Lähes 400 merkkiä koristaa tamperelaisen opiskelijan Tuomas Hakalan haalareita: ”En ole punninnut haalareitani, mutta arvelen niiden painavan merkkien kanssa parisen kiloa enemmän”

Kevätaurinko on tuonut opiskelijat haalareineen kaupungin katukuvaan. Yksi heistä on tietotekniikan opiskelija Tuomas Hakala. Hänen haalarinsa ovat niin täynnä haalarimerkkejä, että uusia varten oli kehitettävä erillinen päällystakki. Vappuna hän tavoittelee niitä vielä lisää.

Haalareita ei kirjoittamattoman säännön mukaan saa pestä. Jotkut voivat yrittää puhdistaa niitä pulahtamalla silloin tällöin vaikkapa suihkulähteeseen.

30.4. 7:14

Aamulehti

”Haalareiden pitäminen on minulle kunnia-asia. Ne eivät ole pelkkä vaate. Haalarit päällä koen edustavani omaa alaa, Tampereen teekkareita ja ylioppilaskuntaa. Haalarit ovat yleensä killan tai ainejärjestön ja niistä näkee sen, mitä opiskelee.

Minulla on haalareissani liki 400 haalarimerkkiä. Ne ovat kerääntyneet vuosien varrella esimerkiksi tapahtumista ja luottamustoimista. Olen myös ostanut monia merkkejä.

Tykkään pitää haalareita puettuna kokonaan päälle niin kuin teekkaripiireissä tapana on. Kun merkkejä on paljon, paino jakaantuu silloin tasaisemmin. En ole punninnut omia haalareitani, mutta arvelen niiden painavan merkkien kanssa parisen kiloa enemmän.

En ole laskenut, paljonko merkkeihin on kulunut rahaa. Yksittäiset merkit maksavat yleensä noin 2–3 euroa, mutta niitä saa usein tapahtumien yhteydessä, jolloin niiden hankkimiseksi on voinut kulua enemmän rahaa.

Vapun päivinä aion suorittaa loppuun Teemunkierroksen rastit. Aattona on siihen liittyen vielä chilibileet ja Wappuvala. Gambinarauhan julistuksen menen tietenkin kuuntelemaan. Teekkareille tärkeä on myös Kultakutrin lakitus keskiyöllä, minkä jälkeen teekkarilakin saa virallisesti painaa päähänsä.

Olen aloittanut opiskelut ennen kuin yliopistot yhdistyivät. Vuonna 2019 oli ensimmäinen yhteinen vappu tapahtumineen. Jo silloin keskustan suunnalta tuli meille Hervantaan opiskelijoita ja päinvastoin. Vappu yhdistää yli aine- ja kampusrajojen.

Teekkarilakin saa laittaa virallisesti päähän vasta vappuaattona keskiyöllä, kun Konsulinsaaren Kultakutri-veistos lakitetaan. Kuvauksia varten lakin käyttöön täytyi anoa erikseen lupa Tampereen teekkareiden hallitukselta.

Tuomas Hakala

Ikä: 28 vuotta.

Opiskelee viidettä vuotta tietotekniikkaa Tampereen yliopistossa.

Asuu Hervannassa opiskelija-asunnossa.

Viettää vappua suorittaen Teemunkierroksen viimeisiä rasteja.

Kerännyt haalareihinsa lähes 400 haalarimerkkiä.

Se ensimmäinen

Kaikkien aikojen ensimmäisen merkkini olen saanut kauan ennen opiskeluaikoja, kun olen ollut ihan polvenkorkuinen. Se on Yhdistyneiden Kansakuntien kangasmerkki, jonka sain jostain messuilta. Silloin ei haalareista ollut vielä tietoakaan, mutta merkki säilyi tallessa monet vuodet ja löytyi jokunen vuosi sitten vanhempieni luota.

Ensimmäinen merkki, jonka haalareihin kiinnitin, oli kiltani oma. Se on jo melko tummunut. Sittemmin merkkejä on tullut monta lisää. Kaikki on kiinnitetty käsin ompelemalla. Kovin montaa tyhjää paikkaa ei haalareissa enää ole. Tein osin sen vuoksi erillisen takin haalareiden päälle, johon voin jatkossa kiinnittää merkkejä. Siihen niitä mahtuu vielä monta lisää.

Ensimmäinen merkki löytyy haalareiden yläosasta läheltä kaulusta. Siinä on YK:n logo.

Ruotsin ekskursio

Yksi ikimuistoisimpia reissuja opiskelujen aikana oli Tampereen Tietoteekkarikillan ekskursio Ruotsiin, Tukholmaan ja Uppsalaan, jossa tapasimme paikallisia opiskelutovereita. Siltä reissulta on muistona kaksi merkkiä. Toinen merkeistä on Uppsalan yliopiston tietotekniikan opiskelijoiden ainejärjestön ja toinen Tukholman kuninkaallisen Teknillisen yliopiston sähkötekniikan opiskelijoiden merkki.

Oli mielenkiintoista nähdä, miten ruotsalainen teekkarikulttuuri eroaa suomalaisesta. Sieltä on rantautunut meille Suomeen muun muassa sitsit. Se on perinteinen opiskelijatapahtuma, jossa lauletaan, juodaan ja syödään. Ruotsissa keskellä sitsejä oli speksejä eli pieniä näytelmiä, mikä oli erikoista.

Kuvassa keskellä ylhäällä näkyvä mustakeltainen haalarimerkki ja sen vierestä löytyvä sinivalkoinen merkki ovat Ruotsin-tuliaisia. Keskellä on myös Hakalan oman alan Tietoteekkarikillan merkki, joka on kokenut päivityksen yliopistojen yhdistymisen myötä.

Koronakin jätti jälkensä

Korona on perunut opiskelijatapahtumia paljon. Kunnon täysimittaista vappua on juhlittu edellisen kerran vuonna 2019. Minut oli valittu vuonna 2020 ylioppilaskunnan wapputirehtööriksi järjestämään ylioppilaskunnan vapputapahtumia. Koronapandemian vuoksi ylioppilaskunnan hallitus joutui lopulta tekemään vaikean päätöksen perua kaikki suunnitelmat, vaikka kaikkea sitä ennen yritettiin.

Korona perui myös legendaarisen Titeenien taisto -tapahtuman. Se järjestetään vuorovuosin jossakin yliopistokaupungissa, jossa on teknillisen alan opiskelijoita. Vuonna 2020 oli Tampereen vuoro, mutta tapahtumaa jouduttiin lykkäämään ensin kerran ja sitten vielä toisenkin. Tänä keväänä pääsimme vihdoin järjestämään tapahtuman. Juhlat olivat kaiken odotuksen arvoiset.

Haalareiden kauluksesta löytyvää punamustaa Titeenien taistot -tapahtuman haalarimerkkiä ei uusittu, minkä vuoksi vuosiluku on merkissä kaksi vuotta vanha.

Gambinan ystävät

Tampereen akateemisesti sivistyneet Gambinan ystävät on poikkitieteellinen yhdistys, joka toimii täällä Tampereella. Vuonna 2020 järjestimme tempauksen, jossa tyhjensimme kaikki Suomen Alkot Gambinasta. Tempaus oli seurausta uutisesta, jossa kerrottiin Gambinan reseptin uusimisesta.

Vanha resepti oli parempi, mutta kyllä nykyinenkin kelpaa. Yhdistys täytti viime vuonna kymmenen vuotta. Merkki on rakas ja olin tietenkin paikan päällä juhlimassa kymmenenvuotista taivalta.

Tampereen akateemisesti sivityneiden Gambinan ystävien kymmenvuotisjuhlien punainen merkki löytyy hihasta.

Arvostettu Emäteemu

Minulla on jo usean vuoden ajan ollut tapana viettää vappua suorittaen Teemunkierrosta. Tänä vuonna sen suorittaminen alkoi 13. huhtikuuta. Suorituksia on yksi päivässä, ja lähempänä vappua useampikin. Tähän mennessä olen muun muassa osallistunut ulkoilmakonserttiin Tupsulassa ja pelannut videopelejä Nokia-areenalla.

Vuonna 2018 olin ensimmäisen vuoden opiskelija ja suoritin ensimmäisenä Emäteemu-merkin. Merkin väri vaihtui vuonna 2019, kun ylioppilaskunnat yhdistyivät. Vuonna 2021 kierros toteutettiin etänä. Silloin merkki jäi saamatta, koska unohdin merkitä joitakin suorituksia Moodle-alustalle. Emäteemut ovat ehdottomasti eniten arvostettujen merkkien joukossa. Tarvitseehan ne saadakseen tehdä pari viikkoa hommia.

Emäteemu-merkit näkyvät kuvassa keskellä. Kaksi vuotta on jäänyt väliin, mutta vuoden 2022 merkin suorittaminen on Hakalan tavoitteena. Kolme päivää ennen vapun aattoa väsymys ei vielä painanut, tärkeimmät tapahtumat olivat vielä tulossa.

Myös nämä merkit löytyvät Hakalan haalareista:

Tampereen yliopistossa on yhteensä 13 kiltaa. Tyypillisesti jokaisella killalla ja ainejärjestöillä on omat haalarimerkit. Niiden myymisellä kerätään myös varoja toimintaan. Hakalalla on kaikkien kiltojen merkit.

Joskus haalarimerkin saa erityisiin suoritteisiin perustuen. Näiden merkkien historiaa Hakala ei suostu paljastamaan, mutta kuvasta tarkkanäköinen voi päätellä, että ainakin yhteen suoritukseen on ehkä liittynyt jonkinlainen viuhahdus.

Pelikorttimerkit ovat Teknisluonnotieteellisen killan Hiukkasen suosittu myyntituote, joita voi vetäistä esiin tarpeen mukaan. Hakalalla on niitä on yhteensä viisi. Taustalla vasemmalla näkyy myös Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan Treyn oma haalarimerkki.

Hämeenkadun Approssa suoritetaan tutkintoja. Jokaisesta suoritetusta tutkinnosta saa haalarimerkin ja tutkinnot tulee suorittaa järjestyksessä. Hakala osallistui ensimmäiseen Hämeenkadun Approon jo ennen opiskelujen alkua.

Merkkien lisäksi haalareissa voi roikkua erilaisia tavaroita, joita kutsutaan killuttimiksi. Ketun häntä on Tampereen Teekkarien Fuksineuvoston jäsenten tunnus. Fuksineuvostoon kuuluu ensimmäisen vuoden opiskelijoiden fuksikasvatuksesta vastaavia henkilöitä. Rusetti on teekkarijaoston tunnus.

Uusille opiskelijoille opetetaan aina, että haalareiden selässä näkyvän killan tai ainejärjestön logon täytyy näkyä. Sitä ei myöskään peitetä haalarimerkeillä. Monet sitovat haalarit hihoilla vyötärölle. Silloinkin selkäosa taitellaan niin, että logo jää näkyviin.

Into on kansainvälisten opiskelijoiden oma yhdistys Tampereen yliopistossa. Nämä merkit on kerätty Inton perinteiseltä pubikierrokselta. Haalarimerkkejä saa usein tapahtumista osana osallistumismaksua tai jonkin suorituksen perusteella. Tilan säästämiseksi niitä on ommeltu lahkeeseen päällekkäin.

Osa killuttimista on eri tapahtumista, kuten tässä roikkuvat rannekkeet. Kiivilintu on Treyn tapahtumajaosto Kollektiivin tunnus.

Korona-aika näkyy luonnollisesti myös haalarimerkeissä. Merkissä lukee ”I survived koronahallitus 2020.”

Haalarimerkeissä näkyy myös ajan kulku. Hakalan haalarissa ovat sulassa sovussa lähes vieri vieressä Tampereen teknillisen yliopiston ylioppilaskunnan TTY:n vanha merkki ja yliopistojen yhdistymisen jälkeen syntyneen Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan Treyn merkki. Kuvassa näkyy myös Tietoteekkarikillan vanha merkki, jossa on vielä teksti TTY.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut