Korkeakoulujen valintakokeet toteutetaan fyysisinä tilaisuuksina Tampereella - Opiskelu - Aamulehti

Tampereelle saapuu tuhansia hakijoita korkeakoulujen valintakokeisiin – etäkokeisiin ei mennä, ellei ole pakko: ”Vilpin mahdollisuus on se iso kysymys”

Yliopistot ovat päättäneet, että kevään valintakokeet toteutetaan fyysisinä tilaisuuksina. Tampereella yhteen valintakokeeseen voi saapua jopa yli tuhat opiskelijaa. Koetilaisuuksiin on valmistauduttu mittavin järjestelyin.

Kauppatieteiden pääsykokeet kuvattiin Tampereen yliopistossa 4. kesäkuuta 2014. Korona-aikana kokeiden turvallisuuteen on jouduttu valmistautumaan mittavin järjestelyin.­

15.3. 13:26

Aamulehti

Korkeakoulujen kevään ja kesän valintakokeet toteutetaan fyysisinä tilaisuuksina. Suomen yliopistojen rehtorineuvosto Unifi ry tiedotti yhteisestä linjauksesta maanantaina. Kokeiden toteutustapaa muutetaan vain, jos viranomaismääräykset sitä edellyttävät.

Tampereen yliopiston vararehtori Marja Sutela kertoo, että Tampereella sitoudutaan siihen, mitä yliopistot ovat yhdessä linjanneet.

– Kaikki Suomen korkeakoulut ovat tilanteessa, että jo toista kertaa peräkkäin pandemian takia joudutaan miettimään poikkeusjärjestelyjä. Ennen kaikkea yhdessä mietitään, miten valintakokeet toteutetaan, Sutela sanoo.

Sekä Tampereen yliopistossa että Tampereen ammattikorkeakoulussa valintakokeet painottuvat toukokuun loppuun ja kesäkuun alkuun. Hakijoita saapuu Tampereelle tuhansia.

Tampereen yliopistossa hakijamäärät vaihtelevat aloittain: on reilun sadan hakijan kokeita, mutta myös aloja, joiden valintakokeeseen osallistuu yli tuhat hakijaa.

Tamkissa valintakokeet toteutetaan kahdeksana päivänä, joiden aikana koetilaisuuksia on 15. Sinä aikana Tamkissa käy reilut 9 000 hakijaa.

– Näissä olosuhteissa se vaatii hyvin suunniteltuja järjestelyjä, sanoo Tamkin vararehtori Päivi Karttunen.

Mittavat järjestelyt

Valintakokeet toteutetaan korkeakoulujen kampuksilla tarkkoja terveys- ja turvallisuusjärjestelyitä noudattaen. Sutelan mukaan yliopistot ovat saaneet näistä valtakunnalliset ohjeet.

Koetilanteessa on huolehdittava, että kahden metrin turvaväli toteutuu. Hakijoita ohjeistetaan etukäteen, ja paikalla ohjaus alkaa jo ulkotiloissa. Lisäksi voimassa on erittäin vahva maskisuositus. Yliopistot ovat laatineet hakijoille turvallisuusohjeet, joissa käsitellään muun muassa kokeisiin matkustamista ja toimintaa koepaikalla. Lisäksi hakijoita suositellaan välttämään lähikontakteja kahden viikon ajan ennen valintakokeita.

Tamkissa turvajärjestelyjä on testattu jo kahdesti: viime kesänä ja syksynä. Karttusen mukaan järjestelyt on koettu hyviksi, eikä oikaisupyyntöjä kokeiden aikaisiin menettelyihin ja toteutuksiin liittyen ei ole juuri tullut.

– Kun hakijat tulevat paikalle, heitä ei kutsuta auloihin vaan jaetaan pienryhmiin ulkotiloissa. Siinä yhteydessä huolehditaan, ettei olla ryppäissä, ja että kaikilla on maskit ja turvavälit säilyvät, Karttunen sanoo.

Tamk on iso kampus, jossa voidaan hyödyntää esimerkiksi useita sisäänkäyntejä.

– Kokeiden järjestäminen ja niihin liittyvät järjestelyt kahden viikon ajalla tarkoittavat todella isoa työpanosta, Karttunen kertoo.

Etäkoe koettiin ongelmalliseksi

Tampereen yliopistossa toteutettiin viime keväänä kaksivaiheiset etäkokeet. Osassa kokeista toinen vaihe tehtiin fyysisesti kampuksella. Etäjärjestelyt tarkoittivat Sutelan mukaan huomattavaa lisätyötä opiskelijoille, valvojille ja muille yliopiston toimijoille.

– Jos kokeet jouduttaisiin järjestämään etänä, pitäisi miettiä uudestaan esimerkiksi kokeen muoto, kuinka se teknisesti toteutetaan ja opiskelijoiden tunnistautuminen.

Karttunen kertoo, että ammattikorkeakouluissa viime vuoden kesäkuussa valintakokeiden ensimmäinen vaihe oli valvomaton etäkoe. Se helpotti työmäärää ja järjestelyjä, mutta sitä ei koettu ongelmattomaksi.

– Silloin, jos tehdään etäkokeena, vilpin mahdollisuus on se iso kysymys, mitä on esitetty ja kysytty. Myös hakijat ovat siihen tarttuneet.

Korkeakoulujen valintakokeet

Yliopistot ovat linjanneet, että kevään ja kesän valintakokeet järjestetään fyysisinä tilaisuuksina kampuksilla ja muissa valvotuissa tiloissa.

Kokeiden toteutustapaan tehdään muutoksia vain, jos viranomaismääräykset sitä edellyttävät.

Karanteenissa tai eristyksissä olevat eivät voi osallistua valintakokeisiin.

Riskiryhmiin kuuluville ei tarjota yksilöllisiä järjestelyjä.

Tampereen yliopistossa on yli 130 hakukohdetta korkeakoulujen toisessa yhteishaussa. Opiskelupaikkoja on tarjolla yli 3 300.

Haku korkeakouluihin alkaa keskiviikkona 17. maaliskuuta kello 8 ja päättyy keskiviikkona 31. maaliskuuta kello 15.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?