän on saanut noin 2 400 euroa kuukaudessa. Siintoharjun mukaan kokemus on kesätöissä tärkeintä. ”Mieluummin teen hyvää hommaa vähän pienemmällä rahalla opintojen aikana”, hän kertoo.

Ville Vahekosi (vas.), Juha Mäkelä ja Eemeli Rautanen opiskelevat rakennustekniikkaa Tampereen ammattikorkeakoululla toista vuotta. Kolmikko on tehnyt kesätöitä monipuolisesti erilaisissa rakennusalan tehtävissä. Mäkelä kertoo, että viime vuonna kesätöitä oli helpompaa saada. ”Tänä vuonna tuntuu, että maailmantilanteen takia töihin on vähän vaikeampi päästä.” Kaikilla heistä on kuitenkin luottoa sen suhteen, että kesätöitä löytyy. Palkat heillä ovat 2 000 euron molemmin puolin. ”Se on ihan sopiva alan kesätöistä. Olemme siellä kuitenkin harjoittelemassa ja kokemusta saa aika paljon”, Mäkelä kertoo.

Johanna Röppä (vas.) ja WIlma Torvinen ovat neljännen vuoden terveydenhoitaja- ja sairaanhoitajaopiskelijoita. Kaksikon mukaan oman alan kesätöiden saaminen on helppoa. Röppä kertoo saaneensa kesätöistä palkkaa noin 2 400 euroa kuukaudessa. Hän työskenteli viime kesän sairaanhoitajana. Torvisen palkka oli 2 000 euron luokkaa. Myös hän teki sairaanhoitajan töitä.

Mette Linden (vas.) ja Anniina Virtanen opiskelevat neljättä vuotta terveydenhoitajiksi Tampereen ammattikorkeakoululla. Molemmat heistä ovat olleet alan kesätöissä jo useampana vuotena. Töitä on helppo saada myös tulevaksi kesäksi. Palkka voisi kaksikon mukaan olla kuitenkin parempi. Molemmat saivat palkkaa noin 2 500 euroa kuukaudessa. ”Työ on haastavaa ja kuormittavaa. Mutta se on koko alan ongelma”, Linden kertoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut