Ylöjärveläinen Siiri Eronen painaa tänään ylioppilaslakin päähänsä – Nyt hän kertoo, kenen todella kannattaa käydä lukio ja miksi

Ylioppilaaksi valmistuu tänä keväänä lähes 25 000 uutta ylioppilasta. Yksi heistä on ylöjärveläinen Siiri Eronen, joka jättää lukioajan haikein mielin taakseen. Hän kertoo olevansa iloinen siitä, että valitsi tiensä lukioon, vaikka kertoo olevansa ”ei-lukioihminen”.

Ylöjärveläinen Siiri Eronen on yksi tämän kevään ylioppilaista. Eronen sekä hieman yli 130 muuta Ylöjärven lukiosta tänä keväänä ylioppilaaksi valmistuvaa osallistuivat lakkiaisten kenraaliharjoitukseen koulutuskeskus valon liikuntasalissa Ylöjärvellä. Ylöjärven lukion biologian opettaja Erja Tiihonen ohjasi nuoria penkkirivien välissä omille paikoilleen.

4.6. 5:00

Aamulehti

Suomi saa tänään lähes 25 000 ylioppilasta. Heidän joukossaan valkolakin päähänsä painaa ylöjärveläinen Siiri Eronen, 18, joka jättää lukioajan haikein mielin taakseen Ylöjärven lukion yrittäjyyslinjalla.

”Meistä on tullut tiivis porukka ja ystäviä on tullut kolmen vuoden aikana todella paljon. Tuntuu haikealta, että lähdemme nyt kukin omaan suuntaamme”, perjantaina lakkiaisten kenraaliharjoitukseen koulutuskeskus Valossa osallistunut Eronen kertoi.

Eroselle vuodet lukiossa sekä suoritettu ylioppilastutkinto ovat kuitenkin enemmän kuin ylioppilaslakki.

”Tavoitteeni oli, että maailma aukenee ja se on toteutunut. Olen kasvanut ja kehittynyt kolmessa vuodessa todella paljon.”

Lue lisää: Katso kaikki Pirkanmaan kevään ylioppilaat tästä jutusta

Eronen kertoo, että myös ajatukset jatko-opinnoista ja esimerkiksi tulevaisuuden ammatista ovat kirkastuneet. Ennen lukioaikaa Eronen kertoo haaveilleensa fysioterapeutin tai liikunnanohjaajan työstä.

”Ajatus on kuitenkin tästä hieman teroittunut ja nyt tiedän haluavani yrittäjäksi ja tekemään omannäköistä juttua esimerkiksi markkinoinnin, mutta mahdollisesti myös liikunnan parissa.”

Kuka?

Siiri Eronen

Yksi kevään noin 25 000 ylioppilaasta.

Asuu Ylöjärven Mutalassa vanhempiensa kanssa. Erosella on yksi sisko, joka on jo muuttanut pois kotoa. Perheeseen kuuluu lisäksi kolme koiraa.

Kirjoittaa ylioppilaaksi Ylöjärven lukion yrittäjyyslinjalta.

Perusti lukioaikana yhdessä Anni Mikkosen, Roni Poikkimäen ja Niklas Nurmisen kanssa Kantti Ny -yrityksen.

Harrastaa kuntosalilla käyntiä. Harrastanut aikaisemmin aktiivisesti esimerkiksi cheerleadingia ja pesäpalloa.

Työskentelee ravintola Amarillossa Tampereella.

Eronen kertoo, että vuodet lukion yrittäjyyslinjalla ovat olleet ikimuistoisia siitäkin huolimatta, että korona-aika siirsi esimerkiksi erilaisten tapahtumien, kuten vanhojen tanssien järjestämistä kolme kertaa.

Ikimuistoiset vuodet

Eronen kertoo, että tie vei lukioon siitäkin huolimatta, että hän kuvailee itseään ”ei-lukioihmiseksi”. Päätös ei ole kaduttanut, päinvastoin.

”Jos ei ole mitään tiettyä suuntaa, johon tähtää, kannattaa ehdottomasti mennä lukioon. Itse koen, että omaa suuntaa on parempi miettiä lukiossa kuin ammattikoulussa, jossa saattaa pomppia eri alojen välillä pitkään, eikä siltikään mikään tunnu omalta. Tällöin myös aikaa menee hukkaan.”

Eroselle ovi Ylöjärven lukion yrittäjyyslinjalle avautui kahdeksan keskiarvolla sekä hakuvideolla. ”Lukupäätä ei ole, mutta puhelias, sosiaalinen ja yritteliäs olen, joten sisään pääseminen tuntui mahtavalta.”

Eronen kertoo, että vuodet lukion yrittäjyyslinjalla ovat olleet ikimuistoisia siitäkin huolimatta, että korona-aika siirsi esimerkiksi erilaisten tapahtumien, kuten vanhojen tanssien järjestämistä kolme kertaa.

Hän kertoo, että erityisesti lukion toinen vuosi ja sen aikana kolmen lukiokaverin kanssa perustettu Kantti Ny -nimeä kantanut yritys, ovat kokemuksia, jotka muistaa vanhanakin.

Yritys valmisti ja myi kierrätysmateriaaleista valmistettuja kangaskasseja. Se oli mukana myös Uskalla yrittää -kilpailun finaalissa.

”Nämä olivat hienoja kokemuksia. Kilpailuiden lisäksi myös oman luovuuden testaaminen sekä se, kuinka esimerkiksi raha-asioita ja markkinointia hoidetaan toivat paljon lisää tietoutta yrittäjyyteen.”

Siiri Eronen kertoo olevansa kiitollinen siitä, että vanhemmat ovat tsempanneet ja pitäneet positiivista virettä yllä, vaikka jokin yksittäinen kurssi olisi mennyt penkin alle.

Paineet näkyvät

Eronen kertoo, että keskustelu lukiolaisten paineista ei ole tuulesta temmattu. Kilpailu on hänen mukaansa ollut jollakin tasolla kovaa myös Ylöjärvellä.

”Olemme kaikki kavereita keskenämme, mutta kyllä paineet ja kilpailu näkyvät, vaikkakin hyvässä hengessä”.

Eronen sanoo, että lukiossa erottivat selkeästi ne oppilaat, joilla tulevaisuuden tavoitteet ovat jo selvillä jatko-opintojen suhteen. Tämän näkee Erosen mukaan näistä henkilöistä huokuvasta asenteesta, jossa asiat halutaan oppia perusteellisesti.

Samaan aikaan, kun lukiosta löytyy jo opiskelijoita, jotka kurottavat kohti haaveiden opiskelupaikkaa, on paljon niitä, jotka eivät ole vielä löytäneet omaa juttuaan.

Eronen kertoo, että hänen kohdallaan paineita on vähentänyt isolta osalta perheen tuki, jollaista ei välttämättä kaikilta löydy.

Hän kertoo olevansa kiitollinen siitä, että vanhemmat ovat tsempanneet ja pitäneet positiivista virettä yllä, vaikka jokin yksittäinen kurssi olisi mennyt penkin alle.

”Äiti ja iskä eivät ole koskaan sanoneet, että pitäisi saada tämä tai tämä numero. He ovat tukeneet minua omalla tasollani ja sanoneet, että tärkeintä on että selviän yo-kokeista ja pääsen ylioppilaaksi.”

Siiri Eronen työskentelee tällä hetkellä tarjoilijana ravintola Amarillossa Tampereella. Eronen kertoo, että mikäli ovet eivät avaudu jatko-opintoihin, on mahdollista, että hän työskentelee Amarillossa myös välivuoden ajan.

Kohti yrittäjyyttä

Yrittäjyyden lisäksi Eronen on jo saanut ikäänsä nähden laajan kosketuksen työelämään. Hän kertoo, että hänen pian tulee kuluneeksi kolme vuotta siitä, kun hän sukelsi ensimmäisen kerran työelämään.

”Isäni islantilainen tuttu kysyi häneltä, että tuntisiko hän henkilöä, joka haluaisi tulla töihin leipomoon. Mietin siinä, että koska minulla ei ole kesätöitä, voisin lähteä. Viisi viikkoa sitten leivoin ja pakkasin leipiä. Työt alkoivat yhdeltä yöllä ja loppuivat aamuyhdeksältä. Se oli hieno kokemus, jossa asenne ratkaisi.”

Tämän jälkeen kokemusta on kertynyt ravintola-alan töistä. Tällä hetkellä Eronen työskentelee tarjoilijana ravintola Amarillossa Tampereella.

Eronen kertoo, että vaikka tulevaisuuden unelma-ammatti ja työ on jotakin muuta, arvostaa hän nyt saamaansa kokemusta korkealle.

”Sen tiedän, että haluan yrittäjäksi ja olen myös hakenut jatko-opiskelupaikkaa aloilta, joissa yrittäjyydessä tarvittavia taitoja on mahdollista kasvattaa”.

Kevään yhteishaussa Eronen tavoittelee ensisijaisesti opiskelupaikkaa Tampereen Proakatemian yrittäjyyden ja tiimijohtamisen tradenomilinjalta.

Mikäli ovet unelmien opinahjoon eivät avaudu, suunnitelmia on myös muita.

”Olen harkinnut välivuotta nykyisessä työpaikassani Tampereen Amarillossa, jossa työskentelen tarjoilijana. Myös välivuosi au pairina kiinnostaa.”

Siiri Eronen kertoo odottavansa erityisesti ylioppilasjuhlia, jonne on kutsuttu paljon sukulaisia ja läheisiä, joista osaa Eronen ei ole pandemiatilanteesta johtuen nähnyt pitkään aikaan.

Tänään juhlitaan

Erosen valmistumista ylioppilaaksi juhlistaa tänään lukuisat vieraat. Eronen iloitsee siitä, että koronatilanne ei rajoita juhlien kokoa.

”Läheiset tekevät juhlan. Olen erityisen iloinen siitä, että pääsen juttelemaan niin monen sukulaisen ja läheisen kanssa, joita en ole nähnyt koronatilanteen takia pitkään aikaan.”

Myös yksi unelma, jota Eronen toivoi lakkiaislahjaksi on jo toteutunut, ja mukana juhlahumussa.

”Isä ja äiti yllätti minut aivan totaalisesti helmikuussa. Yhtenä päivänä, kun tulin kotiin minua odotti kotona pahvilaatikko, jonka sisällä Lumi-Aura oli. Kun näin hänet, aloin itkemään ilosta.”

Eronen kertoo, että vei tulevaisuus minne tahansa, kaniinimäyräkoira Lumi-Aura kulkee mukana.

”Olen eläinrakas ihminen ja minusta on mahtavaa, että oli suuntana sitten toinen kaupunki tai muutto omilleni Tampereelle, voin ottaa hänet mukaani.”

Mitä?

Lukuvuosi päättyy

Keväällä 2022 valmistuu lähes 25 000 ylioppilasta.

Ennakkotilastojen mukaan ylioppilaista lähes 22 900 on suomenkielisiä ja lähes 2 000 ruotsinkielisiä.

Ylöjärven lukiosta valmistuu 138 ylioppilasta. Heistä 29 yrittäjyyslinjalta.

Uusista ylioppilaista poikia on 41 prosenttia ja tyttöjä 59 prosenttia. Sukupuolten välinen ero on ei ole juurikaan vuosien mittaan muuttunut.

Ammatillisesta koulutuksesta valmistuvien määrän laskun ennakoidaan jatkuvan. Vuonna 2021 heitä oli noin 43 800.

Peruskoulun päättää tänä lukuvuonna noin 61 000 oppilasta. Tämä on noin tuhat enemmän kuin edellisenä keväänä.

Peruskoulun päättävistä noin seitsemän prosenttia on vieraskielisiä. Heistä yli puolet on käynyt koulua Uudellamaalla, jossa perusopetuksen oppimäärän suorittavista vieraskielisiä on noin 14 prosenttia.

Lähde: Opetushallitus

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut