Kysely: Moni yliopisto-opiskelija kokenut koronan takia yksinäisyyttä - Opiskelu - Aamulehti

Kysely: Yli puolet tamperelaisista yliopisto-opiskelijoista kertoo koronan aiheuttaneen yksinäisyyttä: ”Itken lähes joka päivä sitä, kun en näe ketään”

Tampereen ylioppilaskunta kysyi syksyllä yliopisto-opiskelijoiden korona-arjesta. Liki 60 prosenttia kyselyyn vastanneista uskoi opintojensa kärsivän etäopiskelusta. Moni kertoi rajoitusten aiheuttaneen myös yksinäisyyttä.

Ylioppilaskunnan koronakyselyyn vastasi lähes 1400 yliopisto-opiskelijaa. Arkistokuvassa Hervannan Kampusareena.

17.12.2020 8:01

Aamulehti

Kaksi kolmasosaa tamperelaisista yliopisto-opiskelijoista sanoo, että koronan aiheuttama etäopiskelu on heikentänyt heidän opiskelukykyään merkittävästi tai jonkin verran. Toisaalta etäopiskelu on vaikuttanut joka kymmenennen opiskelukykyyn positiivisesti.

Tiedot selviävät Tampereen ylioppilaskunnan eli Treyn keskiviikkona julkaistusta tutkimuksesta. Kysely toteutettiin syyskuussa, jolloin koronatilanne oli Tampereella melko rauhallinen. Kyselyyn vastasi lähes 1 400 yliopisto-opiskelijaa.

Suurin osa Tampereella yliopistossa opiskelevista on opiskellut koko syyslukukauden etänä. Joitain kursseja on järjestetty lähiopetuksessa. Tutkimuksen mukaan kolmasosa opiskelijoista on osallistunut lähiopetukseen syyslukukauden aikana.

Etäopiskelu näkyy opintomenestyksessä. Yhteensä 58 prosenttia kyselyyn vastanneista uskoi opintojensa kärsivän etäopiskelusta.

Työssä käyville rajoitukset vaikeita

Yliopiston, ainejärjestöjen ja kiltojen tilojen aukioloa on rajoitettu koronaepidemian takia. Moni tiloista on poikkeuksellisesti kiinni kokonaan iltaisin ja viikonloppuisin.

Rajoitukset ovat iskeneet kipeästi opiskelija-arkeen: Puolet Treyn kyselyyn vastanneista opiskelijoista koki, että kampusten rajoitetut ilta-aukioloajat heikentävät opiskelua paljon.

Vastauksista selvisi, että varsinkin töissä käyville ilta-aikojen rajoitukset ovat olleet hankalia.

26 prosenttia vastanneista koki tilarajoitusten aiheuttaneen hyvin paljon yksinäisyyttä ja 36 prosenttia kertoi rajoitusten aiheuttaneen melko paljon yksinäisyyttä.

– Itken lähes joka päivä sitä, kun en näe ketään eikä ole ketään jolle puhua tai jolta kysyä apua opiskeluihin, eräs nimettömästi kyselyyn vastannut opiskelija kirjoitti.

Iltaopiskelijaruokaa kaivattiin

Koronan takia Tampereelta ei saa enää opiskelijahintaista ruokaa iltaisin tai lauantaisin.

Kyselyn vastaajista yhteensä 59 prosenttia koki kaipaavansa arki-iltojen ruokaa opiskelijaravintoloissa hyvin paljon tai melko paljon.

–Olen surkea kokki, joten kaupasta haen yleensä vain valmisruokaa. Tämä näkyy siinä, että ruuan ravintoarvot lähentelevät nollaa ja olen voinut fyysisesti hyvin huonosti, eräs vastanneista kirjoitti.

Kotona opiskelu vaikeuttaa keskittymistä

Noin kolmasosalle opiskelijoista kotona opiskelu on helppoa ja lopuille vaikeaa. Kotona opiskelun suurimmaksi haasteeksi koettiin kyselyssä kotona keskittymisen vaikeus tai häiriötekijät.

Myös ergonomian puute nousi vastauksissa esiin.

– Työtilat ja niiden ergonomia ovat puutteelliset. Kotona tulee keskeytyksiä ja keskittyminen harhailee muutenkin, yksi nimettömistä vastaajista kirjoitti.

Korkeakoulujen koronarajoitukset

Tampereen yliopisto ja TAMK ohjeistavat pitämään maskia aina kampuksilla ollessa.

Tampereen korkeakouluyhteisö jatkaa laajaa etäopiskelua ja etätyöskentelyä. Kampuksilla opiskellaan ja työskennellään vain, jos tilojen käyttö on välttämätöntä.

Kevätlukukauden 2021 opetus toteutetaan pääsääntöisesti etäopetuksena.

Kirjaston toimipisteiden tilat ja asiakaspalvelu ovat suljettuina loppiaisviikon loppuun asti tammikuulle 202.

Liikuntakeskukset on suljettu tammikuun 10. päivään saakka.

Osa opiskelijaravintoloista on auki rajoitetuin aukioloajoin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos