Kun hinnat nousevat hurjasti, työntekijällä on yksi oljenkorsi – Siihen kannattaa kohta tarttua

24.3. 12:50

Aamulehti

Viimeistään sen huomaa ruokakaupan kassalla tai bensapumpulla. Hinnat nousevat nyt hurjaa vauhtia.

Esimerkiksi ruuan, polttoaineiden ja sähkön hinnat ovat jo nousseet huomattavasti. Jos ostat kaupasta kahvipaketin ja pari kurkkua, kuittiin voi ilmestyä kaksinumeroinen loppusumma. Sekä diesel että bensiini maksavat jo yli kaksi euroa litralta. Sähkösopimuksen tekeminen on nyt huomattavasti kalliimpaa kuin vaikkapa viime kesänä.

Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintojen vuosimuutos oli helmikuussa 4,5 prosenttia. Ukrainan sota kiihdyttää inflaatiota entisestään, eikä vastaavaa ole nähty kymmeniin vuosiin.

Voi olla, että nyt on nähty vasta alkusoitto. Korotkin uhkaavat nousta. Jos tavallisen palkansaajan asuntolainan kuukausierä sekä ruoka-, sähkö- ja polttoainelaskut nousevat, nykyinen kuukausipalkka voi pian tuntua yllättävän pieneltä.

Palkkojen yleiskorotukset eivät ymmärrettävästi vastaa inflaatiota. Vielä elätellään toiveita, että inflaatiopiikki olisi tosiaan vain piikki ja edessä olisi maltillisempia lukemia.

Yksittäisellä työntekijällä on kuitenkin käytössään yksi oljenkorsi, johon varmasti moni lähiaikoina tarttuu. Oma palkka kannattaa ottaa puheeksi esihenkilön kanssa ja neuvotella palkankorotus. Helpommin sanottu kuin tehty, mutta alle linkatut jutut voivat auttaa:

Lue lisää: Näin neuvottelet itsellesi paremman palkan – asiantuntijat kertovat, mitä perusteluja työnantaja ei halua kuulla

Lue lisää: Henkilöstöpäällikkö Krista Forsström, 34, kertoo, kuinka hän sai tuntuvan palkankorotuksen erikoisella tavalla – Ota nämä asiat huomioon palkkaneuvotteluissa

Lue lisää: Näin pyydät palkankorotusta niin, että saat sen – jos ensimmäisellä kerralla ei tärppää, älä luovuta heti

Erityisen vahvoilla palkkaneuvotteluissa on osaaja, joka työskentelee työvoimapulasta kärsivällä alalla.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että palkkojen korottaminen ei välttämättä ole työnantajalle helppo rasti. Inflaatio voi kurittaa myös yritystä, eikä se välttämättä pysty siirtämään kohonneita kustannuksia suoraan kuluttajahintoihin. Tällöin ei välttämättä ole varaa palkankorotuksiinkaan. Oma lukunsa on julkinen sektori, jossa menot uhkaavat koko ajan ylittää tulot.

Kirjoittaja on Aamulehden uutispäällikkö.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut