Päiväkodissa työskentelevä Marika Sihvonen päätti jäädä opintovapaalle – vasta­valmistunut koru­artesaani pääsi suunnittelemaan hopeakäädyn Pirkkalan pormestarille

Koru- ja pienesineartesaaniksi valmistunut Marika Sihvonen tahtoisi tulevaisuudessa yhdistää kasvatuksen ja käsityöt. Korumuoti muuttuu, mutta hänen tyylinsä on selkeä, ajaton ja ekologinen. ”Ajatuksena on, että työni kestäisivät mahdollisimman pitkään arjessa ja juhlassa”, Sihvonen sanoo.

Tamperelainen Marika Sihvonen lähti tavoittelemaan unelmiaan ja opiskeli koru- sekä pienesineartesaaniksi. Kuvassa on hänen töitään.

3.6. 13:45

Aamulehti

Tamperelainen Marika Sihvonen on harrastanut koko elämänsä käsitöitä. Hän on työskennellyt varhaiskasvatuksessa lähes 20 vuotta ja täydentänyt sinä aikana kädentaitojen osaamistaan työväenopistojen kursseilla.

”Kun työskentelee päiväkodissa lasten kanssa, pääsee toteuttamaan taidekasvatusta. Kädentaidot ovat kulkeneet mukana koko elämäni, mutta olen hakenut lisää haastetta ja oppia eri opistojen kursseilta”, Sihvonen kertoo.

Kuka?

Marika Sihvonen

Syntynyt Virroilla. Asuu Tampereella.

Työskentelee varhaiskasvatuksen lastenhoitajana.

Valmistuu koru- ja pienesineartesaaniksi Tredusta.

Opiskellut aiemmin Espoon työväenopistossa käsityötaiteen perusopinnot.

Käynyt myös Tampereen seudun työväenopistossa muun muassa nahkatyö-, hopeasavi- ja laserleikatut vanerikorut -kurssit.

Harrastaa siirtolapuutarhamökkeilyä ja kädentaitoja.

Kaksi vuotta sitten elämäntilanne salli Sihvosen jäädä opintovapaalle. Hän päätti toteuttaa pitkäaikaisen haaveensa ja haki Tampereen seudun ammattiopistoon Treduun opiskelemaan koru- ja pienesineartesaaniksi.

”Ensimmäisen vuoden opettelimme perustekniikoita. Opintoihin kuului paljon pajatyöskentelyä. Työstimme lähinnä metalleja, pääsääntöisesti hopeaa, mutta myös messinkiä ja kuparia sekä valutöissä pronssia.”

Laatua ja ekologisuutta

Toisena vuonna opiskelijat pääsivät soveltamaan oppimiaan taitoja ja tekniikoita. Sihvonen teki muun muassa riipuksia, sormuksia, rannerenkaita, korvakoruja ja käsin solmittuja helminauhoja. Pienesinepuolella hän teki serviettirenkaita, numerokyltin kesämökin porttiin ja solkia vyöhön sekä laukkuun.

Opintojen aikana pohdittiin tyyliä ja brändiä ja hiottiin niitä oman persoonan mukaisiksi. ”Korumuoti vaihtelee, mutta oma tyylini on ajaton. Panostan laatuun, selkeyteen sekä ekologisuuteen. Ajatuksena on, että työt kestäisivät mahdollisimman pitkään arjessa ja juhlassa.”

Koulutuslinjalta voi työllistyä esimerkiksi yrittäjäksi. Tampereella ei ole suuria alan työpaikkoja, vaan lähin suuri työllistäjä on Hämeenlinnan Kultakeskus, joka on Pohjoismaiden johtava jalometallialan yritys.

”Täytyy luottaa vahvasti omaan osaamiseen. Pitää olla itseluottamusta, rohkeutta ja markkinointiosaamista.”

Marika Sihvosen tekemät korvakorut. Hän kuvailee tyyliään ajattomaksi, jotta korut olisivat mahdollisimman ekologisia.

Koru pormestarille

Sihvonen ei aio ryhtyä yrittäjäksi, ei ainakaan vielä. Hän palaa opintovapaalta päiväkotiin ja pohtii rauhassa seuraavaa liikettä. Hän unelmoi siitä, että pystyisi tulevaisuudessa yhdistämään kasvatuksen ja käsityöt jonkinlaisessa ohjaus- tai opetustyössä.

Opintojen kohokohtia oli, kun Pirkkalan Yrittäjät tilasi alan opiskelijoilta hopeakäädyn Pirkkalan pormestarille. Korua varten järjestettiin suunnittelukilpailu, jonka Sihvonen voitti. Työn toteuttivat Sihvosen lisäksi opiskelutoverit Elena Krushelnitskaya, Zolfagar Yaghubi ja Anniina Taavitsainen.

”Olihan se voitto hieno yllätys. Tutkin korua varten paljon Pirkkalan historiaa. Projekti oli huikea.”

Valmistuminen konkretisoituu lauantaina, kun Sihvonen saa todistuksen käsiinsä. ”Hieno tunne. Olen tykännyt opiskelusta hirveästi. Koulusta saa tarvittavan ammattitaidon ja mahdollisuuden ilmaista itseään. Myös opettajamme ansaitsevat kiitoksen.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut