Yhden roska on toisen aarre – Dallasin hylkäämästä Valeri Nitšuškinista on tullut kullanarvoinen Stanley Cupia lähenevälle Coloradolle

Joe Sakicin löytöihin kuuluva Nitšuškin on halpa luottopelaaja, joita mestaruutta havittelevat NHL-joukkueet tarvitsevat palkkakaton aikakaudella.

Coloradon Valeri Nitšuškin (edessä) juhli joukkuekavereidensa kanssa avauserässä maalia, joka jäi lopulta myös ottelun voittomaaliksi toisessa NHL-finaalissa.

19.6. 11:41

Aamulehti

Colorado Avalanchella oli monta sankaria, kun se repi Tampa Bay Lightningin riekaleiksi NHL:n toisessa loppuottelussa.

Yksi sankareista oli Valeri Nitšuškin. Hän ohjasi maalinedustalta alle kolmen minuutin pelin jälkeen osuman, joka jäi hurjassa 7–0-voitossa myös voittomaaliksi.

Ensimmäisessä finaalissa Nitšuškinin kädenjälki näkyi ratkaisumaalissa yhtä vahvasti. Hän siirsi jatkoajalla ovelasti kiekon poikittain Andre Burakovskylle, joka sai laukoa sen käytännössä tyhjään maaliin.

Pudotuspeleissä tehot 8+5 tehnyt laitahyökkääjä on vakiinnuttanut paikkansa Avalanchen ykkösketjusta Gabriel Landeskogin ja Nathan MacKinnonin oikealta puolelta. Vastuuta tulee myös ylivoimalla.

Vielä pari vuotta sitten Nitšuškin, 27, oli hylkiö, jonka kaksivuotisen sopimuksen jälkimmäisen vuoden Dallas Stars osti ulos. Kauden 57 ottelussa maaleja ei ollut syntynyt ainuttakaan, syöttöpisteitäkin vain kymmenen.

Vaikka palkkakattoon laskettava vuosipalkka oli hitusen alle kolme miljoonaa, ei Stars nähnyt enää entiselle ykkösvaraukselleen käyttöä.

Pelaajalegenda Joe Sakic on osoittautunut poikkeukselliseksi lahjakkuudeksi myös Avalanchen urheilujohtajan tehtävissä. Nyt Nitšuškin onkin yksi hänen löydöistään: 2,5 miljoonan vuosipalkallaan juuri sellainen halpa luottopelaaja, joita Stanley Cupia havitteleva joukkue tarvitsee palkkakaton aikakaudella.

Lue lisää: Colorado murskasi Tampa Bayn toisessa finaalissa – Mikko Rantaselle kasa maalisyöttöjä

Nitšuškin ohjasi lähietäisyydeltä Avalanchen voittomaalin ohi Lightning-vahti Andrei Vasilevskin.

Menneisyyden haamut jäivät Texasiin

Nitšuškinin kohdalla ei ole vaikeaa nähdä, mitä Stars hänessä näki valitessaan hänet NHL:n vuoden 2013 varaustilaisuuden kymmenentenä pelaajana, kahdeksan vuoroa Aleksander Barkovin jälkeen.

Pituutta lähes 195 senttimetriä, painoa noin 90 kiloa. Voimahyökkääjän vaistot, mutta silti silkinpehmeät kädet. Kokemusta kovatasoisista aikuisten peleistä.

Dallasissa homma ei silti vain toiminut. Kolmen kauden jälkeen Nitšuškin palasi kotimaansa liigaan kahdeksi kaudeksi, ja lähti sitten kokeilemaan Dallasiin vielä kerran – surkealla menestyksellä.

Jälkikäteen Starsin päätös näyttää lähes älyvapaalta. On kuitenkin muistettava, että kaikki vaikuttaa kaikkeen: on hyvin epätodennäköistä, että Nitšuškinistä olisi vanhassa ympäristössään tullut koskaan nykyistä pelaajaa.

Avalanchessa ykkösvarauksen paineet ja taakka ovat tiessään. Nitšuškin on päässyt pelityyliinsä sopivaan rooliin absoluuttisten huippupelaajien ympäröimänä.

Nitšuškin voisi olla finaalisuoritustensa jatkuessa ehdokas jopa pudotuspelien parhaimpaan pelaajan Conn Smythe -palkintoon, ellei puolustuksen supertähti Cale Makar pelaisi tällä hetkellä kokonaisvaltaisesti tasolla, jollaista ei välttämättä ole nähty sitten 1970-luvun ja legendaarisen Bobby Orrin.

Makarille ei tuossa kilpailussa pärjänne edes loistavaa kevättä pelaava Mikko Rantanen.

Kuka?

Valeri Nitšuškin

Syntynyt 4. maaliskuuta 1995 Tšeljabinskissa.

Jääkiekkoilija, pelaa NHL-joukkue Colorado Avalanchessa.

Pelipaikaltaan oikea laitahyökkääjä, laukoo vasemmalta.

Pituus 194 senttimetriä, paino 95 kilogrammaa.

NHL:n varaustilaisuuden 10. varaus vuonna 2013 (Dallas Stars).

NHL:ssä seitsemän kauden aikana 405 runkosarjan ottelua (tehot 71+103) ja 58 pudotuspelien ottelua (12+10).

Lähteet: NHL.com, Eliteprospects

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut