Tamperelaislukiossa kirjoitettiin Suomen parhaat matematiikan yo-arvosanat – Kysyimme, miten tulosta syntyy: ”Matematiikka ei ole penkkiurheilua”

Tampereen klassillisessa lukiossa oli tänä keväänä 136 pitkän matematiikan kirjoittajaa. Heistä 41 sai laudaturin ja 41 eximian.

Tampereen klassillisesta lukiosta valmistui tänä keväänä kaikkiaan 169 ylioppilasta. Kuvassa clasulaisia penkkariajelulla maaliskuussa.

1.6. 19:18

Aamulehti

Matematiikkaa ja luonnontiedettä painottava Clasu eli Tampereen klassillinen lukio menestyy matematiikan ylioppilas­kirjoituksissa harva se vuosi, mutta tämä kevät oli jopa sen mittareilla poikkeuksellinen.

Peräti 12 Clasun opiskelijaa ansaitsi Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön tuhannen euron stipendin, joka myönnetään ”huippuarvosanan” kirjoittajille. Huippuarvosana tarkoittaa tässä tapauksessa lähes maksimipisteitä pitkän matematiikan yo-kokeessa.

Toisiksi eniten (9) matematiikan huippuarvosanoja kirjoitettiin Otaniemen lukiossa Espoossa. Clasun rehtori Kari Hanninen sanoo, ettei ”Etelä-Suomen huippulukioita” ole koskaan ennen syrjäytetty listan kärjestä. ”Säätiöstä soitettiin ja kerrottiin, että näin on.”

Kuinka tarkkaan lukiossa syynätään yo-arvosanoja ja vertaillaan niitä muihin? Hanninen toteaa ranking-listojen olevan jo hieman mennyttä maailmaa. ”Sitä täytyy vähän seurata, pärjäämmekö vertaistemme kanssa. Eli niiden lukioiden, joihin tullaan sisään samalla keskiarvolla kuin meille.”

Clasun peruslinjan keskiarvorajat ovat edellisinä kolmena vuonna olleet 8,58, 8,5 ja 8,75.

Lue lisää: Katso kaikki Pirkanmaan kevään ylioppilaat tästä jutusta

Aina vähän yli

Hannu Sinisalo, yksi Clasun viidestä matematiikanopettajasta, antaa tuloksesta kunnian heille, kelle se kuuluu. ”Opiskelijani tuntien sanon, että tulos ei ollut yllätys. Tämä oli lahjakas, ahkera, kunnianhimoinen ja hyvähenkinen ikäluokka.”

Opetus on hyvää, kun se tarjoaa tasapuolisesti haasteita kaikille, taitotasoon ja motivaatioon katsomatta.

”Oma näkökulmani on, että pyrin aina opettamaan vähän opiskelijan osaamisen ylitse. Mahdollisimman kiinnostavalla tavalla. Raottamaan sitä, mitä matematiikka akateemisessa mielessä on. Että jos katsotaan tuonne, voidaan päästä tänne.”

Sinisalon ohjenuora matematiikan opiskeluun on, että ”matematiikka ei ole penkkiurheilua”. Omilla oppitunneillaan hän antaa opiskelijoiden edetä omaan tahtiinsa, ja yrittää pitää huolen, että ehtii jutella jokaisella tunnilla jokaiselle opiskelijalle. Miten menee, mikä mietityttää.

”Lukiomatematiikkaa oppii parhaiten niin, että touhuaa sen kanssa. Harjoittelee paljon, tekee paljon, opettelee hyviä käytänteitä. Itse haluan korostaa, että vaikka laskimet ovat käytössä, niin päässälaskulla pitäisi pärjätä pitkälle. Jos ei muuten niin lukujen suuruusluokkien hahmottamisessa.”

Ei kierouksia

Pitkän matematiikan yo-kokeessa touhuttiin tänä keväänä muun muassa ympyrän kohtaavan paraabelin, Pascalin kolmion ja polynomien kanssa. Sinisalon mielestä koe oli hyvä.

”Siinä oli paljon tehtäviä, joihin opiskelijat varmasti pystyivät tarttumaan. Perusmatemaattista asiaa, juuri sellaista, jota ollaan lukiossa opetettu. Näin ei valitettavasti ihan joka vuosi ole, vaan välillä seassa on kierompia kysymyksiä.”

Ylioppilasjuhlia vietetään kaikkialla Suomessa lauantaina 4. kesäkuuta.

Mitä?

Näin Tampereella kirjoitettiin

Hatanpään lukio: 65 ylioppilasta (keväällä 2022). 346 koesuoritusta (valmistuneet yhteensä). 4 laudaturia.

Kalevan lukio: 134 ylioppilasta. 740 koesuoritusta. 49 laudaturia.

Sammon keskuslukio: 193 ylioppilasta. 1069 koesuoritusta. 84 laudaturia.

Svenska samskolan: 22 ylioppilasta. 126 koesuoritusta. 13 laudaturia.

Tammerkosken lukio: 173 ylioppilasta. 918 koesuoritusta. 40 laudaturia.

Tampereen klassillinen lukio: 169 ylioppilasta. 1026 koesuoritusta. 236 laudaturia.

Tampereen lyseon lukio: 101 ylioppilasta. 588 koesuoritusta. 86 laudaturia.

Tampereen Rudolf Steiner -koulu: 34 ylioppilasta. 173 koesuoritusta. 4 laudaturia.

Tampereen teknillinen lukio: 105 ylioppilasta. 517 koesuoritusta. 13 laudaturia.

Tampereen yhteiskoulun lukio: 181 ylioppilasta. 981 koesuoritusta. 94 laudaturia.

Tampereen yliopiston normaalikoulun lukio: 58 ylioppilasta. 324 koesuoritusta. 37 laudaturia.

Lähde: yotilastot.fi.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut