Teemu Selänteen väite sähkölaskustaan sai asiantuntijan hätkähtämään

Teemu Selänne valitteli kovaa sähkölaskuaan Twitterissä.

Teemu Selänteen sähkölasku oli tuhansia euroja.

11.1. 15:31

Entinen jääkiekkoilija Teemu Selänne jakoi tiistaina Twitterissä tietoja sähkölaskustaan. Tarkalleen ottaen Selänne päivitteli Kirkkonummella sijaitsevan kartanonsa sähkölaskua, joka nousi tuhansiin euroihin.

”Ihan vaimon puolesta kyselisin, että onko tää meidän Kirkkonummen Hilan talon sähkölasku suuri? Kun siellä ei kukaan asu ja talossa on vaan peruslämmöt päällä. Fortum 4 412 euroa ja Caruna 814 euroa”, Selänne kirjoitti.

Selänne vahvisti myöhemmässä twiitissä, että kyse oli nimenomaan kuukauden sähkölaskusta.

Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroos kertoo, että kulutus on aivan poikkeuksellisen korkeaa, jos Selänteen kertomat luvut pitävät paikkansa. Talon kulutuksen voi arvioida Carunan 814 euron sähkönsiirtolaskun perusteella.

Selänteen huvila kuvattuna vuonna 2002.

Kirkkonummen siirtohinnat kuuluvat Espoon hinnastoon, ja Carunan 1.1.2023 voimaan astuneen yleissiirtohinnan perusteella arvonlisäverollinen hinta on 3,09 senttiä kilowattitunnilta. Tämän päälle tulee vielä sähkövero, joka on 2,8 snt/kwh.

Lindroosin arvion mukaan se indikoi noin 13–14 000 kilowattitunnin kulutusta kuukaudessa Selänteen 600 neliön talossa.

”Jotain vikaa siellä talossa on, jos tässä ei ole oikeasti kyse esimerkiksi Carunan kolmen kuukauden laskusta. Onko siellä ikkuna auki, vuotaako lämminvesihana jostain? Toivottavasti siellä ei ole sattunut vesivahinkoa”, Lindroos pohtii.

”Talo ei kuitenkaan ole poikkeuksellisen iso, vaikkapa joku 4 000 neliön hulppea paikka. Ei kulutuksen pitäisi olla lähelläkään tuollaista luokkaa.”

Lindroosin mukaan kulutus olisi silti yläkanttiin, vaikka kyse olisikin kolmen kuukauden laskusta – etenkin kun huomioi, ettei talossa tiettävästi ole muita energiakustannuksia kuin lämmitys.

”Olisi se lukema kohtuullisempi, mutta silti yläkanttiin. Jos ilmanvaihdon säädöt ja muut ovat kohdallaan tuollaisessa melko moderniksi remontoidussa talossa, niin ei tuollaista määrää sähköä voi millään mennä pelkkään ylläpitolämpöön.”

”20 000 kilowattituntia vuodessa on sellainen lukema, joka kuluu normaalissa 150–200 neliön omakotitalossa vuodessa normaaliin asumiseen. Jonkun kannattaa mennä katsomaan sinne talolle, että siellä ei ole sattunut jotain vahinkoa tai jäänyt ikkunoita auki.”

Lindroos kertoo, että on aiemminkin konsultoinut tunnettuja henkilöitä kotiensa energia-asioissa, mm. Juhani Tammista Energiaperhe-kilpailussa vuonna 2015.

Selänteet ostivat Upinniemen ja Porkkalanniemen välisellä alueella sijaitsevan merenrantatalon vuosia sitten.

Selänteet remontoivat asunnon uuteen uskoon 2000-luvun alkuvuosina. Hulppeassa 600 neliömetrin kartanossa on muun muassa uima-allas.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut