Asiantuntijat: Etäopiskelu ja matkailun lopahtaminen tuo ylitarjontaa vuokra-asunnoista - Oma raha - Aamulehti

Asiantuntijat: Etäopiskelu ja matkailun lopahtaminen tuo ylitarjontaa vuokra-asunnoista

Vuokrien nousu on hidastunut, uusissa sopimuksissa vuokrat ovat saattaneet jopa laskea. Korona vähentää monella tapaa vuokra-asuntojen kysyntää.

28.2. 7:50

Suomen vuokra-asuntomarkkinoilla on ylitarjontaa koronapandemian ja vuosikausien sijoittajabuumin vuoksi, arvioivat asiantuntijat.

Tilastokeskuksesta eläköitynyt kokenut tilasto­asiantuntija Ilkka Lehtinen kirjoittaa Tilastokeskuksen blogissa, että vuokra-asuntojen tarjonta on lisääntynyt ”selvästi” asuntomarkkinoilla. Syynä on se, että uusista osakeasunnoista yli puolet menee vuokra-asuntosijoittajille.

Myös koronapandemia on vaikuttanut vuokramarkkinoiden tasapainoon. Matkailun pysähtyminen on Lehtisen mukaan tuonut markkinoille ”runsaasti” tarjontaa vuokra-asunnoista, jotka ennen pandemiaa olivat Airbnb-käytössä.

Vuokra-asuntojen kysyntää on puolestaan vähentänyt opiskelijoiden etäopiskelu ja ulkomaisten opiskelijoiden kato.

Vuokra-asuntovälittäjä Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola sanoo vuokra-asuntopulan poistuneen koko Suomessa.

Vuokra-asuntojen määrä on kasvanut 2000-luvulla 25 prosenttia noin 800 000 asunnosta miljoonaan asuntoon yksityishenkilöiden, instituutioiden ja asuntorahastojen innokkaan asuntosijoittamisen takia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?