Tampereen NHL-pelit olivat valtava show, jota varten Nokia-areenaan lennätettiin maskotitkin – hallitsevan mestarin ylivoima oli pilata kaiken, kunnes tuttu kappale lähti soimaan

NHL tuli isoilla vankkureilla Tampereella yhdeksi viikonlopuksi, kun Colorado Avalanche ja Columbus Blue Jackets pelasivat kaksi runkosarjaottelua Nokia-areenassa. Vierailu antoi ainutlaatuisen mahdollisuuden nähdä supertähtiä, mutta tunnelmaltaan se jäi kauas Ilveksen ja Tapparan peleistä.

Nokia-areenassa katsojat riehaantuivat lauantaina, kun Curt Lindström lähetti terveisensä mediakuutiolla, minkä jälkeen maskotit Bernie ja Stinger esittelivät Leijonat-paitaa.

6.11. 8:38

Aamulehti

Colorado Avalanchen ja Columbus Blue Jacketsin väliset ottelut Tampereella olivat yltä päältä yhdysvaltalainen tuote. Kokemus oli hyvin lähelle sitä, mitä NHL-pelien katsominen Pohjois-Amerikassa on, mutta pienellä Suomi-twistillä.

Tampereelle eivät tulleet vain NHL-joukkueet pelaamaan perjantaiksi ja lauantaiksi. Kulisseissa tapahtumasta tehtiin mahdollisimman autenttinen. Esimerkiksi kaukalo muokattiin NHL-mittoihin, eikä jäässä juuri mainoksia ollut. Ja tämä oli vasta alkusoittoa.

Molemmat NHL-ottelut olivat loppuunmyytyjä.

Pelien kuuluttajat tulivat Yhdysvalloista, samoin katsomohaastatteluja tehnyt Mike Todd, joka on tuttu näky Blue Jacketsin kotiotteluissa.

Jo ennen otteluita Keskustorin tapahtuma-alueella ihastuttivat maskotit: Avalanchen Bernie-koira ja Blue Jacketsin Stinger-ötökkä. Molemmat olivat näkyvästi esillä luonnollisesti myös ottelutapahtumissa. Lauantaina maskotit muun muassa kävivät tyynysotaa pelikatkolla hotelliaitiossa. Stinger voitti leikkimielisen väännön ja näytti sen jälkeen kylttiä, jossa luki suomeksi ”Tuhma koira”.

Suomalaisten kosiskelun NHL todellakin taisi. PR-reissu alkoi jo joukkueiden saavuttua Helsinkiin, kun molemmat seurat alkoivat käyttää sosiaalisen median tileillään suomen kieltä ja julkaista rutkasti kuvia muun muassa nähtävyyksistä. Otteluissa Todd liverteli väliin suomea sen minkä taisi, lauantaina hän aloitti lauseella ”Minä rakastan sinua”, mikä kirvoitti aplodit areenassa.

Maalien jälkeen soivat joukkueiden omat maalilaulut. Johonkin oli sentään vedetty raja, eikä Blue Jacketsin kotipeleissä maalien jälkeen paukkuvia tykkejä ollut roudattu Tampereelle.

Valtavat jonot hyvissä ajoin

NHL-tunnelmaa pääsi haistelemaan areenaan jo kaksi tuntia ennen ottelujen alkua. Tässä eroa kotoiseen liigaan tuli paitsi aikataulun puolesta, myös siksi, että ovien auetessa areenan edusta oli pakkautunut täyteen ihmisistä. Liigapeleissä vastaavia jonoja yhtä hyvissä ajoin ennen pelin alkua näkee ani harvoin.

Kunnollisia jonoja toki ei ovien edustalla edes erottanut, vaan jonottajat olivat yhtä suurta ihmismerta. Vaikka ryysis ulottui pitkälle areenan edustan rakennusten väliin ja liki Kalevantien kävelykadulle, pääsi sisälle noin vartissa.

Areenan edusta ruuhkautui pahoin jo ennen kuin ovet aukesivat. Suurin osa NHL-peliä katsomassa olleista oli lauantaina pari-kolmekymppisiä miehiä. Perheitä ei juurikaan näkynyt, mitä selittänevät lippujen korkeat hinnat.

Mitä odotellessa sitten saattoi tehdä?

Toisin kuin miesten jääkiekkoliigan peleissä, viikonloppuna areenan aulassa ei ollut juonnettua ohjelmaa. Ilves ja Tappara nostattavat tunnelmaa ennen pelejä aulassa esimerkiksi pelaajien ennakkohaastatteluilla. Nyt aulassa oli valtava fanituotepiste, yksi monista, joista saattoi ostaa sekä Avalanchen että Blue Jacketsin tuotteita.

Pari toiminnallista pistettä käytäviltä löytyi: laukaisupiste ja kuvauspaikka, jossa saattoi ikuistaa itsensä personoituun keräilykorttiin.

Katsomon puolella mediakuutiolla pyörivät huippuhetket viime NHL-peleistä englanniksi selostettuna.

Useimmilla odotteluaika tuntuikin kuluvan ruoka- ja juomatankkauksen merkeissä.

NHL:n fanituotteita myytiin useassa paikassa areenassa. Raisiolaista Luukas Saarista, 10, kiinnosti lippalakki. NHL-tapahtuman aikana Ilves ja Tappara eivät saaneet pitää omia, areenan uumenissa olevia fanikauppojaan auki, koska ne olivat tapahtuma-alueella. Ilves avasi suunnitelmistaan poiketen pyhäinpäivänä katutason kauppansa ja teki päivän aikana kovan myynnin, vaikka kauppa ehti sulkeutua ennen kuin ovet NHL-peliin aukesivat.

Kylmät väreet ennen ottelua

Show pärähti käyntiin jo alkulämmittelyjen alkaessa, kun joukkueet kuulutettiin jäälle.

Ennen itse pelin alkua nähtiin liigapeleihin suhteutettuna hyvin riisuttu alkushow. Areenaa kiersivät joukkueiden värit. Kuutiolla ja jäällä puolestaan nähtiin huippuhetkiä. Sekä Ilveksen että Tapparan alkushow on täysin eri maailmasta.

Tamperelaisjoukkueiden näytökset luovat eri tavalla tunnesidettä seuraan ja valmistavat otteluun tarinoillaan. Toki, näissä areenan isäntien kuuluukin olla edellä, ovathan Ilves ja Tappara saaneet hioa omia kuvioitaan uudessa ympäristössä pian vuoden päivät.

Paikalliset juniorit saattelivat NHL-tähdet jäälle ja seisoivat näiden vieressä avauskentällisten esittelyjen ajan. Kuvassa Columbus Blue Jacketsin maalivahti Joonas Korpisalo.

NHL oli huomioinut paikallisuuden hienosti molempina päivinä, kun paikalliset juniorit tekivät vaihtoaition edessä kunniakujaa NHL-tähdille joukkueiden hypätessä kaukaloon. Perjantaina kunniatehtävä oli Ilveksen junioreilla, lauantaina Tapparan. Juniorit pääsivät vielä avauskentällisten kuulutuksessa seisomaan siniviivalla pelaajien rinnalla.

Erityisesti suomalaispelaajat huomioivat tilanteessa juniorit hienosti antaessaan lähimmille lapsille läpyt mailoillaan. Patrik Laine näytti jopa vaihtavan muutaman sanan Tappara-juniorin kanssa lauantaina.

Avauskentällisten kuulutus oli upea hetki, jonka aikana Nokia-areena syttyi kunnolla eloon. Meteli oli Laineen, Artturi Lehkosen, Mikko Rantasen ja Joonas Korpisalon esittelyjen kohdalla niin infernaalinen, että yläkatsomossa läpi kehon kulkivat kylmät väreet. Seuraavan kerran iho oli kananlihalla vain hetkeä myöhemmin, kun Anna Puu tulkitsi Maamme-laulun ja koko areena lauloi valtavalla voimalla komeasti mukana.

Anna Puu esitti lauantaina Yhdysvaltain ja Suomen kansallislaulut ennen ottelua.

Alun valtaisa meteli jopa yllätti, sillä toisin kuin Tampereen liigapeleissä, NHL-otteluissa ei vastaavaa keskieurooppalaista tunnelmaa ole. Aiemmin olen vieraillut New York Rangersin ja Boston Bruinsin kotipeleissä, ja molemmissa on vallinnut hiljaisuus ja vaisu tunnelma. Kannatushuudot olivat Pohjois-Amerikan mantereella harvassa.

Juhlallisuuksien jälkeen tunnelma lässähti. Yleisö osoitti suosiotaan lähinnä maaleille, koville taklauksille ja tappeluille. Muutaman kerran kannattajat intoutuivat huutamaan ”Let’s go Avalanche" ja kertaalleen Blue Jacketsin ylivoiman aikana saattoi kuulla rytmikästä CBJ-huutoa. Aallot lähtivät liikkeelle pariin kertaan.

Avalanchen Kurtis MacDermidin ja Blue Jacketsin Mathieu Olivierin tappelu innosti yleisöä. Molemmat saivat viisiminuuttiset väkivaltaisuudesta.

Pelikatkoilla yleisöön heitettiin paitoja, kuten liigapeleissäkin. Aikuisetkin lähtivät NHL-peleissä mukaan kisailemaan tuotteista.

Kaikkensa NHL kyllä teki viihtyvyyden eteen. Pelikatkoilla muun muassa visailtiin suomalaisiin NHL-pelaajiin liittyvissä kysymyksissä ja ulkomaalaiset NHL-pelaajat esittelivät suomen kielen taitojaan mediakuutiolla.

Kolmannessa erässä järjestävä taho osui kultasuoneen. Onneksi, sillä hallitseva mestari Avalanche oli jo karannut Blue Jacketsin ulottumattomiin pelissä. Mediakuutiolle pärähti Leijonat maailmanmestaruuteen vuonna 1995 valmentaneen Curt Lindströmin videotervehdys. Ruotsalaisvalmentaja lähetti terveisensä omien sanojensa toiseen kotimaahansa. Tämän jälkeen DJ laittoi ämyreistä soimaan Den glider in ja bileet katsomossa olivat valmiit – mainoskatkon ajaksi.

Mikko Rantanen oli Tampereen-pelien hahmo. Yleisö hullaantui huutamaan Rantasen nimeä perjantain pelin lopussa.

Pelit tarjosivat liki kaiken toivotun

NHL:n vierailu Tampereella oli ainutlaatuinen tilaisuus nähdä lajinsa huippuyksilöitä, mikä taatusti painuu monen mieleen.

Suomalaisille tarjottiin kiekkokarkkia – lähes kaikki, mitä ikinä katsoja olisi voinut toivoa. Kahden päivän aikana Rantanen tykitti hattutempun. Lehkonen ja Laine tekivät maalin mieheen ja Korpisalo palasi lonkkaleikkauksen ja yli seitsemän kuukauden tauon jälkeen NHL:n kirkkaisiin valoihin torjuntavastuuseen.

Ei ollut mitenkään itsestäänselvää, että kaikki nämä ilonhetket päästiin kokemaan. Heinäkuun loppupuolelle asti kiekkokansa sai jännittää, jatkaako Laine ylipäätään Blue Jacketsissa, sillä hänen sopimuksensa oli katkolla. Sen jälkeen Tesoman kasvatti loukkaantui kauden avauspelissä, ja aluksi näytti epätodennäköiseltä, että taituri ehtisi toipua ajoissa pelikuntoon. Korpisalonkin pelikunto Tampereella oli pitkään kysymysmerkki.

Lauantaina jännityksen pelin voittajasta olisi suonut säilyvän pidempään. Nyt Avalanche kaatoi Blue Jacketsin kahdesti: 6–3 ja 5–1.

Viikonloppu oli ainutlaatuinen, mutta kaikkine makeiluineen itse tapahtumasta jäi hivenen valju maku.

Maskotit kiittivät tamperelaisyleisöä jäällä lauantain ottelun jälkeen.

Iso ero kotimaisen liigan runkosarjaotteluihin viikonloppuna oli median määrä. Nokia-areenassa oli runsaasti ulkomaalaisia toimittajia.

Mikko Rantanen ja Artturi Lehkonen tuulettivat viimeisinä jäällä lauantain pelin jälkeen.

Columbus Blue Jacketsin pelaajia lämmitteli lähellä mediakeskusta lauantaina ennen ottelua. Punaisessa paidassa Patrik Laine.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut