Asunto­lainojen yleisin korko nousi taas – näin muutos näkyy laina­menoissasi

Vuoden euribor on Suomen suosituin asuntolainojen viitekorko. Myös lyhyemmät markkinakorot nousivat keskiviikkona.

Suomessa noin joka kolmannella kotitaloudella on asuntolainaa.

8.2. 22:34

Suomalaisten yleisin asuntolainan viitekorko eli 12 kuukauden euribor on noussut taas uusiin korkeuksiin finanssikriisin jälkeisenä aikana.

Vuoden euribor nousi keskiviikkona jo 3,451 prosenttiin. Myös kuuden kuukauden euribor oli korkeimmillaan tänä vuonna, eli 3,054 prosentissa.

Viimeksi vuoden euribor on ollut yli 3,4 prosenttia joulukuussa 2008. Korko oli korkeimmillaan noin 5,5 prosentissa lokakuussa 2008, jonka jälkeen se lähti nopeaan laskuun. Miinukselle korko kääntyi alkuvuodesta 2016 ja plussalle jälleen huhtikuussa 2022.

Vuoden euriboriin sidottu asuntolaina tarkoittaa sitä, että lainan korko tarkistetaan kerran vuodessa. Kuuden kuukauden euriborin kanssa korko vaihtuu siis puolen vuoden välein.

Tästä syystä viitekoron heilunnalla on merkitys annuiteettilainojen maksueriin. Annuiteettilainassa koron muutos muuttaa kuukausittaista maksuerää, mutta laina-aika pysyy samana.

Aamulehden laskuri kertoo, miten koron nouseminen vaikuttaa lainan kuukausierään annuiteettilainassa. Asuntolainan kokonaiskorko muodostuu henkilökohtaisesta marginaalista ja viitekorosta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut