Kun yksi maailman parhaista jääkiekkoilijoista harjoitteli Tampereella, sen saattoi havaita pelkällä kuuloaistilla – Nokia-areenassa hyrrää hiottu koneisto

Tampere tarjoilee huipputapahtumia nykyisin harva se hetki. Silti Colorado Avalanchen vierailu on jopa Nokia-areenan mittapuulla harvinaisen upea spektaakkeli.

3.11. 16:26 | Päivitetty 3.11. 19:39

Aamulehti

Colorado Avalanchen supertähti Nathan MacKinnon tulee jäälle varhain. MacKinnon, 27, kerää kerta toisensa perään Nokia-areenan toiseen päätyyn läjän kiekkoja ja nakuttelee niitä maaliverkkoon. MacKinnon on yksi maailman parhaista jääkiekkoilijoista, mikä ei näy Avalanchen torstain jääharjoituksissa toinen toistaan hienompina kikkakolmosina.

Sentterin harjoittelu on tehokasta, toistuvaa perusmättöä. MacKinnonin taidot huomaa parhaiten kuuloaistilla. Taustalla jumputtaa 1990-luvun tanssimusiikki, mutta MacKinnonin terävistä laukauksista ei ääntä kuulu. Kymmenisen metrin päässä kiekkoja ampuvan MacKinnonin laukauksista ei itse asiassa kuulu pihaustakaan. Välillä sisätolppa kilahtaa, ei muuta. Verkko vain pölähtää kerta toisensa perään – useimmiten yläkulmistaan.

MacKinnon pelaa kuudetta kauttaan NHL:ssä yli piste per peli -tahdissa. Maaleja on syntynyt parhaassa runkosarjassa 41, pisteitä 99.

Pian samaan päähän kirmaa Mikko Rantanen, MacKinnonin pitkäaikainen tutkapari Colorado Avalanchen ykkösketjusta. Yhden NHL:n parhaista ketjuista täydentää tavallisesti Gabriel Landeskog, mutta Landeskog ei pelaa Tampereella polvileikkauksen vuoksi. Landeskog, 29, on Tampereella. Ruotsalaiskapteeni tapaa lähellä kotimaataan kenties perhettään ja tuttujaan. Ainakin hän saa olla joukkueensa luona.

Alati harjoituksissa hymyilevä Rantanen oli viime kaudella 92 pisteellään Avalanchen paras pisteidentekijä runkosarjassa. Hän on yksi maailman parhaista hyökkääjistä, muttei nauti – tai joudu nauttimaan – MacKinnonin kaltaisesta supertähden sädekehästä.

Nathan MacKinnon laukoi kiekkoja keskittyneesti maaliin.

Cale Makarin taidot eivät harjoituksissa vielä päässeet täyteen kukoistukseensa.

Rantasen ja MacKinnonin kiskoessa kiekkoja maaliin Nokia-areenan jäätä kiertää Avalanche-puolustaja numero kahdeksan, viime pudotuspelien parhaaksi pelaajaksi valittu Cale Makar. Makarin taidoista näkyy vain murto-osa harjoituksissa. Kun kiekko putoaa runkosarjapisteiden merkiksi jäähän, Makarin sulava luistelu, vikkelät suunnanmuutokset ja näppärät harhautukset ovat henkeä salpaavaa nähtävää.

MacKinnon, Rantanen, Makar... Jääkiekkomaailman paras joukkue, NHL:n hallitseva mestari, on saapunut Tampereelle. Maailman kovimpiin supertähtiin kuuluvat yksilöt ovat täällä.

Tampere tarjoilee huipputapahtumia nykyisin harva se hetki. Silti Colorado Avalanchen vierailu on jopa Nokia-areenan mittapuulla harvinaisen upea spektaakkeli. Perjantai- ja lauantai-iltoina Tampereella nähdään kiekkoviihdettä maailman huipulta.

Toivottavasti Avalanche säästää sitä merkittävästi heikomman vastustajan Columbus Blue Jacketsin pahimmalta ja pitää ottelut tiukkoina.

Mikko Rantasta hymyilytti usein harjoituksissa. Tässä kuvassa ilme on tosin keskittynyt.

Artturi Lehkonen on Coloradon toinen suomalaishyökkääjä.

Jos ovat pääosan esittäjät Nokia-areenassa valioluokkaa, niin on myös heidän ympärillään hyrräävä NHL:n markkinointikoneisto. Vuodesta 2017 toiminut NHL:n Euroopan-kiertue Global Series on luotu, jotta NHL löytäisi uusia rahantekoväyliä Euroopassa. Kiertue palasi tällä viikolla Suomeen neljän taukovuoden jälkeen.

Ei ole sattumaa, että joukkueet on valittu niin, että Tampereella esiintyy Rantasen, Patrik Laineen ja kumppanien kaltaisia sinivalkoisia nimiä. NHL-seurojen ja -toimittajien sosiaalisen median tilit ovat tuutanneet Suomi-sisältöä tauotta viime viikonlopusta lähtien.

NHL-seurojen harjoitukset ovat avoimia yleisölle silloin tällöin, eikä niihin myydä lippuja. Harjoituksissa Kalliovuorilla tai Ohiossa ei ole paikalla seurojen maskotteja. Tampereella näin on, koska NHL haluaa ottaa kaiken irti pr-tempauksestaan. Se onnistuu avaamalla NHL-ovet suomalaisyleisölle – joko Nokia-areenassa tai sosiaalisen median kautta.

Nokia-areenassa oli torstaina kiitettävästi etenkin nuorempia katsojia. He pääsivät ihastelemaan maltilliseen lippuhintaan idoleitaan lähietäisyydeltä. Kenties mukaan tarttui maila tai kiekkokin. Joukkueiden asetuttua Nokia-areenan jäällä joukkuekuviin katsomossa nousi ilmaan sadoittain puhelimia. Monelle muistoksi jäi ainakin kuva huippujoukkueista. Muistot elävät nuorten mielissä pitkään, ja jos niitä muistoja syntyy, NHL on saavuttanut tavoitteensa.

Nokia-areenan nuoret katsojat janosivat sankariensa mailoja ja kiekkoja.

Kuva talteen muistoksi.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut