Maria Muilu on ylioppilaslehti Visiirin uusi päätoimittaja – esitimme hänelle 12 kysymystä

Päätoimittajan paikkaa tavoitteli kuusi hakijaa. Muilu on yhteiskuntatieteiden kandidaatti, jonka mielestä yliopistomaailman tärkein anti on monenlaisten ihmisten kanssa keskusteleminen.

Maria Muilu on tehnyt aiemmin uutistyötä STT:ssä ja Helsingin Sanomissa. Visiirin päätoimittajan paikka kuulosti kotoisalta, sillä Muilu on itsekin Tampereen yliopiston opiskelija.

16.12.2022 15:03

Aamulehti

Tampereen ylioppilaslehti Visiirin uusi päätoimittaja on Maria Muilu, 25. Valinnan teki Tampereen ylioppilaskunnan (Trey) edustajisto kokouksessaan 13. joulukuuta.

Muilu on Visiirin historian toinen päätoimittaja. Edeltäjä Aapo Laakso irtisanoutui päätoimittajan tehtävästä aiemmin tänä vuonna. Laakson pesti päättyy vuoden loppuun, ja Muilu aloittaa työnsä tammikuussa.

Mikä?

Visiiri

Tampereen yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston yhdistymisen myötä muodostetun ylioppilaskunta Treyn perustama ja kustantama ylioppilaslehti. Alkoi ilmestyä syksyllä 2020.

Ylioppilaslehdet ovat ylioppilaskuntien kustantamia itsenäisiä journalistisia julkaisuja. Ne eivät ole yliopistolaitoksen alaisia.

Päätoimittajan tehtävään oli kuusi hakijaa, joista Treyn edustajisto haastatteli kolme, kertoo Treyn pääsihteeri Adam Zeidan. Hakuaikaa jatkettiin syksyllä kertaalleen.

Aamulehti haastatteli Muilua keskustakampuksen Alakuppilassa perjantaina.

Onnea päätoimittajan paikasta! Onko ”mihin ylioppilasmediaa tarvitaan” -kysymyksen vastaus iskostunut jo lihasmuistiisi?

”Varmasti tulee iskostumaan. Tämä on ensimmäinen kerta, kun asiaa suoraan kysytään.”

Eli mihin sitä tarvitaan?

”Tietenkin siihen, että joku seuraa yliopiston ja opiskelijoiden asioita ja on kiinnostunut niistä. Sellaista ei voi olla liikaa. Lisäksi vaikuttavan journalismin ja isojen ravistelujen lisäksi tarvitaan kiinnostavaa, hauskaa ja viihdyttävää luettavaa.”

Miksi hait päätoimittajaksi?

”Lähti hetken mielijohteesta. Paikka vaikutti siistiltä ja ympäristö kodikkaalta, kun olen itsekin vielä aika syvällä opiskelijayhteisössä.”

Meinaatko valmistua maisteriksi?

”Tässä vaiheessa sanon että joo joo, mutta en tiedä.”

Millaisen julkaisun perit edelliseltä päätoimittajalta?

”Aapo Laakso teki todella hienon duunin repäisemällä koronan keskellä tyhjästä ylioppilasmedian. Peruspalikat ovat hyvässä kunnossa. Hienoa lähteä muokkaamaan omannäköiseksi.”

Mitä sellaista haluat tuoda Visiiriin, jota siinä ei toistaiseksi ehkä ole ollut?

”En halua heittää Aapoa bussin alle sanomalla, että jotain on puuttunut... Olisi kiva päästä penkomaan yliopistobyrokratian outouksia, joita itsekään en vielä ymmärrä, ja tehdä niistä kiinnostavia juttuja. Lisäksi kulttuuriaihepiirit kiinnostavat. Tässä yhteisössä on paljon erilaisia tekijöitä, joista kirjoittaa.”

Kuulut siihen joukkoon, jonka opiskeluaikana yliopistot Tampereella yhdistyivät. Miltä se on näyttänyt omaan silmääsi?

”Käytännön tasolla suhteellisen kaoottiselta. Järjestelmät ja rakenteet ovat muuttuneet niin paljon, että on siinä saanut olla helisemässä. On eletty keskellä sellaista muutosta, jossa kukaan ympärillä ei tunnu ihan täysin tietävän, mitä tulee tapahtumaan.”

Miltä Tampereen yliopisto näyttää juuri nyt?

”Moni asia on varmasti saatu nytkähtelemään eteenpäin. Viime aikoina esiin nousseista sisäisen tarkastuksen raporteista kuitenkin huomaa, että pinnan alla on monenlaista ongelmaa, joita voisi vielä enemmän penkoa.”

Muilu aloitti opinnot Tampereen yliopistossa vuonna 2017. Hänet kuvattiin keskustakampuksen päätalossa perjantaina 16. joulukuuta.

Millainen henkinen loikka on siirtyä opiskelijasta yliopistovallan vahtikoiraksi?

”Jalkoja saa tätä loikkaa varten venytellä. Kyllä siinä orientoitumista on, vaikka toimittajaopiskelijana on jo aiemmin tullut seurailtua asioita kriittisesti.”

Mitä yliopistolaitos merkitsee sinulle?

”Ajatukset menevät ensimmäisenä verkostoitumiseen ja ihmisten tapaamiseen. Monenlaisten ihmisten kanssa keskusteleminen on yliopistomaailman tärkein anti, ja siksi korona-ajan kirjekurssiyliopisto oli huolestuttavaa.”

Lue lisää: Tampereen yliopisto on palannut lähiopetukseen – kysyimme tiedekunnilta, mikä on lähi- ja etäopetuksen suhde nyt

Kuinka pitkää valtakautta visioit itsellesi Visiirissä?

”En uskalla sanoa mitään tarkkaa, mutta pari vuotta olisi kiva. Siinä ehtii rakennella omannäköisen himmelin.”

Ainakin kaksi Aamulehdessä työskentelevää opiskelukaveriasi luonnehti sinua hauskaksi. Onko ylioppilaslehden päätoimittajalla paineita tuottaa hauskaa sisältöä?

”Ehkä joo, ja sehän onkin vaikeaa, koska jos yrittää väkisin tuottaa hauskaa sisältöä, kaikki vaivaantuvat. Toivon, että aiheet itsessään ovat niin huvittavia, ettei tarvitse kirjoittaa vitsejä.”

Kuka?

Maria Muilu

Syntynyt vuonna 1997. Kotoisin Oulusta. Asuu Tampereen Tammelassa.

Yhteiskuntatieteiden kandidaatti Tampereen yliopistosta, pääaine journalistiikka. Aloitti opinnot vuonna 2017.

Työskennellyt aiemmin STT:ssä ja Helsingin Sanomissa.

Journalisti, jota arvostaa: ”Klassikkovastaus Tuija Siltamäki” (muun muassa Aviisin ja Ylioppilaslehden entinen päätoimittaja).

Harrastukset: Keikoilla käyminen, kuntosali, kirpputorit, pubivisat.

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut