Koulukana Anneli ihastuttaa Anna Tapion koulussa Pälkäneellä - Opiskelu - Aamulehti

Suomen tiettävästi ainoa koulukana Anneli ihastuttaa Anna Tapion koulussa Pälkäneellä

Keväällä kuoriutunut Anneli-kana tykkäsi jo tipuna istua ihmisten sylissä. Nyt se on aloittanut uransa koulukanana Anna Tapion koulussa Pälkäneen Aitoossa.

Koulukana Anneli tykkää istua olkapäällä ja nauttii ihmisten seurasta. Välillä se ottaa päiväunet orrella opetuksen lomassa.­

17.8. 7:01

Aamulehti

Pälkäneen Aitoossa Anna Tapion koulussa aloitti viikko sitten uransa koulukana Anneli. Se on tiettävästi Suomen ainoa kana, joka on päivittäin mukana oppilaiden tunneilla.

Anna Tapion koulu on yksityinen sisäoppilaitos yläkouluikäisille nuorille. Anneli ei ole koulun ainoa eläin, vaan koulun navetassa asuu muun muassa oppilaiden ja koulun kaneja ja lampaita. Lisäksi koululla on kissoja. Muut eläimet eivät kuitenkaan osallistu opetukseen.

Koulun eläimistä vastaava koulumestari Kirsi-Marja Penttilä, mistä syntyi idea koulukanasta?

– Anneli on haudottu munasta keväällä. Se näytti pikkuiselta pingviiniltä, ja kaikki tykkäsivät paijata sitä, joten siitä tuli sellainen lempikana. Aina, kun meille tuli vieraita, Anneli oli aina kaikkien sylissä. Huomasin, että se tykkäsi hirveästi siitä, että sillä oli seuraa. Minulla välähti sitten, että Anneli olisi ihan paras tänne, kaveriksi oppilaille. Kysyin koulun rehtorilta, voisiko Anneli muuttaa pupulaan. Kesän ajan Anneli tutustui Mokka-pupuun ja nyt se asuu Mokan kanssa ja iltaisin istuskelee oppilaiden olkapäillä.

Millaisia Annelin työpäivät ovat?

– Anneli viettää oppitunneilla kahdesta kolmeen tuntia päivässä. Jos näyttää siltä, että se väsähtää, se käy ottamassa unta omassa kopissaan tai menee kanalaan. Koulupäivän aikana Anneli nököttää tunneilla joko orrella tai olkapäällä. Kuviksen tunnilla se oli istunut yhden sun toisen olkapäällä, laittanut hiuksia ja ottanut päiväunet. Se on ihan huikea tyyppi.

Anneli on Kirsi-Marja Penttilän kasvatti, mutta nykyään se asuu Anna Tapion koulussa. Anneli osallistuu kahdelle tai kolmelle oppitunnille päivässä.­

– Meillä on oppitunnin kesto 75 minuuttia. Sovin aina opettajan kanssa, että sopiiko, että Anneli tulee tunnille. Meillä oli juuri luokkakuvaus, niin Anneli oli kyllä jokaisen kaverikuvassa ja ryhmäkuvassa mukana.

Millaista palkkaa Anneli saa työstään?

– Se saa herkkuja. Anneli palkitaan heti työpäivän jälkeen. Perjantaina se sai näkkileipää murskattuna ja kuorittua kurkkua ja hunajavettä. Se tykkää ihan hirveästi hunajavedestä.

– Annelin lemppariherkku on Aurinkoinen-pilttiruoka. Kun Anneli kuulee, että korkki aukeaa, se tulee hirveällä höökillä paikalle. Silloin, kun Anneli oli ihan pikkiriikkinen, annoin sille pilttiä ja se ihastui siihen hirveästi. Kokeilin muitakin makuja, mutta Aurinkoinen oli sen mielestä parasta.

Mikä on Annelin mielipuuhaa?

– Annelilla on aika montakin mielipuuhaa. Se tykkää istua olkapäällä ja laittaa hiuksia, ja toinen, mistä se tykkää, on kuopsuttaa maata. Sellaista peruskanan hommaa.

Kuinka pitkään Annelin pesti koulukanana jatkuu?

– Anneli saa olla koulukanana ihan niin kauan, kuin se tykkää tehdä sitä työtä. Ei ole potkuja saamassa. Olen ajatellut niin, että Anneli on koulun kana, vaikka se nyt onkin meiltä lähtöisin ja olen sen kouluttanut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?