Kauppakamari: Pirkanmaan yritysten verojalanjälki on 3,5 miljardia euroa – ”On huolehdittava, että investoinnit eivät lopu kuin seinään” - Oma raha - Aamulehti

Pirkanmaan yritysten verojalanjälki on 3,5 miljardia euroa – ”On huolehdittava, että investoinnit eivät lopu kuin seinään”

Koko maassa yritykset maksoivat ja tilittivät erilaisia veroja yhteensä 69 miljardia euroa. Pirkanmaalla ict-sektori on vahvistunut. Rantatunnelin, ratikan ja Uros-areenan rakentamisen merkitys on ollut suuri.

Tampereen kauppakamarin toimitusjohtaja Antti Eskelinen sanoo, että Pirkanmaalla on pidettävä huolta yhteyksistä ja perusopetuksesta. Eskelinen kuvattiin helmikuussa.

2.6. 7:23

Pirkanmaalle on rekisteröity noin 27 000 yritystä. Keskuskauppakamarin tuoreen veroselvityksen mukaan niiden verojalanjälki oli 3,5 miljardia euroa vuonna 2019.

Tampereen kauppakamarin toimitusjohtaja Antti Eskelinen sanoo, että Pirkanmaan yrityskentän erityispiirre on, että olemme vientimaakunta.

– Ict-sektori on vahvistunut, ja rakennusbuumi on ollut vahvaa tutkimusjaksolla 2015–2019, Eskelinen sanoo.

Ict-alalta Eskelinen nostaa esiin muun muassa Goforen, M-filesin, Happy or notin, Frameryn ja Vincitin.

Lue lisää: Näin Pirkanmaan pörssiyhtiöiden työntekijät ja johtajat tienaavat – tamperelaisessa it-firmassa peräti 20 000 euron nousu vuosipalkassa: ”Totta kai osaavat hinnoitella itsensä”

Rantatunnelin, ratikan ja Uros-areenan rakentamisen merkitys kerrannaisvaikutuksineen on ollut suuri.

Hän nostaa esiin myös sen, että Pirkanmaa on koulutusmaakunta, opiskelijoita on paljon. Se näkyy palveluiden ostamisessa.

Pirkanmaan yritysten verojalanjälki 2019

3,5 miljardia euroa

Eläkevakuutusmaksu: 1 miljardi, 29 prosenttia summasta. Arvonlisävero: 1,0 miljardia, 28 prosenttia. Ennakonpidätys palkoista: 0,9 miljardia, 26 prosenttia. Yhteisövero: 0,3 miljardia, 9 prosenttia. Työttömyysvakuutusmaksu: 0,1 miljardia, 2,9 prosenttia.

Kiinteistövero: 0,1 miljardia, 1,7 prosenttia. Ennakonpidätys osingoista: 0,1 miljardia, 1,6 prosenttia: Työnantajan sairausvakuutusmaksu: 0,03 miljardia, 0,9 prosenttia. Ennakonpidätys puun myyntituloista: 0,004 miljardia, 0,1 prosenttia.

Suurimmat summat kertyivät arvonlisäverosta, palkkojen ennakonpidätyksistä ja eläkevakuutusmaksuista. Maakuntakohtaisessa verojalanjäljessä ei ole mukana ympäristöveroja.

Pirkanmaalla muiden kuin palkanmaksuun liittyvien verojen yhteissumma nousi vuonna 2019, etenkin arvonlisäveron ja osinkoveron määrä kasvoi. Yhteisöveron määrä hieman laski vuodesta 2018.

Pirkanmaalla yritysten lukumäärä ja niiden kerryttämä verojalanjälki ovat kasvaneet vuosina 2015–2019.

Työllisten määrä Pirkanmaalla oli vuonna 2019 noin 238 000.

– Yritysten määrä kasvoi tutkimusjaksolla Pirkanmaalla noin neljänneksen, Eskelinen sanoo.

Lue lisää: Samu Hällfors, 32, johti kahden teekkarin startupin jättibisnekseksi – yksi asia on vuoden yritysjohtajalle yhä vaikea: ”Tuntuu välillä kuin olisi käsiraudoissa”

Investoinnit, yhteydet ja koulutus tärkeitä

Tulevaisuuden positiivisen vireen varmistamiseksi Pirkanmaalla on huolehdittava, etteivät investoinnit pysähdy kuin seinään, osaavasta työvoimasta huolehditaan ja yhteydet ovat hyvät.

Eskelinen sanoo, että päärata, valtatiet 3, 9 ja 12 sekä lentoasema on pidettävä kunnossa.

– Perusopetukseen on satsattava, sillä syrjäytymiseen ei ole varaa, opiskelijoita on riitettävä sekä korkeakouluihin että ammatilliseen koulutukseen, Eskelinen sanoo.

Lue lisää: Timur Kärki keksi menestysyrityksen reseptin Pispalan Pulterissa ystäviensä kanssa – Nyt tamperelainen it-miljonääri paljastaa suurimman onnistumisensa

Arvonlisävero on suurin tilitettävä

Koko Suomessa yritykset maksoivat ja tilittivät veroja ja veronluonteisia maksuja noin 69 miljardia euroa vuonna 2019. Keskuskauppakamarin mukaan se on 5 miljardia euroa enemmän kuin vuonna 2017.

Vuonna 2019 valtio ja kunnat keräsivät veroja lähes 73 miljardia euroa, ja lisäksi pakollisten sosiaaliturvamaksujen määrä oli yli 28 miljardia euroa. Selvityksessä oli mukana noin 323 000 yritystä.

Selvityksen kohteena olevista veroista osa kohdistuu yrityksille, kuten yhteisövero, ympäristöverot, kiinteistövero ja työnantajan vakuutusmaksut. Osa taas peritään asiakkailta osana tuotteiden hintaa, kuten arvonlisäverot ja valmisteverot, osa pidätetään työntekijöiden palkoista tai omistajille jaetuista osingoista.

Esimerkiksi yhteisövero on yrityksen tuloksesta perittävä vero. Vuonna 2019 yhteisöveroa kertyi 5,6 miljardia euroa, ja suurimmat yhteisöverot kertyivät teollisuudesta, rahoitusalalta ja kaupan alalta.

Arvonlisävero on euromääräisesti suurin yritysten tilittämä vero. Arvonlisävero on välillinen vero, jonka kuluttajat maksavat osana tuotteen hintaa.

Yritykset kuitenkin huolehtivat oikeanmääräisen arvonlisäveron sisällyttämisestä myyntihintoihin ja tilittämisestä valtiolle.

Vientikauppa on säädetty arvonlisäverottomaksi.

Yritykset saavat pääsääntöisesti vähentää ostoihinsa liittyvän arvonlisäveron. Näin ollen yritykset suorittavat valtiolle arvonlisäveroa omassa toiminnassaan syntyneestä arvonlisästä.

Suurin arvonlisäveron tilittäjä vuonna 2019 oli kaupan ala.

Keskuskauppakamari kertoo, että vuonna 2020 esimerkiksi kerätyn arvonlisäveron määrä putosi Verohallinnon tietojen mukaan 4,5 prosenttia, ja yhteisöverossa pudotus oli moninkertainen. Taantuman syvyys mitataan aikanaan vuoden 2020 ja 2021 verojalanjälkeä laskettaessa

Suomen yritysten verojalanjälki 2019

69 miljardia

Arvonlisävero

20,6 miljardia, 29,9 prosenttia summasta

Eläkevakuutusmaksu

16,3 miljardia, 23,7 prosenttia

(Yritysten tilittämät eläkevakuutusmaksut sisältävät sekä työnantajan että työntekijän osuudet)

Ennakonpidätys palkoista

15,3 miljardia, 22,2 prosenttia

Yhteisövero

5,6 miljardia, 8,2 prosenttia

Ympäristöverot

3,6 miljardia, 5,2 prosenttia

(Maakuntakohtaisessa erittelyssä ei ole mukana ympäristöveroja.)

Työttömyysvakuutusmaksu

1,7 miljardia, 2,4 prosenttia

Ennakonpidätys osingoista

1,5 miljardia, 2,2 prosenttia

Alkoholivero

1,5 miljardia, 2,2 prosenttia

Tupakkavero

1,0 miljardia, 1,5 prosenttia

Kiinteistövero

0,8 miljardia, 1,1 prosenttia

Työnantajan sairausvakuutusmaksu

0,5 miljardia, 0,7 prosenttia

Ennakonpidätys puun myyntituloista

0,3 miljardia, 0,5 prosenttia

Virvoitusjuomavero

0,2 miljardia, 0,3 prosenttia

Ennakonpidätys koroista ja osuuksista

0,05 miljardia / 0,08 prosenttia

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: